Veterinärt
20 november 2023 11:27
Ridsportplus

Veterinären: ”Många kan inte ens springa med sina hästar”

Tema säkerhetVeterinärer ska inte bara hantera hästar och deras människor – ofta ska de även hantera de hästar som har ont. Veterinären Tove Forslund berättar mer om hur det kan se ut i hennes vardag när det kommer till säkerhet.

Veterinären: ”Många kan inte ens springa med sina hästar”
En häst bör inte få en klatsch i baken för att den ska gå ut på longeringsvolten – något som faktiskt sker ofta, enligt veterinär Tove Forslund. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hur ser du på säkerhet i ditt jobb?
    – Säkerheten är något man måste lägga in i varenda kontakt med hästar, allt från vaccin till svårare undersökningar. Säkerhet för människor, och för hästar. Först och främst är gemene man extremt dåliga på att tänka säkerhet. Varje dag ser vi sådant som gör att man blir mörkrädd, och jag tänker att det bara är tur att folk inte skadar sig mer än de gör.

    Vad kan det vara för saker?
    – Många kan inte ens springa med sina hästar eller leda dem på säkert sätt. Men det är framför allt tydligt i longeringen. Jag har haft en hästägare som longerade sin häst och den exploderade och hoppade rakt upp i luften. Då kom hon på att hon måste plocka upp spöet som låg 1,5 meter bakom hästen. En annan tjejs häst sparkade bakut så nära att hon kände hovarna vid örsnibbarna. Vi satte in hästen i boxen, och den ställde sig vid fönstret. Var tror du att tjejen ställde sig? Vid den öppna boxdörren, vid hästens bakdel. Jag ser i princip varje dag människor som klatschar hästen på baken när den ska iväg i longeringen.

    Många tar onödiga risker

    Tove
    Tove Forslund är veterinär och driver ambulerande Hästspecialisten AB i Kolbäck. Tidigare har hon jobbat på djursjukhus i Helsingborg och Strömsholm.

    Men är det inte upp till hästägaren hur hon eller han behandlar hästen?
    – Jo, om man ska vara lite krass, så visst, om man själv vill utsätta sig för fara – men jag ser att man utsätter sina barn för onödiga risker också. Det tycker jag känns jobbigt. Vi hade till exempel tjej som skulle longera sin häst med ett lite längre grimskaft, och som hade ett spädbarn i famnen. Då gick jag in och tog barnet från henne. Barnet började skrika men ägaren kunde longera utan att barnet blev ihjälsparkat. Jag har också hört folk som haft reaktiva unghästar och som satt upp sina barn på hästarna när de skulle ridas in. De säger ”hon är ju så lätt, min elvaåriga dotter”.

    Vad tror du säkerhetsbristerna beror på?
    – De har att göra med att man är okunnig eller nonchalant. Okunskapen handlar om att man inte har koll på vad hästen är för ett djur, det är ett flyktdjur som reagerar. Hästen är inte dum för att den sparkar, den blir rädd och sparkar innan den tänker. Nonchalansen handlar om att man inte tror att något kan hända.

    Lär hästen att stå stilla

    Vad behöver vi hästägare göra?
    – Väldigt, väldigt många människor måste lägga ner grundträning på sina hästar och ha ett ledarskap där hästen är trygg. Många hästar står inte ens stilla när man ska sitta upp. Hästen ska kunna stå stilla, backa, gå framåt och acceptera att vi lyfter på hovarna, nyper den eller vad vi nu gör. Det är jättesvårt att försöka få en häst att stå still när den ska göra något läskigt när den inte kan stå still när man inte ska göra det, eller om den går över folk. Har man en grundlydnad blir det inte så stora frågor när du ska göra något som avviker från den dagliga rutinen, utan hästen säger ”okej, matte säger att vi ska göra det här och då gör jag också det”.

    Har du knep för hur du själv tänker på säkerheten?
    – Det gäller att analysera situationen, vad är det vi ska göra, vad är det för häst, vad har vi för utrymmen att vara i. Jag har en assistent, vilket underlättar i många sammanhang. Jag kan få hjälp att göra saker på ett säkrare sätt än om du bara har djurägare till hjälp. Hon kan också tala om för mig hur hästen verkar när den rakas och tvättas, och avråda från att till exempel sätta en spruta. Det kan i vissa fall vara bättre att åka till klinik där det finns tvångsspilta och många mycket erfarna personer.

    Träna hemma

    • För att hästen ska kunna behandlas av till exempel veterinär på ett säkert sätt bör ägaren se till att hästen kan stå stilla, backa och gå framåt. Den ska acceptera att vi lyfter på hovarna och nyper den i halsen.

    Den här artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 19/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden