Sverige
30 januari 2015 16:07

Veterinärer samlas i Stockholm

Denna helg hålls Nordiska veterinärkongressen i Stockholm med närmare 400 deltagare från de nordiska länderna. De kommer att bli uppdaterade på det senaste inom en rad veterinärmedicinska områden som operationsteknik, reproduktion, parasiter, föl och åldrande hästar.

Föreläsare är en rad internationella experter. Charlie Lindberg, som ansvarar för Ridsports veterinärspalt, finns på plats och kommer att tipsa om de nyheter som presenteras.

Ett axplock från första dagens föreläsningar
Selektiv avmaskning, där veterinären avgör vilka hästar som behöver avmaskas, ställer stora krav på träckprovslaboratorierna. En av världens ledande parasitologer, Martin K Nielsen, påpekade att det finns flera obesvarade frågor beträffande den selektiva avmaskning av hästar som nu pågår. Det finns inga studier eller utvärderingar av sjukdomsfrekvens och hälsorisker med detta, varken vad gäller förekomst av mask hos föl och unghästar eller i vilken utsträckning resistensutvecklingen verkligen kan fördröjas.
I Danmark har man upptäckt att många hästägare enbart avmaskar föl enligt träckprov, trots att detta aldrig har rekommenderats, då föl och unghästar är de grupper som mest riskerar att drabbas av inälvsparasiter.

Närvaro av hingst i stallet ger tidiga brunster hos ston i alla åldrar. Det kan därför ses som ett bra alternativ till ljusprogram eller hormonbehandling.

En kombination av psylliumfrön och magnesium kan ge bättre effekt på sandkolik hos vissa hästar, jämfört med enbart psyllium.

Lite från lördagen i Stockholm
Komplicerade fölningar minskar chansen att fölet ska överleva. I en studie av 1047 fölningar hos fullblods- och quarterston kunde det normala utdrivningsskedet uppmätas till 16,7 minuter. Om detta skede översteg 40 minuter ökade antalet föl som var dödfödda, svaga eller dog kort efter födseln. Två andra faktorer som påverkade sjukdom och död hos fölen var den tid det tog innan de kom på benen och diade. De som inte stod upp inom en timme och diade inom två timmar hade sämre förutsättningar. Felläge eller annan komplikation vid fölningen inträffade i 10,1 procent av dessa fölningar (106 av 1047), merparten av dessa hos fullblodsstona.

Det händer lite nytt kring metoderna att undersöka om en häst har mask eller ej. Bland annat finns en ny äggräkningsmetod kallad mini-FLOTAC, som har prövats i Indien och Tanzania och den visar ända ner till 5 epg (egg per gram). Det finns även nya blodprov på gång, ett för att påvisa stora blodmasken och ett annat för att visa de inkapslade larverna av små blodmaskar. I USA har man också testat utvärtes ultraljud på föl för att undersöka om de har spolmask.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden