Körning
29 september 2023 09:17

Fin svensk inledning vid VM i sportkörning 

MästerskapEfter fyrspann och ponny har det nu blivit dags för VM i par i franska Normandie. Amanda Krogstad var första svensk ut på torsdagen och inledde fint i dressyren.

Fin svensk inledning vid VM i sportkörning 
Camilla Ahlberg är en av kuskarna i det svenska VM-laget. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Karolina Swärdh

Amanda Krogstad, Eva Ottosson, Camilla Ahlberg och Emma Olsson är kuskarna som kör för Sverige vid VM i sportkörning i Normandie. Första svensk ut i dressyren var Amanda Krogstad som tillsammans med sina frieserhästar körde in på en trettonde plats, med 59,99 poäng, av 45 kuskar den första mästerskapsdagen. ”Inga stora missar, men jag vet att vi kan några placeringar bättre”, skriver Amanda Krogstad på Instagram.

På fredagen kör ytterligare 46 kuskar dressyren inklusive resten av svenskarna. Därefter är det bangång av maratonbanan som går på lördagen. På söndagen avslutar man med precisionskörningen innan resultaten summeras och medaljerna delas ut. Lagets två bästa resultat i vart och ett av de tre momenten räknas. Laget med lägst antal straffpoäng totalt vinner. Emma Olsson mästerskapsdebuterar och kör individuellt, resterande tre kuskar bildar Sveriges lag.

Utmanar uthålligheten

– Det är ett jämnt lag och normalt sett med de här tre paren har vi två bra resultat i varje moment att lita på. Att sikta på medalj vore att ha lite för höga krav, men alla fyra som är här gör alltid precis det bästa de kan och ger allt hela vägen in i mål, säger landslagsledare Annika Borg till Svenska Ridsportförbundet.

Mästerskapet avgörs på samma plats som EM i fälttävlan tidigare i höst och precis som terrängbanan gjorde för fälttävlansekipagen ställer maratonbanan krav på uthålligheten hos hästarna.

– De kör på gräs hela tiden, vilket gör att det rullar lite trögt och åtta av tio hinder är i lutning. Men vi är väl förberedda. De har tävlat och tränat hårt i sommar och har bra kondition. Tävlingen i Polen tidigare i höst var också en bra förberedelse för där var det lite samma känsla, säger Annika Borg.

Startlistor och resultat
ClipMyHorse/FEI-tv sänder live

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden