Hoppning
26 februari 2023 14:30

Världscupen färdighoppad – så gick det

GHS 2023Hästfesten i Scandinavium är över för den här gången. Avslutningen blev en rafflande världscuphoppning, som också avgjorde den europeiska ligan. Kolla in hur det gick här.

Världscupen färdighoppad – så gick det
Irma Karlsson och Chacconu blev bästa svenska ekipage i Europafinalen i Göteborg. Foto: Pernilla Hägg

Totalt gjorde 36 ekipage upp i klassen, och bland dem fanns bland annat världsettan Henrik von Eckermann som också leder de västeuropeiska ligan inför söndagens tävling. Det var dock inte riktigt svenskarnas dag i Göteborg.

Ekipagen hade en bana med 14 hinder och 17 språng att ta sig över. Banbyggaren Peter Lundström har utlovat en bana som bäddar för bra sport och wow-känsla.

Emma Emauelsson och Evelina Tovek fanns med på startlistan under lördagen, men ströks innan start. Här berättar Emma Emaunelsson varför hon avstår. Svenska Ridsportförbundet meddelar att Evelina Tovek inte ville riskera att en rispa som hennes häst fick tidigare under meetinget går upp eller ställer till det för hästen.

Fransmannen Marc Dilasser satte en säker nolla som startnummer 2 i klassen. Och det skulle visa sig att detta var dagen då allt stämde för honom.

Marc Dilasser Arioto Du Gevres-5085
Marc Dilasser och Arioto du Gevres på väg mot seger i världscupen i Göteborg. Foto: Pernilla Hägg

Svenska Erica Swartz och Madonna började starkt med fina språng, även om ekipaget fick kämpa sig igenom tekombinationen. Ungefär mitt i banan kom det dock ett ganska grovt bakbensfel på en oxer och därefter blev det ytterligare två nedslag, totalt 12 fel.

Svensk utgick

Erika Lickhammer-Van Helmond och Hesjedal NL gav ett osäkert intryck och fick inte mycket att stämma inne på banan. Efter sju nedslag valde ryttaren att utgå.

Världmästarekipaget Henrik von Eckermann och King Edward möttes av stort jubel. Fuxvalacken bjöd på spänstiga och atletiska språng, men kom lite nära på ett glest räcke mitt i banan och det blev ett lite snopet nedslag. Därefter kom ett nedslag till och det blev 8 fel.

När nio ekipage hade gjort sitt var det fortfarande bara en felfri. Finskan
Jasmin Seppälä hade inte alls sin häst med sig och det blev två vägringar och uteslutning. Norges Geir Gulliksen, som vann världscupen i Scandinavium senast, fick 8 fel.

Sverigebaserade irländaren Thomas Ryan slutade på 19 fel.

Rutinerad runda

Angelica Augustsson Zanotelli och heta Kalinka van de Nachtegaele bjöd på en rutinerad och väl avvägd runda. Men även här blev det ett nedslag på en oxer. Efter det såg stoet ut att spänna sig lite, men de sista hindren genomfördes bra och det blev 4 fel för ekipaget som har vunnit en deltävling under säsongen. Tiden var snabb och det kan bli några viktiga världscuppoäng för svenskan ändå.

Pius Schwizer Vancouver De Lanlore-4570
Pius Schwizer och Vancouver de Lanlore slutade tvåa i världscupen i Göteborg. Foto: Pernilla Hägg

Pius Schwizer, Schweiz, satte en klockren nolla tillsammans med Vancouver de Lanlore och säkrade därmed omhoppningen.

Polens Przemyslaw Konopacki visade en Home-Run som såg ut att kunna hoppa hur högt som helst. KWPN-valacken gjorde några räddningar som fick publiken att hisna. Men det kom ett nedslag och några tidfel, totalt 6 fel.

Höll nästan hela vägen

Linda Heed löste svårigheterna bra med en häst som var väl med henne. Det såg ut att kunna hålla hela vägen, men på sista linjen med en tvåkombination kom två nedslag.

Niklas Arvidsson debuterade Komeet vd Bisschop i världscupen och hästen såg ut att göra lite stora ögon i trekombinationen, nummer 4, där det blev två nedslag. Sedan jobbade de sig vidare och slutade på 13 fel.

Storbritanniens Scott Brash och Hello Jefferson bjöd på en riktig skolrunda där bland annat trekombinationen såg enkel ut. På sista hindret fick den rutinerade hästen med sig frambommen i oxern på upphoppet – 4 fel totalt.

Douglas Lindelöw och 10-årige Charlie’s Way blandade och gav. Det var flera språng som såg säkra ut och där hästens kapacitet, men det var också en del språng som inte var så stabila. När nedslag nummer tre och fyra kom på sista linjen valde ryttaren att inte fullfölja.

Wilma Hellström, som jagar en plats i världscupfinalen, och hennes Cicci Bjn, gjorde en avspänd runda med idel fina språng där deras fina samspel syntes. Det blev dock ett nedslag efter en lätt touch på hinder 11, den gula oxern.

Även Irma Karlsson visade på fint samspel med sin Chacconu och slutade på 4 fel med en bra tid.

EM-bronsmedaljörerna Peder Fredricson och Catch Me Not S såg ut att få det mesta att stämma fram till sista linjen där det blev ett nedslag på insprånget i tvåkombinationen och sedan på sista hindret.

Dansk succé

Danmarks Andreas Schou fick plötsligt allt att stämma och levererade en klassrunda tillsammans med Darc de Lux. Det blev felfritt och tredje ekipaget till omhoppning när sju ekipage återstår.

Även Nederländernas Harrie Smolders och Monaco N.O.P. visade säker och kraftfull hoppning, men även för detta ekipage blev det nedslag på inhoppet i tvåkombinationen på sista linjen.

Markan Cosmopolit och Jens Fredricson, som kom trea i förra årets världscupfinal och ingick i det svenska guldlaget på VM, var sista chansen att få en svensk till omhoppning. Valacken visade riktigt fin hoppning och samspelet mellan häst och ryttare satt som det skulle. Det såg så bra ut och alla bommar låg kvar fram till uthoppet i tvåkombinationen på sista linjen. Ekipaget rev både det och det sista hindret. Det blev 8 fel.

Fyra till omhoppning

Danmark slog till med ännu en felfri runda genom Lars Bak Andersen/Ethene och blev det fjärde och sista ekipaget till omhoppning.

Fransmannen Marc Dilasser var först ut i omhoppningen och satte upp tempot ordentligt med ambitiöse Arioto du Gevres. Det gick undan, vägarna var korta och det var dessutom felfritt – en ritt som satte press på dem som kom efter.

Pius Schwizer såg inte ut att rida lika snabbt som fransmannen, men det var säkert och väl avvägt. Det blev felfritt på en tid som var drygt 1,3 sekunder långsammare än ledarens.

Lars Bak Andersen Ethene-5038
Lars Bak Andersen blev en publikfavorit när svenskarna föll bort. Han och Ethene slutade trea. Foto: Pernilla Hägg
Wilma Hellström Cicci Bjn-4777
Wilma Hellström och Cicci Bjn är klara för världscupfinal i Omaha. Foto: Pernilla Hägg

Andreas Schou kämpade på med korta vägar, men det blev ett nedslag. Landsmannen Lars Bak Andersen/Ethene höll nollan och hittade några riktigt korta vägar och slutade trea.

Pius Schwizer/Vancouver de Lanlore, Schweiz, blev alltså och segern gick Marc Dilasser.

Irma Karlsson och Chacconu blev bästa svenska ekipage med en sjunde plats. Angelica Augustsson Zanotelli blev åtta och Wilma Hellström säkrade sin plats i världscupfinalen genom att bli tia.

Även 23-årige Edouard Schmitz, Schweiz, säkrade sin plats i finalen.

Svenska ryttarnas startnummer i världscupen

3. Erica Swartz
5. Erika Lickhammer-Van Helmond
7. Henrik von Eckermann
12. Angelica Augustsson Zanotelli
19. Linda Heed
22. Niklas Arvidsson
24. Douglas Lindelöw
26. Wilma Hellström
27. Irma Karlsson
28. Peder Fredricson
35. Jens Fredricson

Liveresultat
Banskiss
Totalställning, västeuropeiska ligan
Start- och resultatlistor
SVT Play
Livesändning ClipMyHorse
GHS live sänder från huvudarenan, warmup och GHS studio. Sändningarna är gratis.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden