Veterinärt
28 maj 2024 20:00
Ridsportplus

Veterinären: ”Det finns risk för ruptur av magsäcken”

HästhälsaBland de åkommor som hästen kan råka ut för i mag-tarm­systemet finns magsäcksinpackning. I bästa fall är det något som kan lösas upp, i sämsta fall kan det innebära avlivning. Veterinär Inge Durie förklarar vad magsäckinpackning innebär.

Veterinären: ”Det finns risk för ruptur av magsäcken”
Om du väljer att ha plasten kvar runt balen är det viktigt att vika in kanterna. Till ”klåfingriga” unghästar och föl bör det inte finnas någon plast alls på balen. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästen har en matsmältning som brukar betecknas som unik, eftersom den först fungerar som hos enkelmagade varelser, för att därefter arbeta likadant som hos en idisslare med en jäsningsprocess. 

    Ibland hakar något upp sig i förloppet och det uppstår problem. Inge Durie,
    europeisk specialist i internmedicin på häst,  förklarar mer om ett sådant problem – magsäcksinpackning.

    Inge Durie Veterinär På Strömholm P: 2021-08 P: 2023-11
    Inge Durie är europeisk specialist inom internmedicin på häst och arbetar på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm. Inge Durie är från Belgien, tog veterinärexamen där 2006 och kom till Sverige 2011.

    Vad är magsäcksinpackning och vad beror det på?

    – Det är precis vad namnet antyder – en förstoppning i magsäcken. En magsäcksinpackning kan vara av två slag: primär eller sekundär. 

    – Primära inpackningar beror på intag av stora mängder dåligt foder, en främmande kropp som till exempel plast eller foder som har svällt i magsäcken. Underliggande tandproblem kan också spela in, liksom otillräckligt med vatten eller att hästen ätit för fort.

    – Sekundära inpackningar beror på sjukdomar, till exempel en leversjukdom eller så kallad pylorus stenos, ett tillstånd i nedre magmunnen som gör att magsäcken inte kan tömma sig. 

    Är magsäcksinpackning vanligt?

    – Nej, det är inte jättevanligt, men det syns då och då. 

    Drabbar det en viss typ av hästar?

    – Det finns en klinisk misstanke om att frieserhästar drabbas oftare än andra och där misstänker man ett underliggande problem i bindvävnaden, som kan vara genetiskt betingat.

    Horse Stomach - Horse Equus Anatomy - Isolated On White
    Magsäcken. Illustration: Istock

    Vilka är symtomen på magsäcksinpackning?

    – Det kan vara ganska varierande symtom, allt från låggradig kolik med nedsatt aptit till allvarligare symtom, som akut kraftig kolik. Vanliga symtom är nedsatt allmäntillstånd, anorexi, avmagring (om tillståndet är kroniskt och har pågått en tid) samt förhöjd hjärtfrekvens och nedsatta tarmljud.

    – Vid en inpackning finns det alltid risk för en ruptur av magsäcken och detta är ett livshotande tillstånd. Allvarlig bukhinneinflammation kan tillstöta, vilket kräver avlivning. 

    Hur behandlas en magsäcksinpackning?

    – Först ställs diagnosen genom nässvalgssondning, där veterinären kan finna ett motstånd när sonden kommer ner till magsäcken. Gastroskopi och ultraljud av buken kan även göras.

    – Behandlingen är oftast medicinsk i första hand. Hästen ska fasta, men får dricka normalt.  Veterinären försöker lösa upp förstoppningen genom upprepade sköljningar genom att sonda hästen via näsan ner till magsäcken. 

    – Stora mängder vatten läggs in och tas ut igen. Det går även att sonda med till exempel bubbelvatten eller coca cola för att försöka lösa upp förstoppningen. Den här spolningen görs flera gånger om dagen, ibland under flera dagar.

    – Hästen får smärtlindrande medicin om det behövs och det går även att sätta in läkemedel som kan öka magsäckens motorik.

    – Kirurgi kan tillgripas som sista möjliga behandlingsalternativ. 

    Finns det risk för återfall?

    – Ja, det finns risk för det om grundorsaken till inpackningen inte åtgärdas – som en underliggande sjukdom, tandproblem eller något som behöver ändras i foderstaten.

    Forskare i Storbritannien har gjort en uppföljning av 71 hästar med olika former av magsäcksinpackning. Av dem fick 20 procent återfall. Vare sig det rörde sig om primär eller sekundär inpackning behövde många av hästarna speciell skötsel en lång tid efter att de slutbehandlats. Bara hälften av dessa kunde återgå till sin tidigare foderstat och användningsområde. 

    Se upp med plast från hösilagebalar

    Även om det brukar sägas att hästar är försiktiga med vad de äter, finns det exempel på hästar som ätit ensilageplast med förstoppning som följd. Nyligen avvanda föl hör till dem, de kan vara lite stressade och gärna plocka i allt möjligt med munnen. Det finns föl dött av förstoppning sedan de ätit ett flertal plastbitar.

    En anledning till att hästarna äter plasten kan möjligen vara att den tar smak av hösilaget. 

    Om en hel bal ställs ut i hagen, bör plasten skalas av eller alla plastkanter noggrant vikas in. Samla upp alla små plastremsor som kan ha rivits av.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym