Krönika
22 mars 2020 10:34

”Veterinärens ansvar att hjälpa till att sålla”

GästkrönikaDet pratas allt mer om rehab inom hästbranchen, men vad menas egentligen med det? Är det en fluga eller något som är här för att stanna? Ridsports gästkrönikör Axel Wallman delar med sig av sin mening om ämnet.

”Veterinärens ansvar att hjälpa till att sålla”
Veterinär Axel Wallman är Ridsports gästkrönikör. Foto: Roland Thunholm

Runt om i landet poppar det upp rehabanläggningar och rehabstall. Det är allt från vattenband, vibrationsmattor, solarier och häst-spa till mer traditionella konvalencensstall med manuell träning och hantering av hästar.

Funkar det verkligen? Rent veterinärt blir vi bättre och bättre på att ställa diagnos med hjälp av bland annat röntgen, CT, MRI och ultraljud. Vi får fler och bättre behandlingsmetoder så som IRAP, PRP och stamceller. Men varför är det ändå så att väldigt många hästar döms ut på grund av hälta?

När diagnosen väl är ställd och skadan behandlad så börjar det viktigaste arbetet med att rehabilitera hästen. Jag är övertygad om att det som kommer att avgöra om vi får fler hästar friska från hältor eller problem i rörelseapparaten inte är någon ny behandlingsmetod eller medicin, utan förmågan att få i gång hästen igen. Att få den att stärka upp sig och komma tillbaka till träning.

Varför är det ändå så att väldigt många hästar döms ut på grund av hälta?

Det finns många goda idéer och tankar kring hur man ska göra det men väldigt lite vetenskap. Är det till exempel bra att träna en häst på vattenband för att stärka lårmuskulaturen eller är det inte det? Vi vet faktiskt inte.

Forskning för att utvärdera behandlings- och träningsmetoder är på gång. Det finns redan en del forskning på området där man kunnat visa effekt av vissa rehabmetoder i vetenskapliga studier. Det gäller bland annat vissa mobiliseringsövningar med core-träning.

Det finns många olika synsätt på vad rehab av hästar är för något. Men vem bär egentligen ansvaret att det utförs på rätt sätt?

Det krävs mer ordning och reda kring rehab, men tillsammans ska vi få hästarna friska!

Om hästägare söker rehab till sin häst i dag kommer de hitta en mängd olika rehabmetoder. Det gäller att sålla bland bra, beprövade metoder och metoder med mer tveksam effekt. Här kommer veterinärens ansvar in med att hjälpa till att sålla.

Men det ställer även krav på den behandlande veterinären som måste sätta sig in i funktionsbortfallet och inte bara själva skadan som hästen har. Här krävs det utbildning och träning av oss veterinärer, men många gånger måste sedan veterinären ta hjälp av erfaren och utbildad rehabpersonal med kunskap om den specifika rehaben som hästen behöver. Det krävs mer ordning och reda kring rehab, men tillsammans ska vi få hästarna friska!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden