Djurskydd− Vi fick chansen att ge röst åt hästägare som drabbats när jourveterinärer dragits in, och jag upplevde att de lyssnade. Det säger Torunn Mehammer, veterinär på Husaby Hästklinik, som i dag träffade regeringsföreträdare för att diskutera följderna av minskad jourverksamhet.
Veterinärer i möte med makten: ”Fick vara rösten åt djurägare som drabbats”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I somras startade veterinären Torunn Mehammer en namninsamling med krav på att hästar och lantbrukets djur ska ha tillgång till veterinärvård på kvällar, nätter och helger. Detta som ett svar på den statliga utredning som föreslår att Distriktsveterinärernas jouransvar nattetid ska tas bort.
Närmare 15 500 personer har skrivit under namninsamlingen, och på tisdagen fick Torunn Mehammer från Husaby Hästklinik och Emma Lassa från Mälaren Hästklinik lämna över listorna vid ett möte på landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
De togs emot av Dan Ericsson, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren, Simon Westberg, politiskt sakkunnig, och kanslirådet Åsa Widebäck.
− Vi fick ett bra bemötande, och hade gott om tid att förklara hur det varit det senaste halvåret när Distriktsveterinärerna inte kunnat ha sin jourverksamhet igång på flera håll, och även privata veterinärdistrikt har slutat med sin jourverksamhet, säger Torunn Mehammer till Ridsport efteråt.
− Vi fick vara rösten åt de djurägare som drabbats, och vi upplevde att de lyssnade. Nu hoppas vi att vi har bidragit till kloka politiska beslut, säger Torunn Mehammer.
Tyst från regeringshåll om fortsättningen
Det var under 2021 som utredningen om djurens hälso- och sjukvård tillsattes, bland annat som en följd av veterinärbristen och den ökande efterfrågan på veterinärvård. Utredningen presenterades i november 2022 och i våras genomfördes en remissrunda.
Sedan dess har det varit tyst från regeringens håll.
− Vi fick inga besked om hur tidsplanen ser ut, men vi hoppas att vi kunde föra fram hur extremt viktigt det är för djurskyddet att det finns jourveterinärer, säger Torunn Mehammer som vill tacka alla som engagerat sig i frågan och gett henne och Emma Lassa möjligheten att ha ett möte på departementet.
Hur går ni vidare nu?
− Så länge det finns något att göra så kommer vi att fortsätta, men för närvarande har vi nog kommit så långt vi kan, säger Torunn Mehammer.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på