Hoppning
17 april 18:11
Ridsportplus

Dubbelt svenskt i topp när världscupfinalen hoppade igång

VärldscupfinalÅrets världscupfinal i hopping med svenske världsettan Henrik von Eckermann som titelförsvarare är igång. Och han visade att han är i Saudiarabien för att försvara sin titel genom att ta ledningen efter onsdagens tidshoppning, och närmast efter sig har han Peder Fredricson. "King Edward hoppade fantastiskt från första till sista hindret," säger von Eckermann.

Dubbelt svenskt i topp när världscupfinalen hoppade igång
Henrik von Eckermann och King Edward. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det blev en stark start för de svenska ryttarna Peder Fredricson och Henrik von Eckermann när världscupfinalen i hoppning började med en tidshoppning på onsdagen.

    Henrik von Eckermann/King Edward leder och Peder Fredricson/Catch me Not S är tvåa efter en spännande klass.

    Onsdagens klass var tidshoppning över 1,60-hinder, bedömning C, där alltså varje nedslag ger 3 sekunders tidstillägg. Klassen är öppen för alla finalryttare.

    Efter klassen omvandlas resultatet till poäng – den som leder får en poäng mer än antal startande i klassen, nästkommande får två poäng färre än ledaren och övriga i en fallande skala ner till 1 poäng. Uteslutet ekipaget får inga poäng.

    De 34 startande ekipagen hade en bana med 13 hinder och 16 språng att ta sig an. Det är tyske Frank Rothenberger som har designat banan som började med en trippelbarr, har tre tvåkombinationer och flera valmöjligheter när det gäller vägarna.

    Nedan följer Ridsports referat från klassen, i omvänd ordning – alltså med den senaste ryttaren först i texten.

    Uppdatering 20.20. Titelförsvararen Henrik von Eckermann och King Edward King Edward (BWP val f -10 e Edward u Konigin de Lauzelle e Feo de Lauzelle, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables) galopperade runt med valackens flytande, snabba galopp och strålande hoppning. Ekipaget visade att de är för att försvara sin titel och vägarna var riktigt korta. Det var inget snack om saken – ekipaget tog ledningen från Fredricson med över 1 sekund.

    – Det var en riktigt bra runda i dag, jag är verkligen nöjd med den. King Edward hoppade fantastiskt från första till sista hindret, sa Henrik von Eckermann till FEI-tv efter sin ritt.
    – Jag har ett fantastiskt team kring mig som tar så bra hand om King Edward. Vi känner honom så väl nu, det gäller att hålla honom fräsch och att han ska fortsätta tycka det är roligt att gå in på banan.

    53659979952_856d86a714_k
    Peder Fredricson och Catch Me Not S. Foto: FEI/Martin Dokoupil

    Uppdatering 20.15. Peder Fredricson och Catch Me Not S (SWB val f -06 e Cardento u Ralméa (ex Black Lady) e Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) gav ett superfokuserat intryck när de tog sig an banan. Den 18-årige valacken såg ut att vara i sitt livs form och bjöd på stark hoppning i ett fräscht tempo och korta vägar. Det svenska ekipaget kapade ledartiden med över en sekund.

    – Jag är riktigt glad över hur han hoppade i dag, sa Peder Fredricson till FEI-tv efter sin ritt.

    Uppdatering 20.10. En av favoriterna inför finalen, Frankrikes Kevin Staut och Visconti du Telman (e Toulon) försvann från tävlingen innan den knappt hade börjat. I farten och ambitionen att ta de kortaste vägarna hoppade ekipaget ett plank från fel håll och blev uteslutet.

    Uppdatering 20.05. Steve Guerdat, Schweiz, och naturligt snabba IS-Minka (e Mylord Carthago-Flyinge Quite Easy) lade upp ett högt tempo och tog de korta vägarna. På ett plank tidigt i banan hann stoet inte riktigt med och det blev ett nedslag. Tiden räckte ändå till en sjätte plats.

    Japan utesluten

    Direkt efter kom Japans Shinichiro Sugiyama som inte hade sin bästa dag med Rising Sun (e Corlensky G). Varken samspel eller rytm fanns på plats, bommarna föll och till slut ville hästen inte vara med och det tog stopp.

    Uppdatering 20.00. Egyptens Abdelrahman Shousa red Quincy 230 (e Quintender) var först ut efter andra pausen och bjöd på en oharmonisk runda och gick i mål på en tid som räckte till 19:e plats när 25 ekipage hade gjort sitt.

    Uppdatering 19.35. Det såg inte ut att gå supersnabbt när Tysklands Hans-Dieter Dreher lotsade ambitiöse Elysium (e VDL Zirocco Blue) runt banan. Men vägarna var korta och alla bommar låg kvar. Dessutom kapades ledartiden med 1,2 sekunder.

    Uppdatering 19.30. Pieter Devos, Belgien, och relativt orutinerade, atletiske Casual DV Z (e Cornet Obolensky) gjorde en riktigt fin runda innan näst sista hindret lite snopet föll efter att hästen kom något för nära.

    Kent Farrington (usa) Toulayna
    Kent Farrington, USA, och Toulayna. Foto: FEI / Shannon Brinkmann
    Julien Epaillard (fra) Dubai Du Cedre
    Julien Epaillard och Dubai Du Cedre. Foto: Kim C Lundin

    Kent Farrington, USA, och kvickfotade Toulayna (e Toulon), satsade allt och tog bland annat fyra språng i stället för fem som de flesta gjort mellan 10B och 11A. Chansningen gick hem, alla bommar låg kvar och tiden blev exakt densamma som Epaillards – delad ledning i klassen.

    Flygande fransman

    Uppdatering 19.25. Julien Epaillard, Frankrike, brukar alltid vara snabb. Tillsammans med Dubai du Cedre (e Baloubet du Rouet) var han det även denna gång och gav inte bort en centimeter på banan. Men på nummer 5, kom ryttaren åt stödet med sin vänstra fot och det gjorde att hindret rubbades och en bom föll. Men trots 3 sekunders tillägg blev det ledning för fransmannen.

    Direkt efter kom Österrikes Max Kühner och EIC Up Too Jacco Blue (e Chacco-Blue) som i stort sett kopierade Epaillards vägar och gick in på en tredje plats.

    Uppdatering 19.20. Egyptens Zain Shady Samir och London Eye (e London) var först ut efter pausen. Den blott 19-årige ryttaren har tagit över hästen från sin pappa Shady Samir började med spänstiga språng. Ekipaget tog inga risker med korta vägar och gick i mål med ett nedslag och 3 sekunders tillägg efter en väl avvägd runda.
    – Jag ska fortsätta ta hand om honom och hålla honom glad. Jag är så glad över min runda, sa ryttaren till FEI-tv.

    Press på hemmaryttaren

    Hemmaekipaget med rutinerade Ramzy Al Duhami och Untouchable 32 (e van Helsing) fick mängder av jubel när de gick i mål på en bra tid, dock ett nedslag.
    – Det är alltid lite extra press att rida på hemmaplan, men jag tycker detta var en bra start. Mitt sto är inte den snabbaste hästen. Min plan är att börja med att vara topp-10 i dag och sedan ta mig uppåt, sa OS-bronsmedaljören i lag vid OS 2012 till FEI-tv.

    Tjeckiens Sara Vingralkova och Kas – Sini DC (e San Patrignano Cassini) gjorde en stabil runda med lite korta vägar. Alla bommar låg kvar och ekipaget gick på tredje plats när 15 ekipage hade gjort sitt.

    Gregory Wathelet (bel) Ace Of Hearts
    Gregory Wathelet och Ace Of Hearts. Foto: Kim C Lundin

    Uppdatering 18.32. Belgiens Gregory Wathelet och Ace of Hearts (e Aliandro B) hittade en bra rytm I ett högt tempo. Det gick lite för snabbt ett par gånger och två bommar föll. Trots 6 sekunders tidstillägg räckte det till en tredje plats när nio ekipage hade gjort sitt.

    Storhoppande Belano v. Wijnhoeve Z (e Berlin) lotsades av Spaniens Mariano Martinez Bastida som inte riktigt fick till det på den knepiga, böjda linjen mellan 10B och 11A, vilket gjorde att nedslag kom. För övrigt en stabil runda, om än inte med de kortaste vägarna.

    Tysk ledning

    Uppdatering 18.27. Tysklands Christian Ahlmann och Mandato van de Neerheide (Emerald) levererade en klassrunda och övertog ledningen.
    – Tidshoppningar är egentligen inte min hästs grej, jag är jättenöjd med rundan i dag, sa ryttaren till FEI-tv efter sin ritt.

    Uppdatering 18.17. Den första av finalens fyra SWB-hästar, A-Girl (SWB sto f -10 e A-Dur u Sandburgs Carina e Careful 28, äg Sophia Siegel,  uppf WestLife AB) och 22-åriga Sophia Siegel, USA, gick ut som nummer 2. Ekipaget hade inte sin bästa dag på jobbet och det kom flera nedslag – och därmed tidstillägg – tidigt i banan.

    Ahlmannc-mech23c15019fei_dirkcaremans12.04
    Christian Ahlman med sin världscuphäst Mandato van de Neerheide i Mechelen. Foto: FEI/Dirk Caremans, Hippofoto.be
    Scott Brash (gbr) Hello Valentino
    Scott Brash och Hello Valentino. Foto: Kim C Lundin

    Storbritanniens rutinerade Scott Brash red SWB-hästen Hello Valentino (SWB val f -14 e Diamantino VDL u Vitra e Carelful 28, äg Lady Pauline Harris och Lady Pauline Kirkham, uppf Tina Petersson Lind). Ekipaget satsade ganska ordentligt, valacken hamnade i ett par knepiga situationer men visade stor spänst och samarbetsvilja. Det var en snabb runda som gav ledningen.

    – Att vinna en världscupfinal är något som jag har kvar att göra. Jag var glad över första delen av banan i dag, sedan fick jag det inte riktigt som jag ville. Det var en smart, knepig bana, sa Scott Brash till FEI-tv efter sin ritt.

    Trefaldige vinnaren först ut

    Uppdatering 18.10. Tysklands Marcus Ehning var först ut på banan som bjöd på en hel del alternativa vägar. Han rider 11-årige Coolio (e Casalito-Quidam de Revel) i denna final som är hans 21:a – och i och med det är han den ryttare i startfältet som har gjort flest världscupfinaler.

    Han har vunnit tre finaler tidigare, men började det lite motigt. Valacken gick på sitt karaktäristiska sätt med utsträckt hals. Det kom ett nedslag ganska tidigt, men ryttaren galopperade på och gick innanför på ett par ställen och studsade genom tvåkombinationen.

    – Min häst var inte riktigt redo för farten, men andra halvan hoppade han fint. I morgon är min plan att göra det bättre än i dag, sa ryttaren till FEI-tv efter sin ritt.

    I morgon, torsdag, väntar finalomgång 2 för alla som genomfört onsdagens klass. Även detta är en 1,60-klass, men nu med omhoppning.

    Svenska ekipagens startnummer

    31. Peder Fredricson/Catch Me Not S
    33. Henrik von Eckermann/King Edward

    Mer om hur världscupfinalen avgörs.

    Liveresultat
    Arrangörens hemsida
    Start- och resultatlistor
    Banskiss
    SVT  sänder i SVT Play kl 17.55-20.20, i SVT2 kl 17.55-20.00 och i SVT24 kl 20.00-20.20
    ClipMyHorse (betalkanal) sänder

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym