Träningstips
17 november 2021 19:20
Ridsportplus

Vikten av att fästa blicken

ProffstipsetVar du fäster blicken spelar roll för både din och hästens balans – dessutom kan det bli rent farligt om du ständigt stirrar ner på hästens hals. Hoppryttaren Siri Swärd vill lyfta blickens betydelse. Här är hennes tips.

Vikten av att fästa blicken
Siri Swärd vill lyfta blickens betydelse. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Position och balans i sadeln

    Blicken har betydelse för hur du hamnar i sadeln – allt i kroppen hänger ju ihop. Om du ”tappar” blicken och börjar stirra ner på hästens hals, får du per automatik en sämre hållning. Ryggen blir kutig, axlar och armar spända, och det blir svårt att ha en mjuk och stadig hand och få en bra kontakt med hästens mun. Dessutom – om du tittar ner flyttas lätt tyngdpunkten i sadeln och du får sämre balans.

    2. Hästens balans

    Med blicken påverkar du också hästens balans. Om du tittar ner på dina händer eller hästens hals och nacke förmedlar du indirekt till hästen att lägga mer vikt på sina framben – då är det mer eller mindre oundvikligt att hästen hamnar på bogarna.

    Om du i stället har en korrekt blick rakt fram, eller till och med något höjd, är det lättare att få mer vikt på bakbenen. Och med mer aktivitet bakifrån får du automatiskt en fin balans i hästen.

    3. Avsprånget – där ska blicken vara

    När vi kommer till själva hoppningen och språnget är blicken viktigare än vad man kan tro, just för att få stadga i avsprång och landning. Titta inte ner på marklinjen, utan upp över den översta bommen – dit du ska. Om du håller upp blicken och stakar ut vägen efter hindret landar också hästen i balans av sig själv. Detta gäller även dig; med höjd blick landar du med tryck och tyngd i stigbygeln, inte i sadeln.

    4. Stirrar du, så stirrar hästen

    Är din häst rädd för en viss hindertyp? Spökar harven i hörnet i ridhuset?

    Om vi som ryttare tittar för mycket på något förmedlar vi den känslan till flyktdjuret hästen och signalerar att det där är något riktigt farligt. Försök därför att hålla blicken på något annat än det du tror att hästen ska reagera på och rid helt enkelt bara rida förbi det potentiellt läskiga. Först när det går bra att till exempel trava avspänt på en volt runt vattenmattan kan det var läge att skritta fram och titta lite närmare.

    Samma princip gäller alla skrämmande saker – harvar/dörrar/brevlådor eller vad det nu kan vara.

    5. Säkerhetsaspekt – särskilt på framridningen

    Blicken är också viktig för säkerheten. Om du tittar ner är det svårt att hålla koll på vad som händer runt omkring. Detta är särskilt viktigt på framridningen. Om du har sänkt blick ser du inte de andra ekipagen och kan inte heller förutse oväntade händelser. Om alla kunde hjälpas åt att hålla lite koll på varandra skulle många olyckor aldrig behöva hända, och det blir lugnare och trevligare för alla att rida fram.

    6. Spara tid i omhoppning

    Om du är duktig på att se och staka ut vägen kan du tjäna mycket tid i omhoppningar. Att tidigt kunna se sin väg till nästa hinder, att med blicken vara tydlig med vart ni ska, gör det lättare att spara in på svängarna.

    Jag minns en runda på Elmia med en 7-åring, där ett hinder stod mot sargen och som vi rev för att jag tittade rakt bakom hindret. Om jag i stället hade stakat ut vägen med blicken och tittat in i banan kanske vi hade klarat det… Där lärde jag mig hur viktigt det är att titta där det finns plats att landa.

    Fakta

    Siri Swärd

    Siri-sward-2
    Siri Swärd Foto: Privat

    Har ridit YREM och Nations Cup. Tar nu främst fram unghästar; har utbildat fler än 15 hästar till 1,50-nivå.

    Förebilder

    Ta dig tid att titta på de duktiga ryttarna. Scott Brash och Kent Farrington har fantastisk blick – de kan se en väg i en omhoppning ett halvår före. När de svänger upp ser de vägen tidigt och får med bakbenen. De sladdar aldrig.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden