Sverige
17 mars 05:32

Veterinären vägrade avliva halt häst: ”Fick bära ut hästen mot hennes död”

LidandeUnder en veckas tid förvärrades den halta, 18-åriga hästens hälta. När hästägaren ville avliva av både ekonomiska skäl såväl som för att hästen skulle slippa lida mer, vägrade veterinären.
- Det känns frustrerande eftersom veterinärer är de man ska kunna lita på och luta sig mot i ett sånt här beslut, säger hästägaren.

Veterinären vägrade avliva halt häst: ”Fick bära ut hästen mot hennes död”
Hästen gick vanligtvis på lösdrift, men stod sin sista vecka vid liv på box.

Efter att en hästägare strax utanför Umeå hittat sin häst ordentligt halt i hagen förvärrades hältan under natten. Distriktsveterinärerna kontaktades, som kom ut och diagnostiserade hästen med fång. Det efter att veterinären ska ha sett foderringar på hästens hovar samt att ägaren, som beskriver att hästen knappt kunde stödja på höger fram, ombetts att gå på en liten volt. Genom röntgen ska en rotation på 5,3 grader ha uppmätts.

Hästägaren nekades att få se röntgenbilderna och följande dag var rotationen borta. Istället riktades teorierna mot hovböld, ett våtomslag lades på hoven och nästkommande dag återvände veterinären för att försöka öppna hovbölden.

– En annan veterinär kommer ut dagen efter och gör i princip samma sak. De röntgar och karvar i hoven, vilket blir ännu dyrare än dagen innan. Efter att de har karvat och karvat hittade de en liten plats där det kom ut vätska, men då hade de redan karvat till botten av hoven på hästen. Därefter gipsade de henne och sedan var hon ännu mer halt på fredagen, säger hästägaren till Folkbladet.nu.

Hade bakomliggande sjukdomar

Från det att hästen hittats halt på måndagen eskalerade hältan och när veterinären kom för att byta hovomslag på fredagen påtalade hästägaren att hästen även hade sjukdomar kopplade till ögon och knän. Det gjorde att hästägaren önskade avliva hästen, men fick enligt hästägaren svaret att ”man tar inte bort en häst på grund av hovböld”.

– På fredagskvällen fick hästen foderstrupsförstoppning efter att knappt ha ätit eller druckit något på hela veckan. Hon har säkert tappat 50-60 kilo på en vecka. Då bestämde jag mig att det var nog med hennes lidande, säger ägaren.

Eftersom veterinärerna från Distriktsveterinärerna nekade hästägaren att avliva hästen kontaktade hästägaren Lantbrukstjänst under söndagen och bokade en tid för avlivning. Enligt hästägaren ska då Distriktsveterinärerna ringt hästägaren och ifrågasatt beslutet.

Fick stöd av hovslagare

I sitt beslut fick hästägaren stöd av andra hästkunniga runtomkring, däribland en hovslagare som även denne tittat på hästen.

– Alla som har träffat hästen stöttar mig i beslutet, förutom veterinärerna som säger nej. Och det är trots allt dem man ska kunna lita på. Jag har pratat med hovslagaren över en och en halv timme och han tycker jag gjorde helt rätt, säger hästägaren.
– När vi i princip fick bära ut hästen mot hennes död visste jag ju att jag har gjort rätt.

Nu kämpar hästägaren med att få ut ersättning från försäkringbolaget, som kräver att veterinären står bakom beslutet för att betala ut livvärdet. Händelsen har även gjort att hästägaren har tappat förtroendet för veterinärer, vilket gör att hästägaren inte vågar köpa ny häst.

Vill inte kommentera specifika fall

Distriktsveterinärerna Vännäs/Umåker och klinikchef Peter Franzén vill inte kommentera det enskilda fallet och hänvisar till sekretess, men menar att de generellt avlivar om det är vad djurägaren önskar. Tror de att djuret går att räddas föreslår de andra alternativ, menar han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden