Nyheter
7 december 2017 09:51

#visparkarbakut: ”Det kommer in berättelser hela tiden”

UppropetÖver 100 berättelser om övergrepp har kommit in i kölvattnet av hästsportens upprop #visparkarbakut.
− Nu behöver vi få in proffs för att gå vidare, säger Caroline Crafoord, en av initiativtagarna.

#visparkarbakut: ”Det kommer in berättelser hela tiden”
Nya berättelser kommer hela tiden in till #visaprkarbakut. (Arkivbild) Foto: iStockphoto

I slutet av november publicerades hästsportens eget Me too-upprop, Vi sparkar bakut. Över tusen tjejer och kvinnor har skrivit på att de vill stoppa utnyttjandet av flickor och kvinnor inom hästsport. Många har också delat med sig av vad de varit med om.

− Det kommer in berättelser hela tiden. Många har burit på sina berättelser länge, men vi får också nya historier, säger Caroline Crafoord, som tillsammans med Mika Thalén startade uppropet.

20171129carolinemika_privat
Caroline Crafoord och Mika Thalén är kvinnorna bakom #visparkarbakut. Foto: Privat

”Bra med korten på bordet”

Uppropet ställer tre krav: Ett slut på sexualiserandet och utnyttjanden av flickor och kvinnor inom hästsporten, ansvarstagande från dem med maktpositioner i branschen, och att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet.

− En del har frågat oss hur vi kan göra så här. De tycker att vi svartmålar vår sport. Jag vill verkligen hålla med om att ridsporten är fantastisk på många sätt, och jag tror att vår sport mår bra av att korten läggs på bordet. Vi vill komma åt dem som cyniskt utnyttjar sin maktposition, säger Caroline Crafoord.

Administrationen av Facebookgruppen med över 13 000 medlemmar har krävt en stor arbetsinsats, och initiativtagarna måste nu tänka om.
− Vi behöver få in proffs, som jurister, terapeuter och traumaspecialister som kan fortsätta kommunicera med dem som delar sina berättelser. Själv vill jag gå vidare och arbeta för en förändring. Mycket har blivit bättre, exempelvis på många ridskolor där det nu finns utbildade ridlärare och ungdomsledare, men det här beroendet av hästägare eller tränare är ett problem som lever kvar.

Möte med förbundet

Redan innan uppropet publicerades tog initiativtagarna kontakt med Ridsportförbundet, men det dröjde innan responsen kom.
− Nu har vi fått en kontakt och ska ha ett möte.

I våras hade Ridsportförbundet ett omtalat fall som ledde till att en tränare förlorade sin licens, men Caroline Crafoord ser inte det som en vändpunkt.
− Det ledde till precis det vi vill undvika: Att man tar bort en person och tror att problemet är borta. Vi måste få hela systemet att förändras.

Tre krav från

#Visparkarbakut

1 Ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nervärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten. Ingen kvinna eller man ska behöva utsättas för någon typ av kränkning. Nolltolerans.

2 Att de med maktpositioner i vår bransch: tränare, ridskolechefer, styrelsemedlemmar i ridklubbar, hästägare, travkuskar med flera – tar sitt ansvar. Att de börjar agera med omsorg, slutar att blunda för övergrepp och ställer ansvariga till svars.

3 Att både kvinnor och män ska uppmuntras till att bryta tystnadskulturen i stallet. Den som vågar höja rösten ska inte straffas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden