JourberedskapÄnnu en del av landet blir av med den veterinära beredskapen nattetid när jouren stängs i Vimmerby, Västervik och Oskarshamn i den norra delen av Kalmar län. "Djur kan behöva avlivas på grund av veterinärbristen. Läget är akut." Det sa Helena Elofsson, enhetschef på Jordbruksverket, när samma sak nyligen hände i norra Bohuslän.
Veterinärjouren försvinner i ännu ett län
Hästägarna runt Vimmerby, Västervik och Oskarshamn lämnas åt sitt öde när beredskapen nattetid stängs i norra delen av Kalmar län från och med 5 juni. Orsaken är att det just nu inte finns tillräckligt många veterinärer för att kunna lösa beredskapen dygnet runt. Det skriver Distriktsveterinärerna i ett pressmeddelande.
Mellan klockan 22 på kvällen och 8 på morgonen finns det alltså ingen veterinär att tillgå för sjuka djur. Rådgivningen via telefon kommer dock att vara öppen dygnet runt, meddelar Distriktsveterinärerna. Övrig tid bemannar Distriktsveterinärerna för att kunna hjälpa sjuka djur alla dagar i veckan mellan klockan 8 och 22.
– Åtgärden är nödvändig för att se till att personalen får den vila och återhämtning som är nödvändig, men också för att kunna vara tillgängliga under den tiden på dygnet då efterfrågan på akut djursjukvård är som störst, säger regionchefen Malin Santesson i pressmeddelandet.
– Distriktsveterinärerna arbetar för att lösa den akuta situationen, samtidigt som vi behöver se till att vår personal har möjlighet till vila och återhämtning. Genom att erbjuda veterinärvård klockan 8 till 22 varje dag hoppas vi kunna skapa en stabilitet som ger våra kunder förutsättningar att agera utifrån djurens bästa, säger Malin Santesson.
Jourveterinär saknas på flera håll
Veterinärbristen slår hårt runt om i landet. Sedan den 10 april och sex månader framåt finns det inte längre någon beredskap kvälls- och nattetid i Västerbottens inland av samma anledning som i Småland.
I maj meddelade Jordbruksverket också att det saknades veterinär beredskap i norra Bohuslän. Detta efter att den privata aktör som bedrivit jourverksamheten sagt upp avtalet.
– En häst kan vara så skadad att den inte går att flytta. Det kan resultera i att man måste avliva hästen, sa hästägaren Josefin Aidermo i Tanum till Bohusläningen vid tillfället.
– Djur kan behöva avlivas på grund av veterinärbristen. Läget är akut, sa Helena Elofsson, enhetschef på Jordbruksverket, i en intervju med TT.
Nyligen meddelade Jordbruksverket att Distriktsveterinärerna fått i uppdrag att lösa situationen med beredskap nattetid i norra Bohuslän. Det kan dock ta tid innan det finns en jourhavande veterinär på plats. Något som P4 Väst var först med att rapportera.
Jordbruksverket har lämnat över en skrivelse till regeringen med innebörden att det måste bli mer attraktivt för veterinärer att jobba med beredskap och att det behövs mer resurser.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på