Dressyr
11 februari 2022 17:22
Ridsportplus

”Vi måste gynna de chanslösa”

FörnyelseDressyrklassen är ofta avgjord när startlistan kommer ut. Nu vill Södertälje Ridklubb bidra till en förändring.
− Vi måste gynna dem som i dag inte har chans till placering, annars slutar de tävla, säger tävlingsledaren Maria Grimhammar.

”Vi måste gynna de chanslösa”
Maria Grimhammar vill motverka att fler ryttare slutar tävla eller byter gren. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Södertälje Ridklubb arrangerar dressyrtävling i mars finns det dubbla klasser i Lilla rundan; två Prix S:t Georges och två Intermédiaire I. En klass för dem som ridit programmet på 63 procent eller mer det senaste året, en klass för övriga.

    I Skåne har en motsvarande satsning gjorts de senaste åren för att lyfta hobbyryttare. Där har det handlat om att dela ut ståtliga rosetter till alla som ridit över vissa procent, och nu tar Södertälje Ridklubb konceptet vidare.
    — Det handlar om att rädda dressyrtävlingarna och att ge fler möjlighet att tävla på lika villkor. Att starta en klass är dyrt, och vi är väldigt många som vet redan när startlistan kommer ut att vi inte kommer att få placering. Många ryttare kanske hellre väljer Pay and Ride istället eller slutar tävla, säger Maria Grimhammar.
    — Det är väldigt roligt att så många ryttare tävlar på Grand Prix-nivå och strax under, men vi vet också att förutsättningarna inte är desamma för proffs och amatörer, och därför ordnar vi två klasser. Med denna uppdelning får de mindre rutinerade chans att tävla mot varandra, och det blir förhoppningsvis en trigger för alla inblandade.

    Om det blir träffsäkert att dela vid just 63 procent kan Maria inte säga, men att skilja på professionella och amatörer på något annat sätt går inte att göra med dagens system. En fråga som arrangörerna ställde sig när förslaget kom upp var om tävlingsreglementet tillåter en uppdelning av ryttarna.
    —  Det är inga problem, så länge du bara är tydlig i propositionen. Du kan i princip ha en klass bara för bruna hästar om du skulle vilja. Det är fritt fram för mycket så länge det inte bryter mot tävlingsreglementet, säger Annica Lund, nationell samordnare för dressyr på Svenska Ridsportförbundet.

    Ses positivt av Ridsportförbundet

    Hon ser positivt på olika initiativ att förnya dressyrtävlingarna.
    − Det är en morot om fler får chans att få med sig en rosett och en plakett hem. Förbundet har också gjort sitt till för att gynna ryttarna genom sänkta licensavgifter. Många arrangörer har också sökt och fått återstartstöd för att kunna hålla nere tävlingskostnaderna, säger Annica Lund.

    De domare som dömer i Södertälje 12-13 mars är införstådda med upplägget.
    — Jag är helt övertygad om att de kommer att döma båda klasserna på samma sätt, utan att ta hänsyn till vad ryttarna ridit på tidigare, säger Maria Grimhammar, som planerar att tävla själv, och då i gruppen som ridit på lägre procent.

    Fakta

    Förnyelse inom dressyren

    • Så säger TR: Avsikten med TR är inte att i detalj reglera allt som har med tävlingsverksamhet att göra. Stor frihet ska lämnas de tävlingsanordnande organisationerna beträffande utformning av allmänna anordningar och propositioner. (TR I mom 110.2)
    • Skånes rosettklasser: Skånes Ridsportförbund står för ståtliga rosetter till alla som rider på viss procent, oavsett placering i klassen. En ritt på minst 65 procent ger en bronsrosett, minst 67 procent en silverrosett och minst 69 procent en guldrosett. Nytt för i år är att klubbarna som vill anordna rosettklasser ska anlita två domare även i klasser som bara kräver en domare, detta för att ge domarna möjlighet till förkovran.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden