Stort intresseFörsta omgången av ponnyallsvenskans elitserie smygstartade förra helgen, och denna vecka är det full fart på flera håll i landet. Även i de lägre divisionerna börjar serierna dra igång nu. Värnamobygdens Ryttarförening har lyckats locka 28 ungdomar att ställa upp i fem olika lag – kan det vara ett rekord?
Värnamo har fem lag i ponnyallsvenskan

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Värnamobygdens Ryttarförening, VBR, har ett lag anmält till elitserien som består av tre omgångar. Om laget sedan går vidare till SM-final äger den rum på Strömsholm i juni.
– Vi är verkligen laddade inför den första omgången nu på söndag i Mantorp. Det är fyra ryttare och en reserv som kommer att vara på plats, säger Sanna Stensson, lagledare för elitlaget och grenledare för VBR:s ponnyhoppning.
”Ponnyryttare på frammarsch”
Varje lag består av fem till sju ryttare, och i år har föreningen lag från lägsta till högsta serien – totalt deltar 28 ungdomar.

– Det är nog något av ett rekord för oss. Det är riktigt kul att se det ökade intresset för laghoppning hos ponnyryttarna. Att vi har hela fem lag anmälda till ponnyallsvenskan i vår är verkligen toppen. Extra roligt att se är att vi i division tre har hela tre lag anmälda vilket definitivt tyder på att vi har många ponnyryttare på frammarsch, säger Sanna Stensson.
Vad har ni gjort för att få så många att vara med?
– Ja du, jag vet faktiskt inte vad vi gjort. Men vi har inte haft begränsningar i hur många lag vi anmälde. Det är fem i varje lag i division tre så vi hade kunnat anmäla ytterligare ett lag, men man vill vara på säkra sidan om det blir skador. Det är ett stort intresse och just nu är det väldigt mycket d-ponnys i klubben, säger Sanna Stensson.
Taktiksnack och gemensam träning

En ryttare deltar på en ridskoleponny, övriga består av ryttare på egna ponnyer som är uppstallade på olika ställen. För att bygga laganda och förbereda sig har division ett- och elitlaget haft gemensamma träningar för Björn Karlsson, som själv ridit på elitnivå och har mycket lagerfarenhet.
– Han har stöttat i hur man ska tänka kring lagtävlan, och även med lite taktiksnack.
Division tre har träffats utan häst, bland annat vid middagar. Förutom lagledaren Wilma Petersson finns tre medhjälpare ur division ett och elit, som går in med sin erfarenhet.
– De flesta som tävlar division tre har inte tävlat i lag tidigare. Lagtävlingar har ju varit inställda under corona, så även om ekipagen varit färdiga har inte möjligheten funnits. Nu vet man om att tävlingarna blir av, och då tror jag att fler satsar.
Klubben har tydliga visioner, berättar Sanna Stensson.
– Vi ska ansöka om att få arrangera SM 2025 och det är alltid roligt att vara engagerad i en klubb som vill utvecklas.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på