Avelsårsmöte/uppdateradEfter några år med starkt ökande medlemsantal minskade antalet medlemmar i SWB under 2023. Även antalet betäckta ston minskade under fjolåret. Men bokslutet visar ett gott resultat och en stark likviditet. En avgiftshöjning finns trots det på agendan för årsmötet till helgen.
Vikande medlemstal men stark ekonomi i SWB
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
På söndag är det dags för medlems- och fullmäktigemöte i SWB, i direkt anslutning till bruksprovet.
Årsredovisningen för 2023 visar att antalet medlemmar minskat med 9,5 procent jämfört med 2022, då SWB hade 7 249 medlemmar. I fjol var medlemsantalet 6 560, och är därmed tillbaka på samma nivå som 2021.
”Minskningen är förväntad med hänsyn till konjunkturläget. Att hålla i minnet är att medlemsantalet över en 5-årsperiod har stigit med ca 40 procent (2019–23)” skriver styrelsen och vd Helén Uddefors i årsredovisningen.
Fjolåret gav överskott
Antalet betäckta ston under 2023 har minskat mer än antalet medlemmar, med 13,8 procent jämfört med 2022. Antalet betäckta ston 2023 var 3 699, att jämföra med 4 337 året innan, och styrelsen konstaterar att även denna minskning vad väntad utifrån konjunkturen.
Fortfarande finns det dock gott om pengar i förbundet. Fjolårets resultat visar ett överskott på 261 000 kronor och nettoomsättningen på drygt 4,4 miljoner är en ökning jämfört med 2022, vilket är en följd av försäljning av tjänster till dotterbolagen.
I omsättningen ryms också projektbidrag från HNS samt aktivitetsstöd från Agria, liksom medlemsavgifter.
Föreningens totala tillgångar uppgick vid 2023 års slut till 4 798 962 kr, att jämföra med 3 904 832 kr 2022.
Plus även för dotterbolagen
Dotterbolaget ASVH Service gjorde 2023 ett resultat på 443 086 kr, något bättre än 2022, bland annat som en följd av ett lyckat bruksprov, ökad annonsförsäljning och minskade personalkostnader. Samtidigt minskade dock intäkterna från registreringar av föl liksom för tilläggsregistreringar.
Även Equine Swede Horse, dotterbolag till ASVH Service som sköter SWB Equestrian Weeks samt SWB:s auktioner, levererar ett positivt resultat för 2023 på 598 078 kr, att jämföra med 262 649 kr året innan.
Resultatet beror främst på ett stort antal deltagare på SWB Equestrian Weeks samt många sålda föl på SWB:s elitfölauktioner. Även nettoomsättningen ökade som en följd av ett stort antal starter under evenemanget och tack vare tillfredsställande fölpriser och antal sålda föl på SWB:s elitfölauktioner.
Vill höja avgift av rättviseskäl
Trots den relativt goda ekonomin föreslås fullmäktigemötet besluta om en höjning av medlemsavgiften för supportermedlemmar.
Styrelsen hänvisar till rättviseaspekten, eftersom supportermedlemmarna använder föreningens tjänster lika mycket som de aktiva medlemmarna som är med i SWB centralt plus att de betalar för medlemskap i en lokalförening.
Avgiften för supportermedlemmar föreslås höjas från 200 till 300 kronor, och pengarna som väntas komma in via höjningen ska bland annat användas för att erbjuda medlemmarna fler tjänster, aktiviteter, rabatter och förmåner.
Dessutom vill SWB utveckla sin verksamhet mot fler målgrupper.
Kalla handen för två av tre motioner
Till årets fullmäktige har tre motioner lämnats in, varav två avslås och en anses besvarad, enligt styrelsens förslag till beslut.
Avslag föreslås för en motion från södra Kalmar läns varmblodsklubb, som vill att fölchampionaten arrangeras och genomförs av och i SWB:s regi, och inte av lokalföreningarna. Det skulle höja statusen på arrangemangen och leda till flera anmälningar, tror klubben.
SWB:s styrelse säger nej med motiveringen att detta testats förut och inte fungerande. Eftersom fölchampionaten inte är avelsvärdegrundande ser styrelsen inte heller någon anledning att styra dessa evenemang centralt, skriver styrelsen.
Kalla handen blir det också för motionen från SWB Mälardalen som föreslår att 3-årsfinalerna inklusive Rikssto och SWB Stallion Trophy II separeras från SWB Equestrian Weeks och delas upp mellan Flyinge och Strömsholm. SWB Mälardalen argumenterar utifrån de unga hästarnas välfärd och menar att de skulle vara betjänta av kortare resor och kortare tid på tävlingsplatsen. På hoppveckan i fjol var de 3-åriga hopphästarna allra sist ut på söndagen, och hade då i vissa fall varit på tävlingen i ett antal dagar.
SWB:s styrelse avslår motionen, utifrån att förslaget i den övervägdes i samband med förändringen av upplägget för 3-årsfinalerna, ett upplägg som nyligen är beslutat.
Vill ge temperamentet mer plats i ridhästtest
Den tredje motionen får ett mer välvilligt mottagande av SWB:s styrelse. Den kommer från Ingrid Lewin, som vill byta ut betyget TG, temperament som gångartshäst, i ridhästtestet till något som är mer begripligt och specificerat.
Hon hänvisar till SvRF:s och FEI:s program för 4-åriga hästar, där betyg sätts på lösgjordhet och framtidsutsikter, och vill att ordet temperament ska förtydligas och definieras.
Styrelsen föreslår inte att motionen ska bifallas, men väl att den ska anses besvarad eftersom styrelsen arbetar med en ny utformning av ridhästtester, och där kommer temperamentet att få mer plats i bedömningen.
Två nya namn föreslås till styrelsen
När det gäller valen föreslås inga stora förändringar. Per Jansson valdes till ordförande på två år 2023, och fortsätter, liksom flera andra av ledamöterna. Aja Blomberg-Andersson och Nina Känsälä som har gjort färdigt sina mandatperioder föreslås bli omvalda.
Charlotta Lilliemark och Monica Björkdahl avgår och som nya ledamöter föreslås Agnes Mårs och Sofia Björserud.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på