Sverige
1 oktober 2012 14:16

Veterinär varnas av Ansvarsnämnden

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård har gett en veterinär en varning, för att ha agerat försumligt då hon har skrivit ut smärtstillande medel till flera hästar utan undersökning.

Det handlar om ett fall där en hästägare har anmält veterinären, efter att ägarens tre hästar haft stora problem med fång. Veterinären ska ha tipsat om en hovslagare, som enligt veterinären själv fått hästarna i fin form. Men efter att hästarna inte blivit bättre under ett par år kontaktade ägaren till slut en ny hovslagare, som i sin tur polisanmälde både hästägaren coh den tidigare anlitade hovslagaren. Hovslagaren ansåg att hästarna verkats felaktigt och att det var detta som låg bakom fånganfallen.

Den anmälda veterinären delar dock inte hovslagarens åsikter. Men enligt Ansvarsnämnden har veterinären agerat försumligt, då hon vid flera tillfällen skrivit ut smärtstillande till hästarna, utan att undersöka dem. Enligt Ansvarsnämnden, som har gått på Jordbruksverkets linje, har det rört sig om nya tillfällen som hästarna behövde smärtstillande och att de därför borde undersökts igen. Veterinären har heller inte fyllt i journalerna på rätt sätt, och nämnden anser att hon förorsakat djuren allvarligt lidande. Därför får hon nu en disciplinpåföljd i form av en varning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-