Hästägartips
25 november 2018 18:47
Ridsportplus

Vinterbete kan hålla nere foderkostnaden – men funkar inte för alla

VintertidVinterbete kan bidra till både en god hästhållning och att hålla nere förbrukningen av grovfoder. Men, vinterbete passar inte alla hästar och hästägare.
– Vinterbete ställer en del krav på dig som hästägare, säger Sara Ringmark. vid SLU och berättar mer om för- och nackdelar.

Vinterbete kan hålla nere foderkostnaden – men funkar inte för alla
Att gå på bete året runt uppmuntrar hästens naturliga beteende, givet att det finns ett växttäcke i hagen. Ett snötäcke som inte är alltför tjockt gräver hästarna sig igenom. Foto: Bob Langrish

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I år hotas hästägare av både höga priser och brist på grovfoder. Då kan vinterbete vara en lösning som ger hästägare hjälp på vägen. För ett par år sedan gjorde Sara Ringmark och några av hennes kollegor vid SLU en studie på russ som gick ute året runt utan stödutfodring. Resultaten är särskilt intressanta i år, när det är grovfoderbrist och höga priser på grovfoder. De är användbara även för andra typer av hästar och hästhållning.

    Ett resultat är att proteinhalten i betet höll sig relativt högt hela vintern. Som lägst var det nere på 30 g srp/kg ts, vilket räcker för de allra flesta vuxna hästar. Energin varierade en del, som lägst var den runt 5 MJ.

    Bra komplement

    Detta handlar om beten som blivit nedbetade under sommaren och hösten, så gräset är relativt kort. Förvuxna beten som stått sedan sommarsäsongen kan ha betydligt lägre värden.

    – För den som har en vuxen häst som rids kan betet vara ett bra komplement till grovfodret, säger Sara Ringmark.

    Vinterbetet har flera fördelar. En är att det uppmuntrar hästens naturliga beteende.

    Den ägnar stor del av sin tid åt att ströva runt, söka föda och får tugga regelbundet även om energimängden inte blir så stor. Det senare är annars ett vanligt välfärdsproblem för hästar i dag – de får i sig för mycket energi under den tid de behöver tugga för att få utlopp för sitt naturliga födobeteende.

    Ställer krav på hästägaren

    Det är svårare att ha kontroll på exakt vad hästen får i sig vid vinterbete än vid utfodring av analyserat grovfoder.

    – Vinterbete ställer en del krav på dig som hästägare, säger Sara Ringmark. Du måste ha koll på väderförändringar och om hästens hull förändras.

    Det är viktigt att se om hästen verkligen kommer åt något att äta. Ett snötäcke som inte är alltför tjockt gräver hästarna sig igenom och finns det skogspartier i hagen brukar det vara lättare för dem att hitta mat där.

    Det största problemet är om det bildas en isskorpa när det töar och sedan fryser på. Den kan vara svår för hästarna att ta sig igenom.

    Horse's Nose With The Ice And Steam
    Vintern har redan börjat visa sig i delar av Sverige. Foto: Piplana/Istock

    Lera kan ställa till det

    Däremot är Sara Ringmark inte så bekymrad över fruset gräs.
    – Hästarna i vår studie klarade det bra. Men visst kan det finnas anledning att vara försiktig om du har en häst som är fångbenägen.

    Det kan även finnas en förhöjd risk för kolik om hästar kastar sig över frostnupet gräs på tom mage. För att minska risken är det bra om hästen först får äta hö. Det är också viktigt att se till att hästen dricker tillräckligt under dagen (läs mer om vikten av vatten och grovfoder i Ridsports senaste kolik-artikel här).

    Lera är ett annat bekymmer. Om hösten och vintern blir regnig och blöt och ytorna är för små, finns det risk att markerna trampas sönder. Den risken är större med stora och skodda hästar.

    Funkar inte för alla

    Sara Ringmark sammanfattar det hela med att vinterbete inte är helt enkelt, och det fungerar inte för alla. Men för dem som har gott om mark är det synd att inte ta till vara den fina resurs som vinterbetet ändå är.

    – En häst som går ute och söker bete tolv timmar om dygnet får en stor del av sitt grovfoderbehov tillfredsställt, ofta utan att lägga på sig på hullet. Det gör att grovfodergivan kan minskas rejält, samtidigt som hästen håller ett lagom hull, mår bra och får utlopp för sitt naturliga beteende.

    I detalj.

    Håll koll på näringen

    Vad är ett vinterbete?
    För att en hage ska fungera som vinterbete måste det finnas ett växttäcke i hagen. Det får inte vara till stor del lera eller bar jord. Däremot gör det inget om gräset är mycket kort – ju kortare desto högre näringsinnehåll.

    Koll på näringen
    Om vinterbetet ska utgöra en större del av fodret kan det vara smart att göra en analys nu under senhösten. Gå diagonalt över betet och klipp lite gräs nära marken var tionde meter ungefär. Skicka på analys precis på samma sätt som med annat grovfoder. Selen och NaCl behövs alltid, men även andra mineraler kan vara nödvändiga.

    Näringsvärden i russtudien under vintern
    Protein: 30 g srp/kg ts och uppåt.
    Energi: 5-9 MJ.
    Protein/energikvot: 9-10 under större delen av tiden.

    Fotnot: I studien gick fyra russ per tre hektar vall och sju hektar skog, året om.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport 22/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden