Ponny
22 oktober 2023 09:49
Ridsportplus

Viggo Bergstrand vinnare i ponnyernas världscup

TopprestationDet var något av en skrällseger när Viggo Bergstrand på lördagen red in som vinnare i säsongspremiären av ponnyernas världscup i danska Herning. Men så fick han också coachning av tränarteamet bakom klassens trea Ellen Hammarström. Se vad Viggo Bergstrand säger om sin storseger, coachningen och framtiden med sin ponny och framtidshästen Iwan här.

Viggo Bergstrand vinnare i ponnyernas världscup
Viggo Bergstrand och Gaoth Mhara Lad vann SM-brons tillsammans i somras. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter att ha kämpat på med ponnyer som inte riktigt var med på noterna, fick Viggo Bergstrand i augusti förra året hem stjärnponnyn Poetic’s Floura (CONN sto f-07 e Poetic Justice-Dunlewey Sonny Jim, uppf Anne Patersson, äg Valla Egendom Förvaltnings AB). Det storhoppande stoet hade stora framgångar och vann SM med Pontus Wettersten, vars familj fött upp stoet, och tog sedan EM-medalj med Norges Rasmus Aasland som var den som lämnade över till Viggo.

    Med på köpet kom Gaoth Mhara Lad (CPBS val f-11 e I Love You Melody-Loughwell Paddy, uppf Mr Michael Barrett, äg Valla Egendom Förvaltnings AB). Men medan Viggo och Floura debuterade och vann Medelsvår A inom tre månader, tog det lite längre tid innan framgångarna kom med Gaoth Mhara Lad. Nu har det både blivit SM-brons och seger i ponnyernas världscup på kort tid. Den senare kom under lördagskvällen i danska Herning. Med ett starkt startfält var det inget Viggo Bergstrand hade räknat med.
    – Nej, det kom lite som en skräll och det känns helt otroligt. Vi kämpar hårt för det som ger resultat, säger 13-årige Viggo.

    Stöttning av Hammarström och Carey

    Klassen bjöd på 23 starter med fyra ekipage till omhoppning. Förutom Viggo var det även Ellen Hammarström med EM-ponnyn Ocean des As, som slutade trea. Viggo och Gaoth Mhara Lad var sist ut och när bommarna föll för de andra kunde de göra en väl avvägd runda och säkra segern som det enda dubbelt felfria ekipaget. För coachningen stod Ingemar Hammarström och familjen Hammarströms hustränare Shane Carey.

    Ingemar känns väldigt lik mig i hur han tänker och pratar, jag tror att han kanske känner igen sig lite i mig och jag kan se mig i honom.

    Planen var att ta vissa svängar innanför, men när de andra fick fel justerades planen något, berättar Viggo. Istället blev det en runda med lite större säkerhet, men ändå med ett högre grundtempo för att kunna satsa lite och inte hamna för långt bakom om det skulle råka bli ett nedslag.
    – Ingemar är väldigt klok när han tänker igenom banorna, och både han och Shane hjälpte mig mycket med att behålla lugnet och inte tänka på allt runt omkring, säger Viggo.

    Viggoherning
    Viggo Bergstrand med kvällens coach Ingemar Hammarström. Foto: Privat

    – Ingemar känns väldigt lik mig i hur han tänker och pratar, jag tror att han kanske känner igen sig lite i mig och jag kan se mig i honom. Han är väldigt rutinerad och klok och det betyder obeskrivligt mycket att få den hjälpen av honom. Det gav mig verkligen de bästa förutsättningarna.

    Har fått lära om

    Att hitta knapparna på Gaoth Mhara Lad har tagit lite tid, men med hjälp av tränaren Ann Liwing har Viggo sakta men säkert kommit underfund med sin ponny.
    – Det gick jättebra direkt med Floura men med honom kunde jag ha tre nedslag i en meter i våras. Ann har hjälpt mig mycket med att förstå hur han fungerar, han är känslig och ganska stressad och jag har varit van att rida ganska okänsliga hästar, förklarar Viggo.

    – Han är jättefin på marken och när vi köpte honom sa de att han hade kunnat gå fälttävlan. Han är väldigt modig och skulle aldrig stanna, det handlar bara om att förstå hur hans knappar fungerar så blir man väldigt samspelt.

    Sannolikt har det också spelat en viss roll att Gaoth Mhara Lad har fått kliva fram och bli förstaponny då Floura är skadad. Om hon kommer tillbaka är oklart.
    – Vi vet inte riktigt. Om det inte går vägen funderar vi på att ta föl på henne, säger Viggo.

    Egen framtidshäst

    Med sig till Herning har Viggo Bergstrand även storhästen Iwan (KWPN val f-13 e Untouched-Onze Fons Z), som han tog SM-silver för children med i somras efter bara någon månad tillsammans.

    Viggo har haft fina framgångar och ridit både children-SM, NM och Falsterbo med storasyster Cornelia Bergstrands hästar Bugatti du Rouet (WESTF val f-10 e Balou du Rouet-Le Primeur, uppf Ute Gorski, äg Valla Egendom Förvaltnings AB) och Darco (SWB val f-13 e Daquar CC-Contender, uppf Nygårdens Stuteri och Veterinärpraktik HB, äg Valla Egendom Förvaltnings AB), men Iwan är hans egna framtidshäst. Iwan ägdes tidigare av Stall Danora och togs upp i klasserna av Erik Nordström och därefter Ebba Danielsson.

    – På children-SM fick han känna att det var ganska lågt, men när vi var i Högbo för en tid sedan gick han enkelt felfritt i 1,30 så vi tog med honom hit, säger Viggo som inledde meetinget i Herning med att hoppa 1,35.
    – Sedan har vi hoppat två 1,40 och det har gått galant.

    Om han utgår från att jag hjälper honom hela tiden så blir han lite oförsiktig.

    Att rida Iwan är en avvägning mellan att hjälpa honom lagom mycket samtidigt som han måste få göra sitt, förklarar Viggo.
    – Om han utgår från att jag hjälper honom hela tiden så blir han lite oförsiktig. Kommer vi lite fel så hjälper jag honom ut, men han får också hjälpa till. Jag försöker ge honom så goda förutsättningar jag kan, så får han lösa resten själv.

    Med rivstarten i ponnyernas världscup är målet att kunna ta sig hela vägen till världscupfinalen i Mechelen i mellandagarna. Nästa kval går i franska Lyon och förhoppningen är att få rida där, annars är det SM i Borås som gäller.
    – Iwan tror jag är min stjärnhäst och med honom är målet att rida utomhus-SM som junior nästa år. Jag tror han hoppar ännu bättre om det blir högre och han får jobba lite mer, säger Viggo.

    Resultatlista ponny-GP

    Mer om FEI Jumping Ponies Trophy Grand Prix

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden