Veterinärt
31 oktober 17:04
Ridsportplus

Veterinärer i möte med makten: ”Fick vara rösten åt djurägare som drabbats”

Djurskydd− Vi fick chansen att ge röst åt hästägare som drabbats när jourveterinärer dragits in, och jag upplevde att de lyssnade. Det säger Torunn Mehammer, veterinär på Husaby Hästklinik, som i dag träffade regeringsföreträdare för att diskutera följderna av minskad jourverksamhet.

Veterinärer i möte med makten: ”Fick vara rösten åt djurägare som drabbats”
Emma Lassa till vänster och Torunn Mehammer lämnade över namninsamlingen till statssekreterare Dan Ericsson. Foto: Per-Erik Westöö

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I somras startade veterinären Torunn Mehammer en namninsamling med krav på att hästar och lantbrukets djur ska ha tillgång till veterinärvård på kvällar, nätter och helger. Detta som ett svar på den statliga utredning som föreslår att Distriktsveterinärernas jouransvar nattetid ska tas bort.

Närmare 15 500 personer har skrivit under namninsamlingen, och på tisdagen fick Torunn Mehammer från Husaby Hästklinik och Emma Lassa från Mälaren Hästklinik lämna över listorna vid ett möte på landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

De togs emot av Dan Ericsson, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren, Simon Westberg, politiskt sakkunnig, och kanslirådet Åsa Widebäck.

− Vi fick ett bra bemötande, och hade gott om tid att förklara hur det varit det senaste halvåret när Distriktsveterinärerna inte kunnat ha sin jourverksamhet igång på flera håll, och även privata veterinärdistrikt har slutat med sin jourverksamhet, säger Torunn Mehammer till Ridsport efteråt.

− Vi fick vara rösten åt de djurägare som drabbats, och vi upplevde att de lyssnade. Nu hoppas vi att vi har bidragit till kloka politiska beslut, säger Torunn Mehammer.

Tyst från regeringshåll om fortsättningen

Det var under 2021 som utredningen om djurens hälso- och sjukvård tillsattes, bland annat som en följd av veterinärbristen och den ökande efterfrågan på veterinärvård. Utredningen presenterades i november 2022 och i våras genomfördes en remissrunda.

Sedan dess har det varit tyst från regeringens håll.
− Vi fick inga besked om hur tidsplanen ser ut, men vi hoppas att vi kunde föra fram hur extremt viktigt det är för djurskyddet att det finns jourveterinärer, säger Torunn Mehammer som vill tacka alla som engagerat sig i frågan och gett henne och Emma Lassa möjligheten att ha ett möte på departementet.

Hur går ni vidare nu?
− Så länge det finns något att göra så kommer vi att fortsätta, men för närvarande har vi nog kommit så långt vi kan, säger Torunn Mehammer.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden