Sverige
19 november 2021 16:55
Ridsportplus

”Vi måste fortsätta diskutera vår uppförandekod”

Disciplinärende− Folk frågar sig varför vi inte gör något. Svaret är för att vi inte kan. Nu är alla vägar uttömda i detta fall.
Så säger Cecilia Tholse Rogmark, ordförande i Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd, om dagens besked från Riksidrottsnämnden. SvRF:s ordförande Ulf Brömster lovar en fortsatt diskussion om uppförandekoden.

”Vi måste fortsätta diskutera vår uppförandekod”
Cecilia Tholse och Ulf Brömster.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det aktuella ärendet gäller den elitryttare som i förhör har berättat att han begått kränkande handlingar mot unga flickor, däribland elever till honom. Han friades av tingsrätten från våldtäktsmisstankar, men Svenska Ridsportförbundet ville utreda om han ändå kunde få en idrottslig bestraffning för det han berättat i förhören.

  Men beslutet från Riksidrottsnämnden innebär att idrottens regelverk inte kan användas när det gäller gärningar som enligt idrottens eget regelverk är preskriberade.

  Fått en slutlig prövning

  − Det var samma slutsats som vi i Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd kom fram till, och vi är glada över att förbundet valde att överklaga vårt beslut, så att det nu är slutligt prövat, säger disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse.

  Stötestenen i det hela är att de gärningar som elitryttaren anklagas för begicks fram till 2014, och de regler som då gällde inom idrotten var att det fanns en preskriptionstid på fyra år. När händelserna blev kända 2019 var de alltså redan preskriberade enligt idrottens eget, då gällande regelverk.

  − Det är viktigt för oss att ha fått detta prövat. Nu vet vi att vi inte kan ta upp och pröva händelser som ligger för långt tillbaka i tiden, säger Cecilia Tholse.

  Rätt att kalla det en allvarlig kränkning

  Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster håller med Cecilia Tholse i den bedömningen, men lyfter det faktum att Riksidrottsnämnden instämmer i att det aktuella fallet ska klassas som en allvarlig kränkning.
  − Det skapar utrymme vid hantering av framtida ärenden, och vår uppförandekod är något som vi måste fortsätta diskutera inom idrottsrörelsen.

  Ttt helt kapitel om matchfixning, men ingenstans nämns det olämpliga i att en tränare har ett förhållande med en elev
  Ulf Brömster

  − Det finns fortfarande formuleringar som måste vässas. I dokumentet Idrottens uppförandekod finns ett helt kapitel om matchfixning, men ingenstans nämns det olämpliga i att en tränare har ett förhållande med en elev, säger Brömster till Ridsport.

  Ändrade regler gäller inte bakåt i tiden

  År 2019 beslutade Riksidrottsmötet om nya regler, där preskriptionstiden förlängdes till tio år, men bara för gärningar som begåtts 2019 eller senare.

  − Det finns alltså inte skäl att kritisera Svenska Ridsportförbundet för att man inte agerar utifrån det som varit. I stället måste vi blicka framåt, och verka för ytterligare översyner av Riksidrottsförbundets regler, säger Cecilia Tholse, som instämmer med Ulf Brömster om att det finns arbete att göra.
  − Exempelvis skulle jag gärna se att preskriptionstiden på tio år räknas från den dag då den som utsatts för en kränkning blivit myndig, säger Cecilia Tholse.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden