Hästägartips
21 juli 2020 11:18
Ridsportplus

”Vi måste träna på att ta chanser”

PsykologiRyttarcoachen Camilla Prager var aktiv tävlingsryttare när hon 2001 råkade ut för en ridolycka. Hon chockades av sin oväntade 
reaktion – plötsligt blev hon fullständigt livrädd för att sitta upp igen. Vi talar med Camilla om hur du hanterar rädsla för hästar och ridning.

”Vi måste träna på att ta chanser”
Vad som helst kan göra att du blir rädd. Det är hur du tacklar känslorna efteråt som avgör hur du kan gå vidare. Ekipaget på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När vi blir rädda behöver vi förstå varför kroppen reagerar som den gör för att inte ge upp och låta oinbjudna känslor diktera villkoren för oss. När vi vill fly kanske vi i stället borde stanna kvar och slåss.

    Om vi lär oss att hantera hjärtat i halsgropen, andningen och vårt rationella sinne som ställt sig på paus, hittar vi också det som triggar våra hjärnspöken.

    Det anser Camilla Prager, som har personlig erfarenhet av rädsla för ridning. En ridolycka gjorde henne delvis invalidiserad i sin ena arm och utlöste en häftig mental reaktion.

    Fakta

    Vad händer när vi blir rädda?

    Risk- och säkerhetsanalytiker Göran Eliasson föreläser ofta kring begreppet rädsla.
    – Rädslan ökar våra chanser att hålla oss vid liv. Vi är rädda för höjder och stannar vid hotfulla möten. Vi är programmerade att liksom hästar se nya situationer och individer som presumtiva faror där erfarenhet och kunskap kan öka eller minska rädslan.  Därför behöver vi en flock som skyddar oss och avgör vad som är rätt och fel. Lämnar jag flocken är jag fredlös.
    – Med tävlingsnerver är det samma sak. Vi är rädda att uteslutas ur flocken om vi är utsatta för bedömning och riskerar att inte prestera tillräckligt bra. Vi blir spända och andas inte avslappnat. Hjärnan läser av detta som att vi är under dödshot. Men kan vi träna på att andas lugnt tror hjärnan att allt är under kontroll och rädslan minskar.
    – Rädslan kan göra oss aggressiva vilket är en bra förutsättning för överlevnad. Fighters blir bra på att slåss först när de kan slappna av och andas lugnt trots sin rädsla. Då kan de frigöra aggressivitet och kraft att prestera på topp. I rädslan bor vår aggressivitet, vår mörka sida, och den är bra att lära känna hos sig själv. Den ger oss mod woch kraft att agera – även då vi är rädda.

    Expandera
    Camilla-prager
    Camilla Prager

    Vad hade du behövt för hjälp av andra när det här hände?
    – Jag fick höra att ”du som är så erfaren ska väl inte vara rädd”. Jag försökte vara duktig och tänkte att jag borde skärpa mig. Men om man väl blivit rädd lyssnar man inte. Hur många gånger har vi inte fått höra när vi ramlat av att ”upp i sadeln så fort som möjligt igen”? Det vi behöver då är att hitta tillbaka till en situation där vi känner oss trygga.
    – Jag började utbilda mig i mental rådgivning för att förstå mig själv. Samtidigt såg jag behov i min omgivning och började coacha andra. Hästvärlden visade sig vara full av ryttare som kände sig begränsade av sina hjärnspöken.

    Hur kommer man tillbaka?
    – Gör det lätt för dig till en början. Sätt dig i en situation där du kan lyckas. När vi återupprepar något där vi redan har misslyckats är det lätt att misslyckas igen. Det blir som en självuppfyllande profetia. Rösterna i huvudet har vunnit.
    – Jag hade en kund, en kvinna som arbetade tillsammans med sin far och bror och som hela tiden jämförde sina prestationer med deras. Pressen började stegvis sätta krokben för henne. Rädslan att göra fel hade vaknat. Det roligaste som fanns blev plötsligt till en mardröm. ”Att inte ha kontroll när jag rider ut, till exempel när hästen inte vill gå framåt, då vänder jag. Jag blir rädd att jag inte ska lyckas, att bli avkastad och skada mig. Rädd att hästen bestämmer.” När hon tappade självförtroendet abdikerade hon också från sitt ledarskap, vilket medförde en osäker häst.

    Fakta

    Göran Eliassons träningstips

    • Bli vän med rädslan och lär dig andas.
    • Stå rakt upp, axelbrett mellan fötterna, och jämnt på hela foten.
    • Andas in genom näsan och ut genom munnen. Slappna av i hela kroppen.
    • Håll andan och gör en långsam benböj. Res dig upp och börja andas igen.
    • När du är helt avslappnad – håll andan och gör nu två benböjar.
    • Repetera och lägg till en benböj varje gång tills du kan göra tio benböjar utan att andas.
    • Efter varje repetition andas tills du är lugn och avslappnad. Notera var rädslan/paniken märks i kroppen under benböjarna och fokusera på att slappna av. Det är bara benen som ska arbeta.
    Expandera

    Vad är det värsta med rädslan?
    – I hanteringen av hästar måste allting funka. I stallet kan rädsla snabbt bli till en säkerhetsrisk. Efter en incident måste man bestämma sig för tillfället när man ska gå igenom det som triggat ens rädsla en sista gång.
    – Sök lärdom. En förklaring. Anklaga inte dig själv, även om det var på grund av ett beslut taget av dig som det hände. Du gjorde så gott du kunde.
    – Vi blir klokare av allt som händer oss. Vi lär av våra missar. Vi får värdefulla erfarenheter. Oftast går ju allting bra. Men vi måste träna på att ta chanser och göra smarta överväganden. När vi misslyckats har vi två val. Vi kan deppa ihop eller gå vidare. Båda sätten är okej, men vi får inte fastna i depp. När vi stänger en dörr så öppnas en annan. Det är då vi kan gå vidare.

    Fakta

    Camilla Pragers tolv budord

    1. Sätt dig hela tiden i situationer där du kan lyckas.
    2. Fokusera på vad du vill ska hända och INTE på vad du inte vill ska hända.
    3. Se till att andas – prata, vissla och sjung!
    4. Ifrågasätt rösterna och ha en dialog med dig själv.
    5. När du blir osäker – fake it until you make it!
    6. Myrsteg – ta små steg och ett steg i taget så att du bygger en stabil grund att stå på.
    7. Ha alltid en plan, så att du vet vart du är på väg.
    8. Identifiera negativa tankar och ersätt dem med rationella tankar.
    9. Om något inte blir som du vill, stanna upp, reflektera och byt taktik.
    10. Pressa dig själv i utkanten av din bekvämlighetszon, men ta alltid smarta risker.
    11. Ha kul och våga lita på din häst!
    12. När du behöver något att tro på, så börja med dig själv.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden