Hästägartips
12 maj 2023 18:48
Ridsportplus

Världsettan: ”Vår anläggning är som gjord för barfotahästar”

Med hoven i centrumEn som tjänat mästerskapsavgörande hundradelar på att ha sina hästar barfota är vår världsetta Henrik von Eckermann. Han menar att en barfota häst ger mer information om sin status.

Världsettan: ”Vår anläggning är som gjord för barfotahästar”
Henrik von Eckermann har stenkoll på King Edwards hovar. Foto: Ifat Zohar

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Henrik von Eckermann försöker hela tiden samla information om hur hästen mår och ligga steget före innan en allvarlig skada uppstår.
  – Man ser den naturliga slitningen. Varför sliter den mer på baktån än vanligt, kan det vara att den är obekväm någonstans och släpar bakbenen mer än normalt? , säger han.

  På tävlingar kan man alltid se Henrik stå lutad över hästarnas hovar, både före och efter ritten.
  – Jag har fantastiskt folk omkring mig, men det är mitt ansvar att se till att hästarna mår bra. Det är viktigt att jag själv vet vad som är normalläget. Det kan finnas hästar som har mer eller mindre gallor, jag måste veta vad som är normalt.  Varje dag när jag är hemma går jag igenom hästarnas ben och hovar.
  – En gång i veckan rundar jag av hovarna så att de håller sig jämna och ser till att det inte finns vassa kanter som kan spricka upp.
  – Verkar hästarna, det gör hovslagaren. Det kan inte jag. Vi röntgar alla våra hästar för att se att vinklarna är korrekta. Samarbetet med min hovslagare och veterinär är viktigt. Inga hovar, ingen häst!
  – Jag har inga direkta rutiner för när hästarna verkas, det avgörs av årstiden. På vintern växer hovarna mycket mindre än på sommaren och vi anpassar oss till hästarnas behov.

  Använder barfotaboots

  Dsc_5317
  Förra året gjorde Henrik von Eckermann en strikt barfota-plan inför VM och valde därmed bort grästävlingarna i Falsterbo och Aachen Foto: Ifat Zohar

  Henrik använder barfotaboots för att skydda hästarnas hovar, men de används inte hemma på gården.
  – Vi använder bara boots när vi tar ut dem på vägar i omgivningen. Det är inget problem att gå på hårt underlag som sten eller asfalt när det är slätt, men vi måste skydda hovarna när det är rivigare material.

  Kanske är det lättare att ha hästarna barfota i Holland, om man ser till markförhållandena.
  – I alla mina gräshagar finns inte en sten. Det är inte som den svenska leran vi hade i Söderköping! Även på vintern är hagarna fina. Om man tar bort jordlagret är det en gul sand under. Vi har verkligen tur att marken är så bra.
  – Vi har anpassat stallet och allting är stenbelagt, så är det i Holland. Inne i stallet har jag gummi, men det är för att jag vill ha en tystare och lugnare miljö och bättre säkerhet.
  – Vår anläggning är gjord för barfotahästar, man måste ha rätt förutsättningar för det.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden