Sportsligt dilemmaVärldscuperna i hoppning och dressyr är i full gång och finalen i Riyadh är redan ett orosmoln. Både frågor om mänskliga rättigheter och långa flygresor oroar, men regelverket kan försvåra för såväl samvetet som hästvälfärden.
Världscupfinalen i Saudiarabien väcker redan oro
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hoppningens världscup är i full gång och har nu ridits i både Oslo och i Helsingfors, dressyrens drog i gång i helgen i danska Herning.
– Världscupen har en viktig plats i kalendern. Nu i höst tänker jag lite bredare och vill låta fler få chansen att rida, för att sedan smalna av det till våren inför finalen, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Sverige har två startplatser i varje omgång. Den ena är vikt för Henrik von Eckermann genom hans plats på topp 10-listan, men går till en annan svensk om von Eckermann inte deltar.
– Det kan också gå att förhandla sig till ytterligare en startplats, säger Henrik Ankarcrona.
Världscupen i hoppning 2023-24
Västeuropeiska ligan
Oslo, Norge 12-15 oktober
Helsingfors, Finland 19-23 oktober
Lyon, Frankrike 1-5 november
Verona, Italien 9-12 november
Stuttgart, Tyskland 15-19 november
Madrid, Spanien 23-26 november
La Coruña, Spanien 1-3 december
London, Storbritannien 13-18 december
Mechelen, Belgien 26-30 december
Basel, Schweiz, 11-14 januari
Leipzig, Tyskland 18-21 januari
Amsterdam, Nederländerna 25-28 januari
Bordeaux, Frankrike 1-4 februari
Göteborg, Sverige 22-25 februari
Final i Riyadh, Saudiarabien, 16-20 april
Hoppryttare får räkna resultat från sju kval.
Patrik Kittel och hans Touchdown slog till med seger i premiären i Herning i helgen, men Världscupen i dressyr framhålls inte som lika viktig av dressyrens förbundskapten Bo Jenå.
– Vår högsta prio för den kommande säsongen är OS, och då vill jag inte att hästar ska flyga och fara med risk för skador. Världscupfinalen i Riyadh är därmed inte med bland tävlingar som jag prioriterar och jag kommer själv inte att åka dit, säger han.
– Men omgångarna är välarrangerade tävlingar som ger bra erfarenheter, säger Bo Jenå.
Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet, sticker inte under stol med att förbundet tycker det är problematiskt att FEI förlägger världscupfinaler, Nations Cup och annat till länder där man inte respekterar mänskliga rättigheter.
– Och vi tycker definitivt att FEI kunde ha valt en lämpligare plats, dels med tanke på mänskliga rättigheter, men även ur hästvälfärdssynpunkt, säger Andrea Barth, och pekar liksom Bo Jenå på de långa flygresorna som krävs till Riyadh.
Världscupen i dressyr 2023-24
Västeuropeiska ligan
Herning, Danmark, 18-22 oktober
Lyon, Frankrike 2-3 november
Stuttgart, Tyskland 15-19 november
Madrid, Spanien 23-26 november
London, Storbritannien 13-18 december
Mechelen, Belgien 26-30 december
Basel, Schweiz, 11-14 januari
Amsterdam, Nederländerna 25-28 januari
Neumünster, Tyskland 15-18 februari
Göteborg, Sverige 22-25 februari
’s-Hertogenbosch, Nederländerna 7-10 mars
Final i Riyadh, Saudiarabien, 16-20 april
Frågan om sportwashing – att använda sport för att förbättra sitt rykte – är i högsta grad aktuell, och Andrea Barth säger att förbundet har en dialog med de ryttare som eventuellt ska tävla i landet, och tar fram aktuella fakta om situationen.
Men det kan bli dyrt att följa sitt samvete och avstå från tävling i vissa länder.
– Om vi tittar på den nya Nations Cup nästa år så finns det ett regelverk som säger att om vi till exempel inte skulle skicka ryttare till Abu Dabi för Nations Cup får vi som förbund böta en miljon kronor och åker ur serien. Så som det ser ut nu kommer vi att skicka ryttare. Men det kan komma att ändras om till exempel Riks-idrottsförbundet eller FEI inför restriktioner eller förändringar i sina regelverk, säger Andrea Barth.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på