Hoppning
5 november 2023 15:40
Ridsportplus

Blågula världscuppoäng plockades i Lyon – här är liverapporteringen

VärldscupenVärldscupen i Lyon är över för den här gången och Wilma Hellström blev bästa svensk. Vann gjorde belgaren Gregory Wathelet. Här hittar du liverapporteringen från klassen.

Blågula världscuppoäng plockades i Lyon – här är liverapporteringen
Wilma Hellström och Cicci BJN tog plats 14 i sitt första stora mästerskap. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På startlinjen i söndagens världscupklass i franska Lyon står Petronella Andersson och Cassina Z med startnummer 6, Wilma Hellström går ut som nummer 24 med Cicci BJN medan Henrik von Eckermann har startnummer 36 med Iliana. Det är Henrik von Eckermanns tredje deltävling av tre, där han först blev elva efter ett oturligt nedslag i omhoppningen i Oslo, vilket han sedan följde upp med att bli världscuptrea i Helsingfors. Bägge gångerna med Dzara Dorchival.

    För Wilma Hellström och Cicci BJN är det första världscupstarten för säsongen, efter succéresan i fjol där de tog sig hela vägen till fjortonde plats i världscupfinalen. Senast det begav sig blev Wilma Hellström och hennes enögda ”Queen Cicci” sexa och bästa svenska ekipage i världscupen i Lyon. För Petronella Andersson är det också världscupstarten för säsongen – i fjol red hon EM-reservhästen Castres van de Begijnakker Z och nu är det alltså framtidslöftet Cassina Z som gäller. Stoet har dock gått världscupen tidigare med Petronella.

    Världscupklassen i Lyon bjuder på 40 starter och en bana med 14 hinder och 17 språng. Grégory Bodo, som är en av banbyggarna vid OS i Paris nästa år, har skapat en spännande 1,60-bana med flera utmanande linjer, en möjligen utslagsgivande mur och en mastig trekombination mot väggen på ena långsidan som näst sista hinder. Maxtiden är satt till 75 sekunder. SVT sänder direkt och Ridsport rapporterar live från klassen här på sajten.

    Skarmavbild20231105kl.15.24.49

    Liverapportering

    Stigfinnare är hemmaryttaren Kevin Staut som rider Beau de Laubry Z. Det är en stor häst med kapacitet, men den upplevs inte som så smidig. Det blir ett pet på plankan mot slutet och fyra fel i mål för hemmaekipaget.

    Första felfria ekipage blir lite oväntat italienaren Emanuele Gaudiano som är lite ”all over the place” i sin ridning. Fantastiska Crack Balou uppvisar som vanligt en otrolig atletisk förmåga medan ryttaren rider i mål utan en stigbygel. Tiden landar på en bit över 74 sekunder.

    Nästa felfria ryttare blir stilbildande britten Harry Charles med stjärnhästen Romeo 88, som passerar mållinjen på strax över 74 sekunder. Tiden kan alltså bli en faktor om flytet framåt inte är på plats.

    Belgaren Pieter Devos sätter också nollan tillsammans med Jarina J, innan det är svenskt på banan i form av Petronella Andersson med Cassina Z. Stoet visar på fin hoppning men det blir tre bommar ner på de olika relaterade linjerna.

    Brasilianaren Yuri Mansur har varit placerad i bägge deltävlingarna så långt, han rider QH Alfons Santo Antonio. Det blir en skolrunda i världscuphoppning – men ett ynka tidsfel stoppar duon från omhoppning.

    Holländaren Maikel van der Vleuten rider OS-säkrade O’Bailey van het Brouwershof N.O.P., efter några missbedömningar blir det oflyt och många fel i mål.

    Med drygt tio ryttare i mål är det tre felfria och en med ett tidsfel, vilket torde verka lugnande för banbyggaren efter de tidiga nollrundorna. För många felfria är inget gott betyg.

    Edward Levy är en i raden av flera hemmaryttare, han rider Igins de Seigneur, men inte heller han lyckas med konststycket att rida felfritt. Julien Gonin är nära att sätta nollan med elastiska Valou du Lys men det blir dessvärre ett nedslag.

    Ingen är så rak i ryggen som britten och regerande olympiske mästaren Ben Maher när han rider, han sitter på Dallas Vegas Batilly, och det blir en skolrunda och fjärde felfria ekipaget i mål.

    Cicci Bjn
    Wilma Hellström och Cicci BJN i världscupfinalen tidigare i år. Foto: Kim C Lundin

    Ljudnivån i arenan ökar när Penelope Leprevost rider in på banan med storhoppande skimmeln Bingo del Tondou. De knackar i trekombinationen men går i mål som första felfria hemmaekipage, och publikjublet lyfter nästan på arenans tak.

    Näst på tur är irländaren Richard Howley och Consulent de Prelet Z som har med sig dubbla segrar från Oslo och Helsingfors. Något hattrick blir det dock inte för ekipaget som får med sig en bom efter lite obalans.

    Tornado V gör skäl för sitt namn med spanjoren Armando Trapote i sadeln. Den heta ponnyliknande hästen är som en projektil på banan, dock inte så lättmanövrerad och det blir två nedslag för EM-ekipaget från Milano.

    Andra felfria franska ryttaren i mål är inte så stora Megane Moissonnier på rätt rejäla hingsten Cordial. Ryttarens leende lyser upp hela arenan vid målgång, när de dessutom klarar maxtiden med god marginal trots att det inte såg ut att gå så fort.

    Det gör sex ekipage till omhoppning efter att halva startfältet har ridit.

    Fb_s_703julien_epaillard_(fra)_dubai_du_cedre__j01_kcl06970
    Dubai du Cedre tog i somras EM-brons med Julien Epaillard. Foto: Kim C Lundin

    Jublet ökar medan amerikanska Jessica Springsteen äntrar arenan med Don Juan van de Donkhoeve. Hästen hoppar spänstigt och lätt men det blir dessvärre två tidsfel i mål.

    Då var det dags för Wilma Hellström och Cicci BJN och alla svenskar håller andan. Det ser väldigt stabilt ut, om än med en liten touch på ett ställe. Snyggt över trekombinationen och välridet och felfritt i mål med en sekunds marginal till maxtiden.

    Första tyska ryttaren är på banan, det är Jana Wargers med Dorette, får se vad ekipaget kan hitta på. Wargers är beridare på Ashford Farm och här är det effektiv och stilbildande ridning som gäller. Resultatet? En felfri runda med en häst som hoppar otroligt väl.

    Näst på tur är hemmaryttaren Julien Epaillard med EM-hästen Dubai du Cedre. Sist det begav sig tog han hem segern med Caracole de la Roque, som nu tävlar under amerikansk flagg med Karl Cook. Epaillard och Dubai du Cedre är i ett hinder rejält, men går i mål som tredje felfria hemmaekipage.

    Schweizaren Martin Fuchs ligger sjua i totalställningen och rider Commissar Pezi till omhoppning efter en stark runda. Det lär gå undan när det ska hoppas om.

    Norges Johan-Sebastian Gulliksen och Harwich VDL är felfria fram till trekombinationen, där de tråcklar sig igenom med ett nedslag. Men en i övrigt väl genomförd runda av norrmannen som tar sig för varje gång.

    1.placesimondelestredexterfonteniszfotoastridmarieardal
    Simon Delestre och Dexter Fontenis Z. Foto: Astrid Marie Årdal

    Medan kommande OS-hästen Cayman Jolly Jumper är på väg tillbaka efter en borreliainfektion har Simon Delestre visat framfötterna med Dexter Fontenis Z, som helt klart också har OS-potential. En läcker och atletisk svart valack som är magisk över hindren när den lotsas i mål som fjärde felfria franska häst.

    Belgaren Gregory Wathelet och Bond Jamesbond de Hay blir tolfte ekipaget till omhoppning, där vi så långt kommer få se fyra ryttare av tio i topp i världen.

    Världsettan är nu på banan med sin EM-guldhäst Iliana, som gör världscupdebut. Det flyter på fint framåt och Iliana hoppar luftig och spänstigt, men det blir ett surt nedslag på sista hindret i trekombinationen.

    Därmed kan vi fastslå att vi har ett svenskt ekipage till omhoppning i Lyon genom Wilma Hellström och Cicci BJN.

    Nästa ut är regerande europeiska mästarekipaget Steve Guerdat och Dynamix de Belheme. Stoet skruvar sig nästan i luften om det behövs, men det blir ändå ett trist nedslag för guldduon.

    Frankrike fortsätter briljera med ännu en ryttare till omhoppning, den femte i ordningen, genom Francois Xavier Boudant som rider Brazyl du Mezel.

    Med det sagt har det blivit dags för ännu en fransk ryttare med något egen stil, Roger Yves Bost, som är sist ut med Delph de Denat HDC. Och visst lyckas även ”Bosty” flaxa sig i mål felfritt till publikens jubel.

    Därmed har det blivit dags för omhoppning med 14 ekipage, varav sex franska, till start. Henrik von Eckermann och Iliana slutar på plats 20 medan Petronella Andersson och Cassina Z stannar på plats 37.

    Omhoppningen

    – Hon är väldigt exalterad över att vara tillbaka och hoppa världscupen. Hon blir helt annorlunda när hon kommer in på banan här, hon var otroligt taggad idag, säger Wilma Hellström i en intervju innan omhoppningen.
    – Jag fick longera henne innan jag kunde rida fram henne.

    – Nu är hon nog lite lugnare och hon gillar omhoppning, men det är ganska många i omhoppningen och det kommer gå fort.

    Först ut över de sju hindren och åtta sprången i omhoppningen är italienaren Emanuele Gaudiano med Crack Balou. Det ser lite mer städat ut än i grunden, men det är lite svårsvängt och ekipaget slutar med ett ner och inte så snabb tid.

    Harry Charles och Romeo 88 galopperar igång, men britten stressar inte. Däremot rider han effektivt i högt tempo och går i mål felfritt på tiden 35,34 sekunder. Den samspelta rundan med idel framåtlägen lär sätta press på de övriga.

    Pieter Devos och Jarina J gör ett försök, de är felfria men sekunden långsammare än Harry Charles och Romeo 88.

    Ben Maher och Dallas Vegas Batilly matar på och slår landsmannen Harry Charles med tiden 34,59 sekunder.

    Penelope Leprevost får först ett nedslag innan hon står på huvudet över halsen på sin fina Bingo del Tondou, när skimmeln inte vågar ta av i ett dåligt läge. Tränset åker av men Bingo del Tondou väntar in sin ryttare som ställer sig upp och klappar om sin häst.

    Megane Moissonnier får jobba på med stora Cordial och det blir felfritt, men inte så snabb tid för hemmaryttaren.

    Svenskt på banan genom Wilma Hellström och Cicci BJN som går ut i lite sakta mak, och med det tempot blir det svårt att hinna ifatt Ben Maher. Dessutom blir det ett nedslag på sista.

    Jana Wargers sparar inte på krutet med Dorette, hej vad det går. I jakten på Ben Maher får tyskan dessvärre med sig en bom, och då hjälper det inte att hon är snabbare mål.

    Snabb, snabbare, Julien Epaillard gör en galet snabb runda med Dubai du Cedre, och slår Ben Maher med över sekunden. Fjolårsvinnaren i Lyon lär bli svårslagen.

    Martin Fuchs chansar men får ett taskigt läge med Commissar Pezi och ett nedslag med sig i mål.

    Frågan är vad Simon Delestre ska göra för att kunna slå sin landsman. Dexter Fontenis Z är snabb och Delestre är snabb, så låt oss se. Han satsar allt på ett kort men får med sig sista bommen, och är långsammare än Epaillard.

    Det krävdes en belgare för att slå supersnabbe Julien Epaillard med smidiga Dubai du Cedre – storvuxna belgiska ekipaget Gregory Wathelet och Bond Jamesbond de Hay fullkomligen dundrar i mål med en supersnäv vinkel över sista hindret och slår fransmannen med tiden 32,93 sekunder.

    Roger Yves Bost är sist ut och satsar allt han har men det blir två nedslag, där hela sista hindret går i backen.

    Världscupen 2023/2024

    Världscupsäsongen 2023/2024 består av 14 deltävlingar i den västeuropeiska ligan med världscupfinal i Riyadh, Saudiarabien, den 16-20 april 2024. Dit kvalar de 18 bästa ryttarna från västeuropeiska ligan. Europafinalen avgörs under Gothenburg Horse Show den 21-25 februari 2024.

    I egenskap av regerande världscupmästare är Henrik von Eckermann direktkvalad till finalen i Riyadh och behöver inte jaga poäng under säsongen.

    Start- och resultatlistor
    Aktuell ställning i världscupen
    SVT Play sänder med start 15.20
    FEI-tv/Clipmyhorse sänder också direkt
    Arrangörens hemsida

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden