Hästägartips
13 oktober 10:15
Ridsportplus

”Vet att det funkar till 100 procent”

HovarDet går att sko så att hästen kan fungera med en gaffelbandsskada. Det går också att genom skoningen ge hästar med veka bakkotor bättre chanser att hålla, enligt hovslagaren Anders Hesselgren.

”Vet att det funkar till 100 procent”
Låg trakt och väldigt kort tå är modellen om man vill hjälpa hästar som drabbats av en gaffelbandsskada, anser hovslagaren Anders Hesselgren. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Säg ordet gaffelbandsskada och många hästmänniskor får något skrämt i blicken. Men Anders Hesselgren är hovslagaren som skott utdömda travhästar på ett speciellt sätt – och därefter tävlat dem och dragit in stora pengar.
– Med en färsk gaffelbandsskada måste trakten sänkas så mycket som möjligt. Tån ska vara kort och tillåta överrullning, säger Anders Hesselgren.

Han brukar också gjuta Equi-pack på strålen så att den sticker ut nedanför skon.
– Det blir en väldigt bra avlastning av gaffelbandet. Många använder buffertsulor, men då trycks strålen ihop så att effekten försvinner. Det gäller att gjuta direkt på strålen, säger Anders Hesselgren.

Fungerar inte med vila

_dsc4953
Anders Hesselgren har arbetat som hovslagare i 35 år och uppfunnit ett mätverktyg för hovvinklar. Han brinner för att ”utveckla innovationer och metoder som radikalt minskar skador hos hästar utan att hämma prestationen”. Foto: Sandra Nordin Johansson

Efter skoningen ska hästarna i rörelse direkt.
– Vila funkar inte. Jag brukar släppa ut dem dygnet runt i tio dagar, sedan börjar jag träna i ultrarapid några dagar i veckan.

Dock är underlaget extremt viktigt.
– Det måste vara stenhårt. Om underlaget är löst, som i ridhus, går tån ner i backen och det blir som att höja trakten. Jag var med om ett stall där de bytt underlag och inom kort fick 25 hästar med varning på gaffelbanden.

Att sko hästen med trakten låg och tån kort är inte bara bra för hästar med akuta skador utan något för alla, enligt Anders Hesselgren.
– Även hästar med veka bakkotor kan påverkas, något som gör att gaffelbandsskador blir mindre troliga. Egentligen vill vi ha veka kotor i både travet och dressyren för dynamiken i rörelse. Men det gäller att vinklarna blir rätt. Jag anser att det handlar om en standardskoning, där trakten är låg och tån kort. Men det hör vi nästan aldrig, det talas mer om hög trakt och kort tå eller låg trakt och lång tå, säger Anders Hesselgren.

Han menar att de veka kotorna blir en fördel med rätt skoning.

Tån måste bort

Första gången hovslagaren gör en sådan här skoning är det rätt mycket hov som ska bort.
– Lite halvt brutalt, inte så att hästen får ont men tån måste bort om trakten ska sänkas, annars blir tån för lång. Och då kan du få problem med tåsträckaren, som är förgrenad med gaffelbandet. Sänker du trakten måste du kapa tån till en rejäl tvärtå.

Det är dock viktigt att hovslagaren verkar åt andra hållet – alltså börjar med trakterna och sedan kapar tån.
– Börjar du med tån finns risken att hästen blir rejält ömfotad. Börjar du med trakten är det inga problem alls.

Efter den första verkningen kommer hovslagarbesöken att se ut ungefär som vanligt.
– Sedan är det en helt vanlig hov, hoven blir inte mindre, den blir snarare större. Hela hoven flyttas bakåt så att den fylls mer under kotan. Nu strävar vi efter en normalt rundad tå.

Fungerar till hundra procent

Anders Hesselgren har skott tävlingshästar inom dressyr, hoppning och trav i 35 år och har inte upplevt en enda häst som får problem av sådana här skoningar.
– Jag har skott tusentals hästar och vet att det funkar till hundra procent.

Han menar att det inte är särskilt krångligt att ändra sättet att sko.
– Förstår man filosofin bakom är det inte svårt.

Fakta

Gaffelbandsskador

Gaffelbandets funktion är att stärka kotan och förhindra översträckning av kotan. De vanligaste orsakerna till en gaffelbandsskada är överansträngning
eller tänjning. Det händer även att en gaffelbandsskada orsakas av ett direkt trauma, som till exempel en spark från en annan häst.

Anders Hesselgrens tankar om hovslagarens roll

”Hovslagare borde titta mer på rörelsemönster och vinklar, och inte bara på hoven. En häst är ledad på så många sätt att det knappt går att sko med ögat. Det krävs lång erfarenhet för att förstå var saker och ting händer”.

”Mitt sätt att sko har varit kontroversiellt enligt vissa. Men jag har fått 3000-4000 mejl med frågor under de senaste tio åren. Denna vecka fem mejl, alla om gaffelbandsskador.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden