Krönika
20 februari 2021 16:37

Vi finns här 
– om ni vill lyssna

GästkrönikaRidsports nya gästkrönikör Sofia Farman Zetterman säger sitt om hur sportens beslutsfattare måste vara helt införstådda med hur olika beslut påverkar sporten. Att utrustningen aldrig någonsin ska sarga hästen – det är Sofia helt överens med beslutsfattarna om. Men däremot tycker hon att regeln om att förbjuda stjärnsporrar på tävling missgynnar henne som ryttare.

Vi finns här 
– om ni vill lyssna
Sofia Farman Zetterman är tävlingsryttare i hoppning på elitnivå och framgångsrik unghästryttare. Driver Magic Park Stables med maken Royne 
Zetterman. Foto: Isak Rautenberg

Vår sport ändrar sig fort, för att inte tala om aveln. Det ställer höga krav på sportens beslutfattare. Jag anser att man för att verkligen förstå sporten måste ha upplevt den på riktigt nära håll — företrädesvis att man själv utövat den på hög nivå — och verkligen hålla sig ”up to date” då allt utvecklas i en rasande fart.

Ett otroligt stort ansvar för dem som ska ta besluten. Det kan inte vara lätt att vara beslutsfattare och att ständigt vara helt införstådd med hur olika beslut påverkar sporten. Lyhördhet och att ta emot feedback från oss som är i sporten är helt avgörande för att nya beslut verkligen ska föra sporten i rätt riktning.

Vi finns här — om ni vill lyssna.

Ett riktigt bra beslut är den fria betslingen i unghästchampionaten, som kom för ett par år sedan. Beslutet visar respekt för att alla individer och ryttare är olika och ingen häst är den andra lik.

Lyhördhet och att ta emot feedback från oss som är i sporten är helt avgörande för att nya beslut verkligen ska föra sporten i rätt riktning.

En ny regel i år är att förbjuda stjärnsporrar på tävling. Det är däremot ett beslut som kommer att missgynna oss mindre ryttare som är fysiskt svagare, oftast tjejer. Det kanske är svårt att förstå vilket viktigt komplement stjärnsporrar kan vara på en viss typ av unghäst under en viss period av dess utbildning. Jag som mindre tjej plockar år efter år upp nya unghästar i större klasser och då och då finns det en unghäst som är väldigt försiktig men inte speciellt känslig för benen. Då är stjärnsporrar ett viktigt komplement för mig för att komma vidare med just denna individ.

De kan se mycket värre ut än vad de faktiskt är, men faktum är att de ger mig möjligheten att rida med så små hjälper som möjligt.

Vår utrustning får aldrig någonsin sarga hästen, därför är regeln att minsta sporrskav leder till uteslutning ett väldig bra beslut. Men utan utrustning kommer vi inte att kunna rida och tävla. Det är ju därför vi har välutbildade domare på plats på våra tävlingar, för att säkerställa hästarnas bästa.

De kan se mycket värre ut än vad de faktiskt är, men faktum är att de ger mig möjligheten att rida med så små hjälper som möjligt.

Ett förbud kanske inte alltid är rätt väg att gå för att föra sporten i rätt riktning? Ge i stället domarna högre kompetens och större befogenheter att blåsa av ett ekipage där det inte står rätt till av en eller annan anledning.

Jag tror inte att framtiden för våra hästar, för oss eller för vår sport är att stöpa alla i samma form och att använda exakt samma utrustning. Nej, framtiden är att vi utövar vår sport i harmoni med våra hästar.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Är så tacksam mot min mamma Monica Farman. Hon är helt fantastisk som får vårt galna liv att gå ihop. Utan henne hade jag aldrig kunnat satsa som jag gör. #mammaärbäst .

Tummenned
Diss

Dumt beslut
Fel att inte tillåta reserver i elitallsvenskans SM-final. Kval i tre omgångar, finalryttare måste ha ridit minst en. Endast en omgång 2020 pga covid-19, så nu hade vi inte tillgång till reserv.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden