Studie"Trygg i ridsporten" är samlingsnamnet på Svenska Ridsportförbundets arbete för en trygg miljö i ridhus och stall. Nu får förbundet beröm i en ny rapport kring ungdomsidrotters åtgärder mot sexuella övergrepp mot barn och unga.
”Viktigt att alla känner sig trygga i stall och ridhus”
I förra veckan presenterade Riksidrottsförbundet och Susanne Johansson, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, forskningsrapporten ”Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten”. I fokus står de tio största barn- och ungdomsidrotternas åtgärder mot sexuella övergrepp mot barn- och ungdomar.
”Trygg i ridsporten”, som är samlingsnamnet för Svenska Ridsportförbundets arbete för en trygg miljö i ridhus och stall, omnämns särskilt i positiva ordalag i rapporten.
– Ett jätteroligt betyg på att vi är på rätt väg i det arbete vi gör, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet, på förbundets hemsida.
Trygg i ridsporten innehåller inte bara policydokument, utan samlar även ihop praktiska råd till både vuxna och barn, kontaktuppgifter till medlemsombudsmannen och förbundets verktygslåda med tips, fakta och verktyg som handlar om trygghet, trivsel och likabehandling, och om svåra frågor som sexuella trakasserier och övergrepp. Magasinet ”Trygg i stallet”, som ingår i verktygslådan, har dessutom varit nominerat till Publishingpriset.
– För oss, som till exempel har många ungdomar i ridsporten, är det viktigt att alla känner sig trygga i stall och ridhus, säger Annika Tjernström.
– Trygg i ridsporten har funnits med oss i många år, och det känns bra att kunna visa på de samarbeten vi har inlett nu, fortsätter hon.
Sedan en tid finns trygghetsambassadörerna Peder Fredricson, Stephanie Holmén och Vanessa Falk, vilket är ett samarbete med stiftelsen Friends. Via ett annat samarbete arbetar Svenska Ridsportförbundet dessutom med att skapa trygga ledare i ridsporten.
Fotboll, innebandy, ridsport, simidrott, gymnastik, tennis, ishockey, handboll, basket och friidrott är de tio förbund som ingår i rapporten är. Syftet med studien är att bidra till att stärka idrottsrörelsens gemensamma arbete för att skapa verkligt trygga idrottsmiljöer, inte minst för barn och ungdomar.
Ladda ner rapporten: Från policy till praktik – mot sexuella övergrepp inom idrotten.
Läs mer om: Riksidrottsförbundets arbete med trygga idrottsmiljöer.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på