Veterinärt
23 juli 2018 16:53
Ridsportplus

Veterinären: ”Helt fel med krav på bett vid 3-årstestet”

BettlöstVeterinären Ylva Rubin tycker att det optimala är att variera mellan bett och bettlöst, och hon hoppas att 3-årstestet ska bli nästa tävlingsform som inte kräver bett.
– Om kravet finns för att man ska ha kontroll över hästen, ska man komma ihåg att ett bett inte alltid hjälper – vill en häst skena gör den det ändå, säger hon.

Veterinären: ”Helt fel med krav på bett vid 3-årstestet”
Vendela Eriksdotter Rubin är en av många som rider bettlöst då och då. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ylva Rubin, Lundens Djurhälsa AB, Långås, är veterinär med hästars tandhälsa och bettrådgivning som specialområden. Hon har länge använt bettlösa huvudlag som omväxling på sina egna hästar, vilket även döttrarna Vendela Eriksdotter Rubin och Wynja Eriksdotter Rubin, båda framgångsrika  tävlingsryttare, gör.

    Vad är fördelarna med bettlöst?
    – I min värld är det optimala att variera mellan olika bett och bettlöst. Det minskar risken för kroniska skador i hästens mun. Bettlöst blir ett bra komplement, något som alla bör ha för variationen.
    – Jag har alltid bettlöst vid inridning för att separera de olika momenten. Jag är noggrann med att lära hästen att hantera bettet separat. Hästarna verkar förstå det mer automatiskt med ett bettlöst huvudlag: drar man i höger tygel blir det ett tryck på vänster sida, det är lättförståeligt. När man väl ska introducera bettet är hästen redan van vid ryttaren.

    – Dessutom är 2,5-3-årsåldern den sämsta tiden för en unghäst att vänja sig vid att ha bett i munnen, det är då växlingen av den första kindtanden sker. Jag tycker att det är helt fel med krav på bett vid 3-årstestet. Om kravet finns för att man ska ha kontroll över hästen, ska man komma ihåg att ett bett inte alltid hjälper – vill en häst skena gör den det ändå.

    Veterinär Ylva Rubin Fj-0375
    ”Alla hästar som används med huvudlag får under sitt liv någon form av bettrelaterade problem”, säger Ylva Rubin. Foto: Fredrik Jonsving

    Vilka är de veterinära aspekterna kring bett kontra bettlöst?
    – Alla hästar som används med huvudlag får under sitt liv någon form av bettrelaterade problem. Traditionella bett ger oftast sådant som ägaren har svårt att upptäcka: blåmärken, nyp eller mindre sår i slemhinnan. Ofta uppstår skadorna vid de första kindtänderna, på lanerna och på eller under tungan.

    – Med sidepull eller bitless kommer eventuella skador på utsidan av hästen och är lätta att upptäcka. Hackamore kan ge bit- och klämskador inne i munnen även om det inte finns något bett där, eftersom det effektivt stänger munnen.
    – Även en människa som aldrig haft ett bett i sin mun har normalt skador i munnen. Det ingår i biologin.

    Vad skiljer mot att rida med bett?
    – Framför allt att man inte kan ha stöd på bettet. Sedan kan man inte sitta och tjuvbromsa hela tiden utan får lära sig att bara bromsa när det behövs.

    – Alla våra hästar går regelmässigt bettlöst också. Där gäller det att anpassa sig efter hästen. Vissa perioder blir kanske någon stark och framåt, då kan man sänka sidostyckena så att verkan kommer längre ner på nosryggen. Vissa hästar gillar å andra sidan inte detta alls – då får man i stället fästa remmen högre upp.

    Vilket råd vill du ge ryttare?
    – Rid helst inte mer än två dagar i sträck på samma betsling. Orsaken är att det ofta uppstår små, akuta skador i hästens mun, men de läker fort om de får vara i fred. Det får de om man ändrar kraftriktningen genom att byta bett och huvudlag ofta.

    – Man kan ha ett bett för sin vanliga tävlingsform, ett stelt bett och ett bettlöst
    alternativ.
    – Det blir smidigt att byta om man gör i ordning tre huvudlag med de olika alternativen, så att inte alla remmar behöver spännas om.

    Alternativtillbett

    Veterinär Ylva Rubin Fj-0504
    Veterinär Ylva Rubin, Vendela Eriksdotter Rubin och Veillonella. Foto: Fredrik Jonsving

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden