Hästägartips
13 februari 11:10
Ridsportplus

Viktigt att ha en plan för hästens liv

HästvälfärdMed rätt förutsättningar kan en häst vara frisk livet igenom. Hovslagaren är en viktig del av teamet som behövs kring en häst, för allt som hästen utsätts för i livet visar sig förr eller senare i hoven.

Viktigt att ha en plan för hästens liv

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den danske hovslagaren Jan Krogh håller föreläsningar över hela världen, både om själva hantverket som hovslagare och om sin övertygelse om vad som håller en häst frisk och hållbar.

    – Jag är mycket för lösdrift, berättar Jan Krogh. Jag har sett hästar som är mellan 25 och 35 år gamla med starka, fina hovar. De flesta av dem har levt i någon form av lösdrift.

    – Det borde vara en självklarhet att låta sin häst vara utomhus största delen av dygnet, och det borde inte skapa rubriker när tävlingsryttare håller sina hästar så.

    Hovarna avslöjar allt

    Allt som hästen utsätts för i livet visar sig förr eller senare i hoven: foder, träning, underlag. Eftersom det finns en gräns för vad hovslagaren kan åstadkomma, måste denne ibland vara obekväm och ställa frågor till ägaren kring sådant som inte enbart handlar om hovar, och även initiera samarbeten med andra yrkesgrupper.

    – Det gäller att ha en plan för hästens liv. Ibland måste hovslagaren ta ett steg tillbaka och titta på hela situationen – om allt annat i hästens liv är fel kan inte hovslagaren göra underverk. 

    – För att hålla hästen frisk under många år är vi flera som måste hjälpas åt: fysioterapeuter, tränare, veterinärer och hovslagare. Om ryttaren sitter snett i sadeln kommer detta förr eller senare att visa sig på hovarna. ”What happens upstairs we work with downstairs”. 

    Våga säga nej

    I kraft av sin 40-åriga erfarenhet som hovslagare och tidigare tävlingsryttare i fälttävlan är Jan Krogh inte rädd för att säga ifrån. Han uppmuntrar andra hovslagare att stå på sig. 

    – Säg nej till en ny kund om du känner att det inte kommer att funka.

    Exif_jpeg_420

    Fokus bör alltid ligga på att göra hästen stark. Detta sker genom mycket rörelse i skritt, tack vare stallösningar som gör att den håller i gång många timmar per dygn, menar Jan Krogh. Han tror också på att låta hästarna gå utan skor så länge som möjligt, och att använda boots om det krävs något hovskydd, till exempel vid ridning eller körning på grusvägar. 

    Hästens hållbarhet börjar byggas upp redan när den är föl. Det är viktigt att vinkel- eller rotationsavvikelser i benen korrigeras tidigt. 

    – Jag tycker att andelen krokiga fölben har ökat. En del kan rätta till sig själv, om uppfödaren har tillräckligt stora hagar så att fölen kan röra sig ordentligt. Annat får hovslagaren hjälpa till med, men det gäller att ha erfarenhet av detta för den som tar sig an det. 

    Förbered fölet rätt

    Jan Krogh är uppvuxen i en aktiv hästfamilj och hans pappa var hovslagare, -ridinstruktör och fälttävlansryttare. 

    – Han poängterade hur viktigt det är att ägare förbereder fölen på ett lugnt och metodiskt vis, så att det går att lyfta benen på dem. Han lockade ägarna till detta genom att utföra första verkningen gratis på de föl som kunde stå stilla i två minuter!

    Vad gäller träning och tävling poängterar Jan Krogh att hästarna måste få växla mellan vila och återhämtning.

    – Redan Xenofon som levde på 400-talet f Kr visste detta. Här kan jag tycka att nutidens säsonger med tävlingar året om inte är bra, låt hästarna vila över
    vintern. 

    Jan Krogh tycker även att vi borde ta till oss erfarenheterna som gjordes under covidpandemin.

    – Eftersom man inte fick vistas i ridhus på samma sätt som tidigare, reds i alla fall de danska hästarna ut i naturen i mycket större utsträckning än vanligt. Detta gav en rad positiva effekter, som att hästarna var mjukare och lugnare, det blev lätt att lyfta bakbenen på dem, de fick starkare rygg och var inte längre stressade. Det här bör alla fortsätta med!

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden