Hoppning
14 januari 14:41
Ridsportplus

Pieter Devos världscupsegrare i Basel – Janika Sprunger tvåa

Världscupen i hoppningSkrällarna duggade tätt i Basels världscuphoppning. Vann gjorde belgaren Pieter Devos som därmed säkrade finalbiljetten. Det gjorde även Peder Fredricson som var en av de snabbaste fyrafelarna. Henrik von Eckermann fick främst glädjas över hustrun Janika Sprungers andraplats. Här hittar du Ridsports liverapportering från klassen. (PLUS)

Pieter Devos världscupsegrare i Basel – Janika Sprunger tvåa
Janika Sprunger, gift med Henrik von Eckermann, gjorde en fin insats i världscuphoppningen i Basel. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dagens världscuphoppning i Basel är över för den här gången, dessvärre utan svenskar på pallen. Vann gjorde belgaren Pieter Devos, som därmed kunde addera 20 poäng till sina tidigare 34 poäng och säkra en biljett till världscupfinalen.

    – Jag är en väldigt lycklig man idag. Min häst gjorde ett fantastiskt jobb och hoppade med hela sitt hjärta. Hon gjorde allt hon kunde för att inte nudda bommarna och jag är väldigt glad över henne, sa Pieter Devos om sin häst Mom’s Toupie de la Roque efter segern.

    – Jag visste att jag måste göra det på mitt sätt och att det var väldigt långt att rida på fem språng till det sista hindret. Normalt hade jag försökt rida på fem när jag var felfri fram dit, fortsatte Devos, som tog det säkra före det osäkra istället för att gå fullt ut.

    Tvåa blev hemmaryttaren Janika Sprunger som bjöd på fin och engagerande hoppning med lilla, försiktiga Orelie, ett 10-årigt sto med tiden för sig.

    Devos och Sprunger stod för klassens enda dubbelnollor, trea blev österrikaren Max Kühner med blivande stjärnhästen EIC Cooley Jump the Q, som hade ett nedslag.

    Fredricson säkrade finalbiljett

    Henrik von Eckermann tog hem världscupsegern i Basel förra året, men fick i sin tur ett nedslag i grundomgången med King Edward och missade att göra en repris. Den svenska världsettan låg tvåa i den västeuropeiska ligan inför söndagens klass, medan Peder Fredricson låg på sjunde plats. Även Peder Fredricson fick ett nedslag med Catch Me Not S.

    Både von Eckermann och Fredricson hörde dock till de snabbaste fyrafelarna, vilket placerade dem på plats 10 respektive 11 och gav dem ytterligare några världscuppoäng vardera. 40 poäng brukar vara en tumregel för att ta sig till final, och med dagens resultat lär Peder Fredricson ha säkrat sin finalbiljett. Världsettan är dubbelt kvalad, både med hjälp av poäng men främst i egenskap av regerande världscupmästare.

    Erica Swartz Ryan gjorde världscupdebut med Cavicii Z, och de bjöd på en fin runda med 12 fel.

    Göteborg bjuder på sista kvalet

    Världscupkvalet i Basel var det tionde av totalt 14 i den västeuropeiska ligan. Sista deltävlingen äger rum i Göteborg i slutet av februari. De 18 ryttare som då har samlat på sig flest poäng får åka till världscupfinalen i Saudiarabiens huvudstad Riyadh den 16-20 april. 

    Leder poängligan gör fortsatt britten Ben Maher.

    Nedan hittar du liverapporteringen från världscuphoppningen i Basel.

    Svenskarnas startnummer

    12 Peder Fredricson/Catch Me Not S
    27 Erica Swartz Ryan/Cavicii Z
    29 Henrik von Eckermann/King Edward 

    Världscupbanan i Basel

    Banbyggare är fransmannen Gregory Bodo tillsammans med schweizaren Gérard Lachat, som har skapat en utmanande bana med 13 hinder och 16 språng. Trekombinationen är placerad först mot slutet av banan, vilket kan bli utslagsgivande. Maxtiden är 76 sekunder. Hittills under världscupmeetinget har det varit ovanligt många fel, om det fortsätter i världscupklassen återstår att se.

    Gregory Bodo är också designerad banbyggare vid OS i Paris senare i år.

    Skarmavbild20240114kl.12.33.15

    Liverapportering

    – Han bar mig runt banan idag och gjorde att det kändes väldigt enkelt. Det var en stor bana och jag är väldigt nöjd med honom, säger Max Kühner till SVT om sin häst EIC Cooley Jump the Q inför omhoppningen.

    Slutligen åtta till omhoppning

    Tysklands Hans-Dieter Dreher och Elysium gör vad de kan på tiden och rider i mål på 36,41 sekunder

    Janika Sprunger tar ut svängarna lite på lilla, försiktiga Orelie, oj, vad fint det ser ut. Det blir felfritt för det framtidsekipaget som rider i mål felfritt på tiden 40,19 sekunder. Janika Sprunger ler stort på vägen ut medan maken Henrik von Eckermann pustar ut i kiss and cry.

    Dags för Max Kühner som helt klart går för tiden med EIC Cooley Jump the Q. Hästen är het och det blir ett nedslag på den supersnabba tiden 35,59 sekunder.

    Tysklands Mario Stevens och Starissa FRH missar en distans mot en oxer på slutet och får ett otäckt fall, som dock tycks sluta väl.

    Det ser lite tungt ut för Spaniens Mariano Martinez Bastida och Belano vd Wijnhoeve Z, men de håller ihop det och rider i mål på fyra fel och tiden 38,84 sekunder. Det innebär en tredjeplats så långt.

    Pieter Devos är tredje ryttaren ut i omhoppningen med Mom’s Toupie de la Roque, och de sätter nollan på tiden 36,94 sekunder. Sasha Barthe red i mål på 34,30 sekunder.

    Skrällen Sasha Barthe galopperar på och får till en väldigt snäv sväng tillbaka på det rättuppstående som är hinder nummer 3. Essenar High Hopes är med på noterna men duon missar på ett par ställen. Det ger åtta fel i mål, men på en snabb tid.

    Andreas Schou är den som visar vägen i omhoppningen med sin nya häst Napoli vh Nederassenthof. Hästen imponerar, både med sina atletiska språng och sin stora galopp, samtidigt som den är vändbar. Det blir ett nedslag och tiden 37,65 sekunder. Inte dåligt jobbat i ekipagets andra tävling tillsammans. En riktigt cool häst som helt klart kan gå vid sidan av mästerskapshästen Darc de Lux.

    Janika Sprunger felfri

    Näst sista ryttaren Hans-Dieter Dreher blir sista och åttonde ryttaren till omhoppning med Elysium.

    Hemmaryttaren Janika Sprunger, gift med Henrik von Eckermann, var den som red King Edward från början. Idag rider hon 10-åriga framtidslöftet Orelie, de får en rejäl touch in på sista linjen men bommen ligger kvar och duon är vidare till omhoppning. Med några få ekipage kvar blir Sprunger och Orelie sjunde ekipaget till omhoppning.

    Irländaren Richard Howley vann både i Oslo och Helsingfors, sedan har det inte gått hans väg hela vägen, så att säga. Tillsammans med Equine America Consulent de Prelet Z är han felfri fram till trekombinationen där han får problem in – och piskar sig ur kombinationen med två nedslag. Det ser inte snyggt ut och publiken låter inte nöjd när spöet träffar på bogen och sedan rejält ett par gånger bakom sadeln.

    Regerande europeiska mästaren Steve Guerdat river ner applåder när han rider in med sin Is-Minka. Luften går dock ur arenan när det blir ett nedslag redan på andra hindret, och bommarna fortsätter falla med 12 fel i mål.

    Britten Robert Whitaker behöver samla världscuppoäng men får ett nedslag på samma oxer ur sväng som von Eckermann, när Vermento landar på bakbommen.

    Välridande Max Kühner och EIC Cooley Jump the Q seglar över sista oxern som klassens sjätte felfria ekipage – och österrikaren pustar ut efter rundan.

    Med tio ekipage kvar i den 40 ekipage stora klassen är det fem felfria till omhoppning, dessvärre ingen av de tre svenskarna som nu är i mål. Snabbaste fyrafelarna så långt är Henrik von Eckermann och Peder Fredricson, som ligger sexa respektive sjua.

    Ingen svensk till omhoppning

    Ljudet av applåderna ökar i omfång när Henrik von Eckermann och King Edward rider in på arenan. Det ser oerhört stabilt ut men så blir det ett nedslag på oxern ur sväng innan trekombinationen. Surt, surt, surt för Sverige som inte får någon svensk på pallen idag – och sannolikt väldigt irriterande för världsettan och perfektionisten von Eckermann själv.

    Publiken tjoar besviket till när första hindret i trekombinationen faller för hemmaryttaren Martin Fuchs och Commissar Pezi, som får ytterligare ett fel på sista linjen.

    Dags för klassens andra svenska ekipage Erica Swartz Ryan och Cavicii Z, som gör debut i årets världscupsäsong. Efter en välriden runda på den 10-åriga valacken slutar duon på 12 fel i mål.

    Tysklands Mario Stevens och Starissa FRH är inte heller ett givet omhoppningsekipage, men visst säller de sig till klassen få felria.

    Lördagens Grand Prix-segrare Yuri Mansur hittar inte rytmen med QH Alfons Santo Antonio, vilket dessvärre slutar med eliminering för brasilianaren.

    Jur Vrieling bjuder även han på en fin runda med Griffin van de Heffinck, men ett oförtjänt nedslag håller holländaren borta från slutstriden.

    Fjärde felfria ryttaren blir också något av en skräll när spanjoren Mariano Martinez Bastida elegant lotsar Belano vd Wijnhoeve Z runt banan, utan att vara i en enda bom. Snyggt och välbalanserat.

    Först ut efter pausen är Tysklands Marcus Ehning som rider sin mästerskapshäst Stargold. Det som vanligtvis brukar se väldigt harmoniskt ut, blir lite väl offensivt med två nedslag som slutresultat.

    Banan reds som man gick den, berättar Andreas Schou, en av de få felfria så långt, i pausen.
    – Min häst är storgalopperad och jag letade efter ställen att ta bort språng, men det gick inte idag. Istället fick jag jaga hörnen lite grann, men han är väldigt försiktig så det gick bra, säger han om sin häst Napoli vh Nederassenthof till SVT.

    – Jag hade en otrolig känsla på banan idag, Napoli gav allt. Det är en väldigt ny häst för mig, och det är bara andra tävlingen vi gör tillsammans. Givetvis är det alltid nervöst med en ny häst i en klass som denna, men han har så mycket talang, säger Andreas Schou till SVT efter rundan.

    Bara tre felfria i halvtid

    Halvvägs genom startfältet är det fortfarande bara tre felfria ekipage till omhoppning. Det är Danmarks Andreas Schou med en ny häst, sensationellt hemmaryttaren Sasha Barthe och belgaren Pieter Devos. Med ett nedslag och snabbast tid ligger Peder Fredricson fyra så långt, innan de två andra svenskarna har ridit.

    Fjolårets trea i Basel, hemmaryttaren Pius Schwizer, rider Just Special VK. Ridningen är väldigt offensiv, nästan forcerad, och efter ett första nedslag på sista hindret i trekombinationen trillar två bommar till.

    Kevin Staut är nära att sätta nollan med Visconti du Telman, men liksom för Peder och Catch Me Not S blir det ett förargligt nedslag. Fransmannen kan dock luta sig tillbaka mot sina 53 världscuppoäng, vilket redan har säkerställt hans biljett till finalen i Riyadh.

    Norges Victoria Gulliksen har kämpat på under årets världscupsäsong, men inte riktigt fått till det med hjärtehästen Equine America Papa Roach, och det vill sig inte idag heller. Pojkvännen Jordy van Massenhove gör även han ett försök med Danger Civil vh Lindenhof Z, men inte heller det blir en felfri runda.

    Dags då för Peder Fredricson och Catch Me Not S som är väldigt samspelta på banan. Catch Me Not S får skruva sig över vid något tillfälle, men jobbar på. Dessvärre blir det ett retligt nedslag på sista hindret i trekombinationen, innan skimmelvalacken med den säregna stilen avslutar med ett stort språng över den maxade oxern som sätter punkt för dagens bana.

    Irländaren Denis Lynch sitter på hingsten Cordial, som ser lite tunggalopperad ut på banan. Lynch manar frenetiskt på, en gång även med spöet, och det ser lite jobbigt ut. Ekipaget slutar på 12 fel.

    Landsmannen Gregory Wathelet rider Ace of Hearts och ser ut att ha något bra på gång innan de två näst sista hindren faller.

    Belgaren Pieter Devos rider med precision och får till det betydligt bättre med välhoppande Mom’s Toupie de la Roque, vilket ger tre ekipage till omhoppning så långt.

    Penelope Leprevost rider svenskfödda SWB-valacken Texas, uppfödd av familjen Linell, men det är inte fransyskans dag. Det blir 12 fel i mål.

    Schweiziska Sasha Barthe skräller oväntat in som andra ryttaren till omhoppning med hästen Essenar High Hopes. Hon kan knappt tro det själv och klappar lyckligt om sin häst, innan hon får en stor kram från marken vid utgången.

    Schou är på väg att få sällskap till omhoppningen av schweizaren Alain Jufer som dock får ett missförstånd med Dante MM, som springer vid sidan av och in mellan hinder 12 och sargen.

    Dansken Andreas Schou rider för ovanlighetens skull inte Darc de Lux utan Napoli vh Nederassenthof. Det är en atletisk häst och dansken rider effektivt på den maffiga banan. Riktigt läcker ridning som ger klassens första felfria runda.

    Först ut är hemmaryttaren Adrian Schmid med Chicharito 11. Hästen är stor och åt det lite långsammare hållet, men med en vägvinnande galopp. Efter en lite orytmisk runda slutar ekipaget på 16 fel i mål.

    Så följer du tävlingen

    Startlistor och resultat
    Aktuell ställning i världscupen
    Fullständig deltagarlista till tävlingarna i Basel
    Arrangörens hemsida

    SVT sänder direkt med start klockan 14.05 till 17.00 i SVT2 och på SVT Play

    Världscupen och övriga klasser i Basel sänds på FEI-TV/ ClipMyHorse

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden