Sverige
22 november 2020 10:26
Ridsportplus

”Viktigast av allt 
är rätt hovvinkel”

HästskorAnders Hesselgren är hovslagaren som tog sig an ”trasiga” 
travhästar – och fick dem att vinna. Hemligheten bakom hans framgång? Ett egenutvecklat verktyg som mäter hovvinkeln.

”Viktigast av allt 
är rätt hovvinkel”
”Det är väldigt tufft att vara innovatör inom hästbranschen. Det har som hållit mig uppe är den stora responsen från de veterinärer jag jobbat med”, säger Anders Hesselgren. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Anders Hesselgren har jobbat med skoning och rörelsemekanik hela sitt vuxna liv, läser forskningsrapporter och pratar med veterinärer. Framför allt vill han jobba fram bättre hovvinklar, och har gaffelband som specialintresse.

Viktigast av allt är rätt hovvinkel, menar hovslagaren.
– Att hoven har rätt vinklar är lösningen för att minska skador och att kunna påverka prestationen. Vinklarna är det som i princip helt och hållet styr rörelsemönstret. Att behandla exempelvis en ledskada är bara konstgjord andning om hästen inte har rätt hovvinkel.

Mycket som kan förvilla ögat

Magkänslan räcker inte alltid till, inte ens för en erfaren och skicklig hovslagare, menar Anders Hesselgren. Därför har han själv tagit fram ett verktyg som mäter hovvinkeln.
– Det finns mycket som kan förvilla ögat, som en svart och en vit hov eller en blandad. Eftersom verktyget är ledat åt alla håll och vridbart, kan man ställa in det exakt efter både genomtrampet och ledriktningen.
– Ofta räcker inte verkningen till och man måste dela upp korrigeringen på fler skoningar. För att förenkla det har jag klurat ut en funktion; med samma verktyg går det att gjuta en sula som korrigerar de små felställningarna som är lätt att missa.

Fakta

Anders Hasselgren om…

… Jens Fredricson
”En sådan superklippa har vi inte inom travet. Jens ligger helt i den linje som jag strävat efter i alla mina 30 år som hovslagare. Jag tror att krafter som Jens kommer att vara starkt bidragande till att betydligt minska skador och driva utvecklingen inom hovslageriet framåt. ”

… sin gaffelbandsmetod
”Jag törs påstå att min metod är den enda och säkra fungerande metoden för gaffelbandsskador. Kortfattat handlar det om att först minska genomtrampet, en procedur om flera skoningar. En gaffelbandsskada blir inte hjälpt av vila, så det är viktigt att hålla i gång hästen ganska omgående. Jag låter hästen vara ute så ofta det är möjligt, helst dygnet runt.”

… sin framtidsdröm
”Ett paradigmskifte där forskningen och hästskotillverkarna helt lägger fokus på vinklarna och rörelsemönstret. Jag föraktar inte den enorma industrin med olika metoder, medikamenter, utrustning, ingrepp och så vidare – men inget fungerar särskilt bra om man inte först utgår från hovbalansen och rörelsemönstret. Det kan man bara påverka genom skoning och balansering. ”

Verkningen handlar om att först hitta rätt trakthöjd.
– Det går ganska enkelt genom att lyfta motstående ben och trycka över all kraft på det ben du arbetar med. När kotan är helt still och inte sviktar är du rätt ute.

_dsc4930
Anders Hesselgrens mätverktyg. Foto: Sandra Nordin Johansson

Tån är nästan alltid för lång

Efter flera verkningar för att komma tillrätta med hovvinkeln, är tån nästan alltid för lång, så initialt måste den ofta kapas med en rejäl tvärtå.
– Intressant är att det momentet, att lätta på trycket i tån och hitta rätt överrullningspunkt, ofta gör en stor positiv effekt på hästens hållning. Jag håller på att försöka tyda mer exakt vad som händer, men det har en del att göra med att trycket på tåsträckaren lättas.

Det är inte så enkelt att bara att titta på en hov och konstatera med ögat att det ser bra ut.

Det här görs bara de första skoningarna, sedan är strävan en vanlig rund tå.
– Efter proceduren med många skoningar ser hoven ut som vilken hov som helst, dock i en perfekt balans. Så det är inte så enkelt att bara att titta på en hov och konstatera med ögat att det ser bra ut .

Men när det gäller framtiden finns ett orosmoln som bekymrar.
– Det är en helt ny typ av hästägare på väg in i sporten, med väldigt stora plånböcker. Det blir allt vanligare att man struntar i grundproblemet och i stället låter veterinären fixa skadorna med återkommande behandlingar, kosta vad det vill. När hästarna inte duger längre avlivas de ofta och ryttarna köper en ny.

Fakta

Anders Hesselgren

_dsc5060-2
Anders Hesselgren Foto: Sandra Nordin Johansson

Namn: Anders Hesselgren.

Ålder: 54 år.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Gör: Just nu läser jag forskningsrapporter inom idrottfysiologi vilket  egentligen är samma som för hästar, man måste bara tänka lite annorlunda och i andra vinklar.

Familj: Singel.

Drömmer om: En egen hästgård med fokus på hästars rörelsemekanik och skador.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden