Veterinärt
6 juni 2021 16:34
Ridsportplus

Veterinären: ”Titta inte bara på de flashiga gångarterna”

Ny studieBättre kvalitet på gångarterna - men hästarna fortsatte att visa smärta. Veterinären Sue Dyson har släppt mer forskning om smärtuttryck hos hästar. Rapporten visar att uttrycken tar olika form beroende på hur pass erfaren ryttare som rider.

Veterinären: ”Titta inte bara  på de flashiga gångarterna”
Hästarna i Sue Dysons studie reds både av sina ordinarie ryttare och av en professionell ryttare. Foto: Sue Dyson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Som bytesdjur har hästar en nedärvd instinkt att försöka dölja smärta så effektivt som möjligt. En häst som upplever obehag eller smärta signalerar oftast detta genom att ändra uppförande.
    – Det är viktigt att alla som sysslar med hästar –  ägare, ryttare och de som arbetar professionellt med hästar – lär sig att tyda deras språk, att lyssna till hästarnas sätt att förmedla sig, påpekar veterinär Sue Dyson ständigt i sina föreläsningar.

    Hon är en av världens mest välrenommerade hästveterinärer och forskare och har ägnat flera år åt att sätta samman The Ridden Horse Pain Ethogram (RHpE), en katalog över beteenden som hästar visar vid smärta under ryttare. Det är 24 sätt att uppföra sig som är tio gånger vanligare hos hästar med smärta i muskel-skelettsystemet, än hos de hästar som är ohalta.

    Åtta eller fler beteenden är en indikation på fysisk smärta

    Dr-sue-dyson
    Sue Dyson är en brittisk hästveterinär och forskare som har publicerat närmare 400 vetenskapliga artiklar om hältor och bilddiagnostik och skrivit flera standardverk om hälta hos sporthästar. Invald i Equine Research Hall of Fame 2016.
    Sue Dyson har skrivit en mängd vetenskapliga artiklar. Ett urval är:
    • Pain face.
    • Smärtpåverkan hos fälttävlanshästar under 5* tredagarstävling. • Sambandet mellan exteriör och hälta.
    • Ryggsmärta orsakad av för tunga ryttare.
    • Hur sadeln påverkar hästen.
    • Hur en glidande sadel kan indikera hälta. Foto: Sue Dyson

    Många av dessa beteenden är välbekanta och fullt normala, som att hästen bockar om den blir biten av bromsar eller slår irriterat med svansen om man kittlar den med spöet på länden. Det är när dessa beteenden uppträder ofta, utan synbar anledning eller när hästen utför flera av dem, som det finns anledning att tro att hästen försöker tala om att något är fel.
    – Om hästen visar åtta eller fler av dessa beteenden, är det en stark indikation på fysisk smärta, säger Sue Dyson. Tyvärr förknippar vi ibland vissa beteenden med en individ, konstaterar att ”den gör alltid så”, i stället för att lyssna till vad hästen försöker berätta.

    Med RHpE-katalogen som grund, har Sue Dyson gått vidare och undersökt hur den kan användas praktiskt. Ett försök innebar att 40 hästar reds av såväl sin ordinarie ryttare som av en proffsryttare. Hästarna var fullt friska och ohalta enligt sina ryttare. De fick göra ett dressyrtest på åtta och en halv minut, vilket spelades in på video där RHpE kunde observeras.

    Syftet var att se hur mycket ryttarens kunskap påverkade beteende och gångarter. Antagandet var att kvaliteten på trav och galopp skulle vara högre med en professionell ryttare i sadeln än en ovan, men att etogrammet skulle vara detsamma oavsett vem som red.

    Fakta

    Bilder ur Sue Dysons undersökning

    Hobbyryttare

    2n
    Hobbyryttare Foto: Sue Dyson
    3n
    Hobbyryttare Foto: Sue Dyson

    Professionell ryttare

    2p
    Professionell ryttare Foto: Sue Dyson
    3p
    Professionell ryttare Foto: Sue Dyson

    Bilderna visar hur hästens beteende ändrar sig under en normal respektive professionell ryttare. Även på stillbilder går det att se skillnad.

    Gångarterna bättre med en proffsryttare

    Hypotesen stämde så till vida att kvaliteten på gångarterna faktiskt var bättre med en proffsryttare i sadeln, däremot ändrade sig en del beteenden beroende på vem som red. Men intressant nog var totalsumman av varningstecknen enligt RHpE densamma vem som än satt i sadeln, så det är ett tillförlitligt redskap för att bedöma en underliggande smärta.
    – Detta är viktigt att tänka på vid köp av häst, menar Sue Dyson. Titta inte enbart på de flashiga gångarterna, utan även på detaljerna i hästens beteende.

    Sue Dyson anser att bedömning under ryttare hör till en hältutredning. Många hältor — framför allt de dubbelsidiga — syns bara i specifika arbetssituationer under ryttare.
    – En sporthäst som inte fungerar fullt ut måste bedömas visuellt under ryttare, även i galopp och övergångar.  Ett tränat mänskligt öga väger in fler aspekter och ser hur hela hästen rör sig på ett bättre sätt än teknisk utrustning.

    En sporthäst som inte fungerar fullt ut måste bedömas visuellt under ryttare.

    Detta visar sig i en annan studie av Sue Dyson, där 47 procent av de hästar som befanns vara halta, rörde sig orent i galopp. Galoppens kvalitet kan avslöja bakbenshälta eller smärta i SI-leden.

    Har sett många hästar under utredning

    Sue Dyson har själv tävlat på högsta nivå i både hoppning och fälttävlan. I sitt tidigare arbete som chefveterinär i ortopedi vid Animal Health Trust i Newmarket, satt hon ofta upp på hästar som var under utredning.
    – Etogrammet är enkelt att förstå och använda praktiskt, så om ryttare och tränare börjar använda det regelbundet, kan de observera tidiga tecken på att hästen upplever obehag eller otrivsel. Detta kan i sin tur leda till att träningen läggs om, så att hästens blir mer villig att arbeta, vilket i slutändan ger förbättrad prestation.

    Fakta

    Beteendekatalogen

    Dessa 24 beteenden ingår i Ridden Horse Pain Ethogram, RHpE.

    Huvudet

    • Öronen ligger bakåt, lodrät eller platt.
    • Ögonlocken är slutna eller nästan slutna.
    • Ögonvitorna syns.
    • Intensivt stirrande blick.
    • Upprepat öppnande av munnen.
    • Visar tungan och rör den ut och in ur munnen.
    • Tryck runt bettet i munnen, till vänster eller höger.

    Kroppen

    • Huvudets position ändras upprepade gånger.
    • Lutar på huvudet.
    • Huvudet framför lodlinjen.
    • Huvudet bakom lodlinjen.
    • Flyttar huvudet konstant från sida till sida och/eller skakar på det.
    • Instucken svans eller svansen hållen till en sida eller stora svansviftningsrörelser.

    Gångarterna

    • Överilade gångarter/oregelbunden rytm.
    • Sävliga gångarter/oregelbunden rytm.
    • Bakbenen följer inte frambenens spår.
    • Upprepad fel fattning av galopp och/eller byte av galopp med fram eller bak.
    • Spontant byte av gångart.
    • Upprepade snubblingar och/eller släpning av tån.
    • Plötslig förändring av rörelseriktning.
    • Skyggar.
    • Motvilja att röra sig fritt/stannar spontant.
    • Stegrar sig.
    • Bockar, med eller utan att sparka bakåt.

    Källor: The influence of rider skill using the PHpE and gait quality, Equine Vet. Educ 2020. Development of an ethogram for a pain scoring system in ridden horses and its application to determine the presence of musculoskeletal pain, Journal of Veterinary Behaviour 2018. How recognition of ridden horse pain behaviour has proved its usefulness in the advancement of equine welfare and performance, Saddle Research Trust 2020.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden