Hästägartips
7 oktober 2023 08:31
Ridsportplus

Vilka bett får man tävla med?

Betsla nerAtt tävlingshästen har ett tillåtet bett är ryttarens ansvar och ingen annans, men överdomare vill hellre hjälpa till innan än utdela straff efteråt.

Vilka bett får man tävla med?
Ser du vilket bett Jens Fredricson rider Markan Cosmopolit på i EM i Milano? Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Vi är här för att hjälpa och regelverket är inte alltid lätt att läsa, säger, säger Christel Wiberg, överdomare i hoppning och dressyr.

    Inför varje dressyrtävling får hon frågor om olika bett och vad som är tillåtet eller inte, och hon skulle gärna få ännu fler frågor.
    – Ryttarna måste bli bättre på att våga fråga och se oss överdomare som en samarbetspartner, så det inte blir som i Falsterbo, där det var många felaktiga bett.
    – Det var helt annorlunda på SM i ponny-dressyr i Falun. Där stod ryttarna på kö med sin utrustning som vi kontrollerade.

    Resultatet stryks

    Ett otillåtet bett i dressyr innebär uteslutning och att resultatet stryks, alternativt startförbud om det upptäcks före ritten och det inte finns möjlighet att byta. Ett felaktigt bett kan bytas mot ett korrekt bett ända fram till strax innan ekipaget går in på tävlingsbanan.

    Problemet är att överdomarna inte alltid upptäcker felaktiga bett före start, eftersom de är ålagda att störa ryttarna så lite som möjligt före ritten, och i stället kontrollerar bett och munnar efter ritten.

    Finns bilder i TR

    Hur ska man då veta vad som är godkända bett i dressyr? Christel Wiberg hänvisar till några tydliga bilder som finns i bettbilagan som hör till dressyrens TR.
    – De bilderna visar hur bettet ska se ut på utsidan och inne i munnen. Har bettet en mittendel ska den vara rundad och inte platt, till exempel, för en platta verkar som en tungpress och det är inte tillåtet.

    Golden wing-bettet är populärt, men sedan några år förbjudet att tävla dressyr på. Beslutet följer FEI:s regler, och FEI:s förklaring är att vingarna kan dölja blod och skador i mungiporna.
    – Det händer hela tiden nya saker på bettmarknaden och det är ett orosmoment för våra domare och överdomare, säger Christel Wiberg, som också är överdomarutbildare i dressyr.
    – Men jag upplever ändå att de blir tryggare och tryggare, och ryttarna måste komma ihåg att det inte är domarna som tränsar deras hästar, det gör ryttarna.

    Friare betsling i hoppning

    När det gäller hoppning är betslingen i princip fri gällande stora hästar. Det enda TR säger är: ”Huvudlag, bett och tyglar får inte vara konstruerade eller anbringade så att de kan skada hästen.”

    Unghästchampionat i hoppning, som exempelvis Falsterbo och Breeders, kan ha specialregler för bett, vilket en del startande fått erfara genom åren.

    När det gäller ponnybett finns en hårdare reglering, och bilder i TR på vad som är tillåtet och inte. För ungponnyer, upp till sex år, tillåts bara vanliga tränsbett.

    Kan få starta bettlöst

    Hoppryttare som har ett felaktigt bett, eller där det upptäcks sår i mungiporna, kan få tillåtelse att starta om de går över på bettlöst. Dressyrryttare har inte samma möjlighet eftersom du bara får tävla bettlöst i särskilda klasser.
    – Ibland funderar jag på vad som skulle hända om betslingen var i princip fri i både hoppning och dressyr. Med det kontrollsystem vi har i dag skulle det kunna fungera, men jag vet att inte alla håller med mig där, säger Christel Wiberg.

    Fakta

    Bett till utlåning

    Ett tips till arrangörer är att ha några desinficerade träns och bett till utlåning, för den som har otillåtna bett med sig.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden