Krönika
19 februari 2019 10:08

Veterinären: ”Är folk rädda för oss?”

Krönika"En del vänder sig till terapeuter, andra till sin tränare eller ibland till en 'hästpratare'. Först när dessa inte kan lösa problemet kontaktas en veterinär. Varför?". Så skriver veterinär Axel Wallman i sin krönika.

Veterinären: ”Är folk rädda för oss?”
Veterinär Axel Wallman är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

Behandlar vi våra hästar för mycket eller för lite? Som veterinär kan jag sticka ut hakan och säga att vi behandlar hästarna för lite, eller i vart fall kontrollerar många sina hästar för sällan med veterinär. Det borde vara det första steget om du har problem.

Många av dagens hästägare söker alternativa lösningar på hästens sviktande hälsa eller prestation. En del vänder sig till terapeuter, andra till sin tränare eller ibland till en ”hästpratare”. Först när dessa inte kan lösa problemet kontaktas en veterinär. Varför? Är folk rädda för oss?

Man ska inte vara rädd för att diagnosticera och sedan behandla det som behövs i ett tidigt skede. Vid en ledinflammation är det till exempel så att om man fortsätter att belasta leden när den är inflammerad kommer den att utsättas för ett slitage. Slitage i leder är i regel ett irreversibelt förlopp; de skador som uppstår i bland annat ledbrosk får hästen dras med för resten av livet. Därför är det viktigt att snabbt komma till en diagnos. Och behandling.

Jag skulle vilja se ett närmare samarbete mellan hästägare och veterinär. Täta kontroller, tidiga insatser i form av behandlingar och/eller rådgivning.

Detta utesluter inte att andra kompetenser än veterinära kan hjälpa till. De kan till och med vara en nyckel i att få hästen tillbaka på banan. Men att börja med en veterinär genomgång är en bra start. Det vi inte vill hamna i är att till exempel en halt häst först hamnar hos kiropraktorn eller åker på uppfostring hos en tränare. Då utsätts hästen för en onödig stress och kommer vare sig må eller prestera bra.

En tumregel bör vara: Om du har en häst som inte fungerar som den ska, gör först en hälsokontroll eller hältutredning hos veterinär. Denna kan då avgöra om hästen är frisk eller inte ur ett veterinärt perspektiv och ge råd utifrån det.

Samarbete mellan veterinär, ryttare, hästägare, tränare, terapeut, hovslagare med flera är det som ger hästen de bästa av förutsättningar. Här måste alla vara öppna för att prata med varandra och lyssna på vad de olika personerna i teamet har att bidra med.

Jag jobbar dagligen med duktiga tränare, equiterapeuter och hovslagare och upplever att det verkligen gör skillnad i hur vi lyckas lösa alla sorters problem som kan uppstå med hästarna. Bra management leder till glada och friska hästar som kan prestera på rätt nivå, med maximala resultat och minimal skaderisk.

Axel Wallman
Veterinär och delägare i klinik. FEI-veterinär, håller kurser och föredrag.

Texten publicerades första gången i Ridsport nr 2/2019. Det är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden