ÅstorpJunioren Victoria Persson startade den internationella tävlingssäsongen på bästa sätt, genom att bli både etta och tvåa i sin klass. Men det var sin nya häst hon segrade med, inte den mer rutinerade.
Victorias nya häst överraskade
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var bara tredje tävlingen för Boogie Woogie (HANN, val f -16 e Bon Coeur u Florentia e Fiorano) men det blev med honom som Victoria Persson segrade i juniorklassen på de internationella tävlingarna i Åstorp i helgen, med hennes Enzo på andra plats.
− Jag är lite förvånad över att det gått så bra med Boogie, säger Victoria och berättar att Boogie först var dressyrhäst i Tyskland innan han omskolades till körning i Holland och köptes av Victorias pappa Fredrik, med sikte på att gå i fyrspannet.
Enzo har tidigare gått i spannet, både som förlöpare och stånghäst, och har därmed mer rutin, men det är inte givet att det är en fördel att ha gått i fyrspann, säger Victoria.
I enbet måste de tänka mer själva på när de ska svänga, och ha mer koll.
Victoria Persson
− Det kan vara svårt att skola om från spann till enbet, särskilt om den varit stånghäst. I enbet måste de tänka mer själva på när de ska svänga, och ha mer koll. Boogie har gått i spann på träning men aldrig på tävling, och han har mycket fokus på mig när jag kör. Han vill veta vart vi ska, men tar också egna initiativ.
Victorias pappa är fyrspannskusken Fredrik Persson.
− Folk kanske tror att jag får mycket serverat och att pappa gör mycket. Och mina föräldrar är med och stöttar och hjälper, men grunden för allt är att jag har ett eget intresse.
Efter den lyckade helgen i Åstorp blir det lite vila för hästarna innan det blir NM på hemmaplan i Flyinge i juli för Victoria.
Svensk sportkörnings mest lysande stjärna just nu är Linnea Kristiansen, som vann den trestjärniga enbetsklassen på Åstorp, den klass som dessutom hade tävlingarnas största startfält.
Tillsammans med Lady Lexington (WESTF, sto, f -10 e Lissaro – Londonderry) vann hon dressyrmomentet, kom tvåa i maraton och höll nollan i precision. Det gav totala straffpoängen 132.64 och ledde till seger 21 hundradelar före Jeanette Lund Stoen, Norge.
− Jag är nöjd med allt och så glad att vi satte det, säger Linnea Kristiansen till Ridsport.
− Visst fanns det saker i dressyr och maraton som vi kan göra bättre, men i precisionen hade vi inget att förbättra, och jag har fått vänta på att vi skulle få till den prickfria precsionen.
Klarade att prestera under press
Linnea är också glad över att hon klarade pressen det innebar att gå ut efter sin tuffaste motståndare, Jeanette Lund Stoen, och veta att det krävdes en perfekt precision för att vinna.
− Vi har tränat mycket på att få henne att galoppera mer i precisionen, och jobbat med hennes balans. Dessutom blir hon lätt exalterad och taggad, så hon behöver lära sig att vänta lite, säger Linnea.
Härnäst väntar förhoppningsvis en tävling i Frankrike i början av juli, innan NM på Flyinge 19-23 juli.
− Tävlingen i Frankrike äger rum på samma plats som nästa års VM går, så jag hoppas få en plats i startfältet där, säger Linnea Kristiansen.
Tävlingen i Åstorp blev ett perfekt genrep inför NM i juli
Annika Borg, landslagsledare
− Träningen har gett resultat. Jag är väldigt nöjd med våra prestationer, och tävlingen i Åstorp blev ett perfekt genrep inför NM i juli, då vi kommer att möta ungefär samma motstånd, säger sportkörningens landslagsledare Annika Borg.
I fjol var Annika Borg väldigt optimistisk angående återväxten inom svensk sportkörning. Nu är hon lite mer återhållsam.
− Sporten har utmaningar eftersom den medför en hel del kostnader, och jag skulle önska att det ordnades fler mindre tävlingar så att ekipagen inte behöver åka så långt, med de kostnader det medför.
Till hösten planeras en ny mönstring för att fånga upp nya ekipage till sportkörningen.
Totalt blev det svenska segrar i nio av de elva klasserna, klasser med varierande storlek. Övriga svenska segrare var Boel Hellberg, Cecilia Qvarnström, Peter Gerborn, Camilla Ahlberg, Ella Thorén dubbelt upp, samt Sanna Manfredsson.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på