EM i RotterdamHan följer i stort sett varenda steg de svenska hopp- och dressyrhästarna tar i holländska Rotterdam under EM. Landslagsveterinär Rasmus Westgren vill hålla koll på sina skyddslingar. "Det är viktigt att se till att de mår så bra som möjligt hela tiden både för att de ska kunna prestera max och för sportens skull," säger han.
Veterinär Westgren är alltid redo för hästarnas skull
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var i december 2016 som Rasmus Westgren, Höganäs, blev landslagsveterinär för de svenska hopp- och dressyrhästarna.
Det finns ganska mycket förebyggande och underhållande behandlingar som man får göra under internationella tävlingar. Rasmus Westgren, landslagsveterinär.
Sedan dess har han varit med bland annat vid flera mästerskap, världscupfinaler och nationstävlingar, bland annat VM i Tryon där det blev svenskt lagsilver i hoppningen.
Han syns ständigt i närheten av hästarna – vid besiktningar, träningar och framridningar.
– Ja, jag är med hela tiden och kollar så att allt är okej och för att se direkt om något förändras, säger Rasmus Westgren.
Förebyggande och underhållande
Hans uppgift är både att snabbt kunna rycka in och ge behandling och vård vid skador och sjukdomstillstånd hos hästarna. Dessbättre är det sällan något av detta händer utan landslagsveterinärens roll handlar mycket om att förebygga skador och problem.
– Det är ju jag som har det veterinära ansvaret för hästarna under ett sådant här mästerskap som nu i Rotterdam. Det är viktigt att se till att de mår så bra som möjligt hela tiden både för att de ska kunna prestera max och för sportens skull, säger Rasmus Westgren.
Vad som är tillåtet att göra och inte tillåtet att göra med hästarna under internationella FEI-reglerade tävlingarna är strikt reglerat.
– Det finns ganska mycket förebyggande och underhållande behandlingar som man får göra under internationella tävlingar, säger Rasmus Westgren.
Små sår och fattiga vänner
Rasmus Westgrens arbete handlar också om att direkt ta hand om småsår om de dyker upp.
– Får de ett litet tramp till exempel är det jätteviktigt att ta hand om det direkt så att det inte blir något. Små sår och fattiga vänner kan bli ens värsta fiende, säger landslagsveterinären.
– Att få ett sår att läka så snabbt som möjligt är det bästa för hästen.
Hästarnas utrustning är också något som kan ställa till problem.
– Ryttarna har bra koll på utrustningen själva, men har någon häst fått något litet skavsår är det klart att vi diskuterar vad som kan göras för att det ska fungera bättre, säger Rasmus Westgren.
Fakta
Exempel på tillåtna, förbyggande behandlingar under internationella tävlingar
- Olika magnetiska behandlingar, till exempel magnetiska täcken.
- Maskiner som avger lågfrekventa elektromagnetiska fält.
- Viss laserterapi.
- Viss massage, även användning av massagemaskiner.
- Kylande och värmande paddar.
- Vissa ljusbehandlingar.
- Ionic bandage.
- Kinesiotejpning.
Källa: FEI Veterinary Regulations 2019.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på