Hästägartips
6 oktober 2020 13:01
Ridsportplus

”Vi vill inte hamna i att vi testar för allt”

Ärftliga sjukdomarMer information och öppenhet kring ärftliga sjukdomar hos hästar har efterlysts i många år. Hur ser det ut i dag, när gentester ökat möjligheten att hitta defekterna? Vi talar om ärftliga fel med SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten.

”Vi vill inte hamna i att vi testar för allt”
Emma Thorén Hellsten berättar att en av de vanligaste missbildningarna som SWB får rapport om är att fölet saknar riktiga ögon – det finns bara ögonanlag eller väldigt små ögon. Fölet på bilden är inte en SWB, utan en quarter som heter Lynyrd Spynyrd, född i USA. Fler bilder finns på fölets egen Facebooksida. Foto: Johan Hellsten/Lydia Weaver

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I dag finns en rad gentester som kan upptäcka anlag för ärftliga sjukdomar och defekter, och den utvecklingen fortsätter. Emma Thorén Hellsten, avelsledare inom SWB, berättar hur hennes tankar går i den här frågan.

    Hur arbetar SWB angående ärftliga fel – finns det något hälsoprogram liknande det som finns på hundsidan?
    – Det ser inte likadant ut på häst, men för att en avelshingst ska få licens måste den uppfylla vissa hälsokrav, både enligt Jordbruksverkets defektlista och våra egna rasvisa krav.
    – Vi har nära samarbete med SLU och håller oss uppdaterade kring vad som händer inom forskningen. SWB-hästar fanns med i en amerikansk undersökning av PSSM-1-förekomst hos olika raser. Inga SWB-hästar i undersökningen var bärare av genen för PSSM-1, en muskelsjukdom.

    Fakta

    Hundavel

    I Svenska Kennelklubben har raserna speciella hälsokrav och tester redovisas i Hunddata respektive Avelsdata.

    Emma-thoren-hellsten
    Emma Thorén Hellsten, avelsledare, SWB. Foto: Johan Hellsten

    Finns det någon databas där intresserade kan hitta uppgifter över vilka hingstar och ston som har gentestats för ärftliga sjukdomar?
    – Ja, på www.språngrulla.se finns de licensierade hingstarna och de har då klarat kraven på att de ska vara friröntgade för OCD (osteochondros) i has och bakknä, är fria från struppipning (endoskopi krav från 2019) och inte lider av andra sjukdomar enligt defektlistan/rasvisa krav. Dessutom krävs gentest för WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome).
    – Dessa krav gäller även när man söker licens för importerade hingstar. I de sällsynta fall då en hingst får dispens från våra hälsokrav, framgår det på språngrulla.se. Stoägare som frivilligt testat sina ston för WFFS kan välja att få det synligt i www.blup.se.

    KWPN i Holland är öppna med OCD-index, borde SWB följa efter?
    – KWPN är enbart öppna med OCD-index för godkända hingstar. I övrigt är det valfritt att publicera om en häst ligger inom gränserna för att få utmärkelsen D-OC och därmed blir det de som har passerat testet som gör det. KWPN:s gentest för OCD är ett komplement till deras avelsindex och är inte vetenskapligt granskat. Det behövs generellt en betydligt större population för att få fram ett säkert genomiskt avelsindex. Testet säljs internationellt, men kan bara anses relevant för KWPN-stammade hästar. Det är bra att de driver på utvecklingen, men eftersom testet inte är vetenskapligt granskat, kräver vi ändå röntgenbilder på KWPN-hingstar som ska verka i SWB-avel.

    Fakta

    Djurskyddslagen styr aveln

    Djurskyddslagens 11 § säger: ”Det är förbjudet att utföra avel med sådan inriktning att den kan medföra lidande för föräldradjuret eller avkomman.”

    I Hästföreskrifterna uttrycks det så här: ”Avel som kan medföra lidande för hästar är förbjuden. En häst får inte användas i avel om det medför en hög risk för dödfödslar, defekter hos fölen eller någon annan egenskap som kan riskera att djuren utsätts för lidande eller hindrar djuren att bete sig naturligt.”

    Defektlistan upptar 24 ärftliga sjukdomar/fel och finns på SJVFS 2019:31, bilaga 2.

    SWB:s rasvisa krav finns i Hingstreglementet på www.swb.org.

    Är stoägarna bra på att rapportera in defekter hos föl?
    – Uppmärksamheten kring WFFS har gjort att antalet rapporter har ökat, tidigare hade vi bara en handfull om året.
    – Förra året fick vi flera rapporter kring föl med missbildade ögon (mikroftalmi).  Det behöver inte innebära att den defekten har ökat, utan kan bero på en ökad medvetenhet om att rapportera. Arvsgången kring mikroftalmi är inte helt klar, men forskning pågår.
    – Utöver defekter på fölet, försöker vi få in rapporter om äldre hästar som insjuknar i misstänkt ärftliga sjukdomar. Där skulle vi behöva en hästsjukdomsdatabas med nationell överblick. Naveda startades för några år sedan i detta syfte, men är tyvärr vilande för tillfället på grund av bristande finansiering.

    Hur ser framtiden ut?
    – Det är viktigt att inte hamna i ett läge då vi testar för allt. Utvecklingen av gentester gör att det kommer att finnas många att ta till i framtiden och det måste finnas rim och reson i det man gör. Generellt ska man vara skeptisk till kommersiella tester. Risken är en alltför smal avelsbas, det kan resultera i inavel och sjukdomar i alla fall. Självklart ska vi inte avla på sjuka djur, men ibland handlar det om ”välfärdssjukdomar” där vår hästhållning gör att sjukdomar bryter ut.

    Fakta

    Defektlista

    Jordbruksverkets defektlista för häst (nedan) gäller för närvarande alla hästraser och är kasserande för all avel. SWB har en egen defektlista, som innehåller defekter som inte är direkt kasserande utan kan vägas upp av förtjänster.

    Skalle

    • Allvarliga bettfel (över- eller underbett)

    Rörelseapparat

    • Krumma föl
    • Hyperkalaemic Periodic Paralysis (HYYP)
    • Polygen Saccharide Storage Myopathy (PSSM)
    • Glycogen Branching Enzyme Deficiency (GBED)
    • Patellaluxation
    • Patellaupphakning, vuxen häst
    • Strålbenshälta
    • Hovbroskförbening, grav/tidig
    • Spatt, grav/tidig
    • Osteochondros, röntgenfynd/hälta
    • Cervical vertebral malformation (CVM)

    Neurologiska defekter

    • Slinger (Cerebellär hypoplasi)
    • Overo Lethal White Foal Syndrome (OLWS)

    Hud

    • Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA)
    • Junctionalis Eqidermolysis Bullosa (JEB)
    • Man- och svansskorv med kroniskt förlopp
    • Allergiska eksem/sommareksem

    Könsorgan

    • Pungbråck

    Luftvägar

    • Struppipning
    • Kvickdrag

    Övriga

    • Severe Combined Immunodeficiency Disease (SCID)
    • Navelbråck

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden