Hästägartips
22 september 2023 11:30
Ridsportplus

Veterinären: ”Var lyhörd för hur hästen tränat tidigare”

HästhälsaNär hästen byter ägare får den ställa om sig till nya förhållanden. Många klarar detta galant, men inte alla. Vi talar om hur snart man kan tävla en nyinköpt häst med veterinär Johan Lenz.

Veterinären: ”Var lyhörd för hur hästen tränat tidigare”
Om en duktig ryttare ridit hästen tidigare, finns risk för problem om den säljs till en amatör som inte följer samma träningsupplägg, menar veterinär Johan Lenz. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sex veckor efter att en häst har bytt ägare anges ofta som en kritisk period, när hanteringsproblem och skador kan dyka upp. Ibland anges orsaken vara för tidigt tävlande. Veterinär Johan Lenz vid Lenz Hästfokus ger oss sin åsikt.

    Ser du ofta skador eller problem som kan härledas till att ryttaren haft för bråttom att börja tävla?
    – Egentligen inte. Jag vill inte generellt säga att det är just tävlingsmomentet som kan ställa till problem, vi måste tänka bredare än så. Själva tävlingsmomentet kan faktiskt vara en lägre belastning än hård träning.
    – Ponnyer kan vara ett undantag, där är risken större att det är bråttom att tävla. Det är en annan tidspress i ponnytävlandet, eftersom ryttaren bara kan rida ponny till en viss ålder.

    – Annars är träningsupplägget det väsentliga. Om en duktig ryttare har ridit hästen tidigare enligt sitt system, är risken större att det blir problem när det kommer en amatör som inte följer samma upplägg. Lyhördhet för hur hästen är tränad tidigare är särskilt betydelsefull när det gäller äldre hästar. Många hästar med nack- eller ryggproblem fungerar hur bra som helst med ett träningsupplägg, men klarar inte ett annat.

    Johan-lenz-img_9811
    Johan Lenz var först beridare på Tullstorp Dressage Stables, tog därefter veterinärexamen 2006 och arbetade sedan på Regiondjursjukhuset i Helsingborg och hos Jonas Tornell. Sedan 2020 driver han den egna verksamheten Lenz Hästfokus.

    Proffsryttare verkar ofta kunna tävla på hög nivå, kort tid efter att de tagit över en häst. Vilken är den största skillnaden på proffs och vanliga ryttare?
    – Det är timmarna i sadeln och att ryttaren har suttit på ett stort antal olika hästar som avgör. En amatör har sällan samma verktyg som en erfaren ryttare.
    – Ett år i Falsterbo lät vi tre ryttare sitta upp på tre okända hästar och rida dressyrprogrammet Prix S:t Georges. Efter att ha lärt känna hästarna under 90 sekunder, kunde de genomföra programmen på ett imponerande sätt. Detta var tävlingsryttare med beridarbakgrund, med erfarenhet och förmåga att ställa om sig till varje häst.
    – Den ”vanliga” ryttaren kan mycket väl åka ganska tidigt på tävling med sin nya häst, som ett led i att lära känna hästen och hur den uppträder på tävling. Det är ryttarens inställning till tävlingen som avgör hur det utfaller. Det kan vara klokt att gå ner lite i klasserna och inte ha förväntningar om stora framgångar direkt.

    Du brukar säga att veterinärmedicinens ”normalvariation” även kan användas på hästars förmåga. Kan du utveckla det?
    – Det finns ett stort spann över vad en häst är kapabel till. Om ryttaren tror att hästen är mer utvecklingsbar och har större kapacitet än den i realiteten har, kanske det ställs för stora krav på den.
    – Samtidigt tävlas ibland hästar med exceptionell talang på högre nivå än deras faktiska status i fysik och grundträning är klar för. Detta ger en hög ökad skaderisk. Det kräver god erfarenhet att träna en väldigt talangfull häst.
    – För unghästar är det extra viktigt att ha rimliga förväntningar. Det breda utbudet av unghästtävlingar ger möjlighet till kloka val. Här kan man se att proffsen oftast har en längre plan för hästen och därmed har lättare att avstå vissa tävlingar.

    Fakta

    Kratta manegen för nya hästen

    Ridningx_lg-2
    Det kan vara en stor omställning för hästen att byta ägare. Foto: Lottapictures

    Även om inte själva tävlingsmomentet är en för stor utmaning, är det mycket som ändras i hästens närmiljö vid ett ägarbyte:

    • Nytt stall med nya kompisar och rutiner.
    • Annorlunda foder.
    • Ny utrustning.
    • Annan hovslagare.
    • Andra underlag.
    • Träningsupplägg som skiljer sig från vad hästen är van vid.
    • Ny ryttare.

    Tips:

    • Försök ta reda på så mycket som möjligt om det tidigare träningsupplägget och vilka rutiner hästen levt under.
    • Lyssna på hästen, ge akt på dess reaktioner.
    • Klok matchning och realistiska förväntningar är grundbultarna för att lyckas.

    Fakta

    Fler skador hos nyförsäkrade

    När försäkringsbolaget Agria jämför skadorna på nyförsäkrade hästar som är i ridbar ålder, alltså fyra år och uppåt, med hästar i samma åldersgrupp som varit försäkrade mer än ett år, har de en ökning av skador med sex procentenheter.
    – Det är alltså fler skador hos nytecknade hästar, troligen hästar som nyligen byt ägare, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria.

    Nedan syns de vanligaste diagnoserna för tre utvalda år. De utgår från de tio vanligast förekommande diagnoserna, men antalet varierar beroende på vad som ingår i de resterande – det kan vara någon typ av hältdiagnos, som då har överförts till punkt 1, hältor.

    Olika typer av inflammationer som orsakar hältor läggs samman i den breda diagnosen hälta.

    Vanligaste skadorna

    2013

    1. Hältor, olika orsaker
    2. Kolik
    3. Traumatiska skador
    4. Fång
    5. Hovböld
    6. Ryggbesvär
    7. Spatt

    2018

    1. Hältor, olika orsaker
    2. Kolik
    3. Traumatiska skador
    4. Fång
    5. Hovböld
    6. Ryggbesvär
    7. Spatt
    8. Kissing spines

    2023

    1. Hältor, olika orsaker
    2. Kolik
    3. Traumatiska skador
    4. Fång
    5. Hovböld
    6. Ryggbesvär
    7. Spatt
    8. Kissing spines
    9. Cushings syndrom

    Källa: Agria

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden