Hoppning
12 november 2022 18:06
Ridsportplus

Världsettan: ”Enkla och milda bett är det bästa”

UtrustningHenrik von Eckermann ser på valet av bett som han ser på ridning – håll det enkelt och skippa genvägarna. Viktigast är grundridningen och att vara lyhörd för vad hästen trivs med. Vi talar med Henrik von Eckermann, världsetta i hoppning, om att välja bett.

Världsettan: ”Enkla och milda bett är det bästa”
Henrik von Eckermann uppmanar ryttare att inte hamna i bettdjungeln utan lyssna på hästen och jobba den korrekt i stället för att betsla upp. Foto: Natalie Lundholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Henrik von Eckermann är en enkel man när det kommer till hästar och ridning. Det finns inga genvägar, inte heller när det gäller valet av bett som ibland ses som en quickfix. När världsmästaren var testryttare på Breeders betonade han vikten av att rida unga hästar med så enkla och milda bett som möjligt, och samma tänk gäller för topphästarna hemma i det egna stallet.
    – Bettet kommer egentligen i sista hand. Det är grundutbildningen och grundridningen, och tiden du tillbringar med hästen för att skapa en kommunikation med den, som är viktig. Att du hela tiden försöker läsa av hästens beteende, vad den vill göra och vad den inte vill göra, för att hitta lösningar.

    Vad rider du helst på för bett?
    – Hemma gillar jag att rida på ett lite tjockare tvådelat bett med D-ringar. Jag gillar när bettet ligger väldigt stilla, därför använder jag gärna mjuka bettskivor i gummi på sidorna.
    – Det är alltid lite individuellt med bett, men jag försöker hålla det enkelt och använda så milda bett som möjligt. Kanske fungerar det för en kort period med ett skarpare bett, men hoppningen blir alltid lidande i slutändan. Självklart är det väldigt avgörande också vem som sitter på hästen, ett bett är så skarpt som ryttaren gör det. Med en hård hand och dålig balans kan man få det snällaste bettet att bli väldigt skarpt.

    – Man får inte glömma att träns och bett hänger ihop, ett bett inverkar väldigt olika beroende på hur tränset sitter och vilken typ av nosgrimma man har. Därför har varje häst i mitt stall ett eget tävlingsträns, även om jag ibland har tre hästar med samma bett. Jag tror att hästarna är mycket känsligare än många tror när det gäller detta, ett hål upp eller ner kan vara väldigt avgörande för hästens välbefinnande

    Hur mycket ska man trixa med olika bett?
    – Munnen är nästan aldrig problemet. Hästen gör inte något på grund av bettet utan på grund av kroppen. Många undrar varför hästen blir stark, när det ofta handlar om att hästen inte är framme för skänkeln, den är inte i balans och sitter inte på sina bakben.
    – Om man tycker att hästen är svår i munnen måste man fråga sig varför den är det. Den kanske inte är tillräckligt stark i kroppen så att den kan bära sig, eller så kan den ha ont någonstans. Det kan vara allt möjligt från nacke, rygg och ben till tänder. Resultatet blir att hästen försöker värja sig från obehaget. Att sätta på ett skarpare bett leder lätt till en ond spiral.
    – Ser jag på mina hästar använder jag nästan samma tvådelade bett med D-ringar hela tiden när jag rider hemma. På tävling har jag också för det mesta tvådelade bett, men som ett gag eller pelham för att känna att jag kan ha den där sista kontrollen när jag rider på banan.

    Vad säger du om att rida bettlöst?
    – Calizi rider jag på hackamore. Att rida med vanligt bett på marken går bra, men inte när jag ska rida på hinder. I landningen på hinder kändes hon alltid väldigt spänd tills jag bytte till hackamore. Nu är hon samma häst både före och efter hindret.

    Fakta

    Henrik von Eckermann

    • Namn: Henrik von Eckermann.
    • Ålder: 41 år.
    • Bor: På den egna gården Cyor Stables i Kessel, Nederländerna.
    • Familj: Hustrun Janika Sprunger och sonen Noah, 18 månader.
    • Aktuell: Världens bästa hoppryttare.
    • Hästar: King Edward (BWP val f -10 e Edward 28-Feo), Hollywood V (KWPN val f -12 e Mylord Carthago-Casall), Iliana (KWPN sto f -13 e Cardento-Gentleman), Dzara Dorchival (SF sto f -13 e Qlassic Bois Margot-Raphael) och Calizi (BRAND sto f -13 e Cellestial-Stakkatol) med flera.
    • Oanad talang: Har inga.
    • Gillar inte: Svamp.
    • Favoritjobb vid sidan av ryttare: Kriminalinspektör.
    • Tre punkter på min bucketlist: Har precis klarat av tre: Bli nummer ett i världen, världsmästare och gifta mig.

    Henrik von Eckermann arbetade hos Ludger Beerbaum i 13 år innan han startade eget 2016. Genombrottet kom med Toveks Mary Lou, som nu är mamma på heltid.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden