HovarDet är svårt att förebygga hovbensfrakturer, eftersom de ofta uppkommer i hagen. Och det kan ta tid – upp till ett år – innan hästen är helt frisk igen.
Vila viktigt vid hovbensfraktur
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Om hästen landar på en sten, fastnar i en grop eller sparkar i boxväggen kan den komma som ett brev på posten – hovbensfrakturen. Hästen visar akut hälta i majoriteten av fallen. Ibland stödjer hästen tån mot marken.
– Ofta blir hästen helt blockhalt, trebent. Då brukar det vara en hovböld eller en hovbensfraktur, säger hovslagaren Mikael Westberg.
Förstärkt digitalpuls och ökad värme är två av symtomen på hovbensfraktur. Svullnad och att hästen är öm vid tryck på kronranden kan också förekomma.
– Man kan också klämma ihop trakterna, men det är inte alltid hästen svarar på det, säger Mikael Westberg.
Bäst är att röntga hemma i stallet
Vid misstänkt hovbensfraktur är det allra bästa om en veterinär kan ta med röntgenutrustning och komma till stallet.
– Det är väl inte så farligt att hästen står på benet om det är hovbensfraktur, men det kan ju vara en annan fraktur också, där hästen inte ska stödja på benet. Men att hitta ambulerande veterinär med röntgen är inte så lätt ute på landsbygden, då är det klinik som gäller.
Innan du åker till klinik är det bra att få ett hovgips på den onda hoven.
När röntgen gjorts kan veterinären ställa diagnos. Men i vissa fall syns inte hovbölden på röntgen förrän efter fyra-fem dagar. Under tiden måste hästen behandlas som om den har en bekräftad hovbensfraktur.
Operation är inte lätt
Förr i tiden opererades ofta hovbensfraktur, genom att sätta skruvar i benet.
– Men en studie visade att sjukbeslag och operation gav liknande resultat. Hovbenet är sprött och saknar benhinna, och det ligger inne i en hovkapsel, vilket inte gör operation så lätt, säger Mikael Westberg.
Sjukbeslagen består av skor med kappor som minskar rörelsen i hoven, och för att hoven ska hålla ihop med den höga belastningen görs en ringsko. Hästen får också plastgips för ytterligare stöd.
Efter den skoningen ska hästen skos var fjärde vecka fram till vecka tolv, när en ny röntgen görs för att få koll på läkeprocessen.
Alla som fått den vila vi bestämt blev bra. Men det var många som avlivats längs vägen.
Mikael Westberg
Det moment som kanske upplevs som mest påfrestande när det gäller hovbensfraktur är att hästen ska ha boxvila i tre månader. Därefter kan den stå i utebox i tre månader och då får den röra sig till och från boxen.
– Om hästen står i ett inackorderingsstall får ägaren ofta höra hur synd det är om hästen, men alternativet är ju avlivning.
Efter tiden i box eller utebox ska hästen vila från arbete i ett halvår, även om den kan gå i vanlig hage.
Vanligt att avliva istället för att vänta
Mikael Westberg gjorde för några år sedan en undersökning för att se vad som hänt 80 av de hästar som han behandlat för hovbensfraktur.
– Alla som fått den vila vi bestämt blev bra. Men det var många som avlivats längs vägen. Det är just det där halvåret där hästen kanske har lite ont och ska stå på box. Det är tyvärr vanligt att avliva i stället för att vänta.
Att det tar sådan tid att läka beror på att benet i hoven är så sprött.
– Normalt ben läker på fem veckor, men hovbenet behöver fem-sex månader.
Kan leva ett bra liv
Hur allvarlig frakturen bedöms vara beror på vilken del av benet sprickan går igenom. Om frakturen går in i själva hovleden räknas skadan som värre.
– Det är alltid värre om den går upp i hovleden. De blir ganska bra ändå, men risken är att lederna växer ihop som i ett trappsteg, brottytan blir inte jämn i leden. Det fylls ut med brosk naturligtvis, men det som kan hända är att hästen kan få hovledsinflammation i ett senare skede. Men den kan också leva vidare och få ett hur bra liv som helst.
Fakta
Tar ett år att läka benet
- När det gäller hovbensfrakturer görs en uppdelning i artikulära och interartikulära frakturer. Den senare är allvarligare och involverar hovleden.
- Det tar ett år innan det bildas helt nya benceller i hovbenet, även om det mesta är läkt efter ett halvår.
- En häst med kraftig hälta bör alltid stå på boxvila fram tills att en veterinär säger annat.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på