Träningstips
8 augusti 2018 11:34
Ridsportplus

Viktiga tips när du ska prova att rida bettlöst

Bettlöst del 2Allt fler blir intresserade av att testa bettlösa huvudlag. Det är lite annorlunda mot att rida på bett och det finns en del att tänka på i början – här ger veterinären bettlösa träningstips.

Viktiga tips när du ska prova att rida bettlöst
"Det är jättetrevligt att fler upptäcker detta sätt att rida och det är bra ju fler som åtminstone kan tänka sig att ha bettlöst huvudlag som variation", säger Ylva Rubin. På bilden rider Vendela Eriksdotter Rubin. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsport har bett veterinären Ylva Rubin, Långås, med hästars tandhälsa och bettrådgivning som sina specialområden, om några träningstips kring att rida bettlöst.

– Antingen har ryttaren fått rådet att använda ett bettlöst alternativ på grund av att hästens mun måste läka ut eller så är man allmänt intresserad av att testa. När man börjar är det viktigaste att vara i en miljö där ryttaren känner sig trygg – i en inhägnad paddock eller ett ridhus, säger Ylva Rubin.

– Om det är en väldigt pigg häst och man är osäker är det bäst att leda den från marken tills man har provat ut hur det fungerar. Det är också bra att börja med att tömköra bettlöst några gånger, innan det är dags att sitta upp.

Anpassning viktigt

Det är viktigt att det bettlösa huvudlaget anpassas rätt.
– Man ska inte gå efter hur det ser ut i annonser och kataloger. På många av de bilderna sitter huvudlagen fel. Ett bitless bridle ser ut som en engelsk nosgrimma men ska inte sitta lika högt som en sådan, då gör det ingen verkan och det känns svårt att stanna hästen.

Man ska inte gå efter hur det ser ut i annonser och kataloger.

Huvudlaget måste sänkas markant.
– Jag brukar ha det knäppt lite längre ner till att börja med, då blir det lite skarpare. Sedan kan man höja efter hand och justera till ett bra läge där hästen fortfarande lyssnar.

På ett bitless bridle ska man heller inte spänna åt nosdelen på samma sätt som på en nosgrimma. Den ska tvärtom sitta lite löst.
– Och på en sidepull kan man behöva stabilisera med en rem under käken för att inte sidostyckena ska glida in i ögat.

Ylva Rubins tre råd

när du rider utan bett

  • 1. Variera betslingen.
  • 2. Veterinär som är kunnig på hästtänder bör ha fastställt hästens munstatus innan träningen startar. Det är lättare att göra något åt det som hittas tidigt, än att vänta tills det blivit något stort som kanske inte har någon chans att bli bra.
  • 3. Det är viktigt att känna sig trygg. Annars får du ta hjälp av någon som kan visa hur det går till. Han/hon kan ge instrument för att spela på den nivå du är  och se hur det fungerar. Det ska vara tryggt och man ska ha roligt.

Varje häst är unik

Vilken modell man ska välja är en smaksak. Det finns en rad olika varianter på marknaden och det kommer hela tiden nya. Ylva och de tävlande döttrarna Vendela och Wynja Eriksdotter Rubin och Wynja använder ofta bettlösa huvudlag och växlar oftast mellan sidepull och ett bitless bridle.

– Ibland används hackamore på någon häst vid uteritt. Sidepull fungerar bra vid arbete på töm eller i samlande rörelser. Däremot om man ska arbeta med böjande och ställande fungerar ett bitless bridle bättre.

Det är viktigt att ”styrmedlet” passar ekipaget. Det handlar om en unik häst och en unik ryttare som ger en unik kombination.

– Om man har en mycket het häst – som är het och framåt även på bett – är det positivt att variera också mellan de bettlösa alternativen. Många ryttare är redan vana vid att byta bett ofta och kan vittna om att de första dagarna är hästen mer lyhörd och lyssnar bättre. Samma sak är det med bettlösa alternativ. Man kan variera mellan dem också.

Vanlig kommunikation

Tygeltagen tas inte annorlunda mot om du skulle rida med bett. Den största skillnaden är att du inte kan ha stöd på bettet. Du får lära dig att bromsa när det behövs, att inte sitta och tjuvhålla i tygeln.

– Sedan ska man komma ihåg att resten av kroppen inte upphör att fungera för att man rider bettlöst. Vikt, röst och andra hjälper används också i kommunikationen med hästen.

Denna kommunikation ska man så klart fortsätta med även på bettlöst.
– Det är jättetrevligt att fler upptäcker detta sätt att rida och det är bra ju fler som åtminstone kan tänka sig att ha bettlöst huvudlag som variation.

Veterinären: ”Helt fel med krav på bett vid 3-årstestet”. Missa inte förra artikeln på samma ämne med Ylva Rubin.

Veterinär Ylva Rubin Fj-0504(1)2
lva Rubin, Lundens Djurhälsa AB, Långås, är veterinär med hästars tandhälsa och bettrådgivning som specialområden. Hon har länge använt bettlösa huvudlag som omväxling på sina egna hästar, vilket även döttrarna Vendela Eriksdotter Rubin och Wynja Eriksdotter Rubin, båda framgångsrika tävlingsryttare, gör. Foto: Fredrik Jonsving

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 83 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden