BreedersFörra året var första gången som testryttare på Breeders för Henrik von Eckermann - nu återvänder världsettan till Flyinge på lördag, för att återigen sitta upp på de bästa 5-åringarna som Sverige har att erbjuda just nu. I år blir det tio hästar i finalen, mot tidigare tolv. "Det känns bra att hinna ge dem en ärlig chans och inte känna någon tidspress", säger von Eckermann.
von Eckermann: ”Min uppgift är att plocka fram det bästa ur varje häst”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
När Henrik von Eckermann gjorde debut som testryttare 2022 rann tiden iväg, något som fått SWB agera.
– Vi hade en diskussion med Henrik efter förra året och vi såg ju att tiden inte riktigt räckte till då. Det är en av anledningarna till att vi i år har tio hästar i finalen. Vi börjar dessutom lite tidigare på dagen nu, så att man orkar hålla intresset uppe även från läktaren. För det här är ändå ett unikt tillfälle att få se nästa generations hästar ihop med världsmästaren, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för SWB Equestrian Weeks.
Henrik von Eckermann tycker att det är ett bra beslut.
– Jag är glad att det är tio och inte fler, så att jag verkligen kan ta mig tid och ge alla tio hästarna en ärlig chans. Jag tycker att vi måste ge dem den tiden de behöver, för jag måste känna hästen lite grann för att kunna bedöma den på bästa sätt. Det tar några minuter innan vi lär känna varandra.
Världsettan ser fram emot att komma tillbaka till Flyinge, och har värmt upp genom att sitta upp på en yngre häst – annars rider han mest äldre hästar nu för tiden.
– Jag letar alltid efter nya hästar, senast igår satt jag på en 5-åring och hoppade den lite här hemma. Jag värmde upp lite grann för testridningen kan man säga. Jag tycker det är kul att känna olika individer, det är en liten utmaning för min egen del – det är det jag tycker är roligast, att försöka presentera hästarna på bästa möjliga sätt.
Man kanske inte sitter upp på vilka vildhästar som helst.
Han erkänner dock att han är glad över att finalhästarna på lördag har gått två rundor när det är hans tur att sitta upp.
– Nu vet vi ju att de går runt banan och att det inte är några vildhästar. De har ju gjort det väldigt bra fram till finalen, annars skulle de inte vara där. Det är väl något som jag ser upp lite mer med nu än när jag var 25, att man kanske inte sitter upp på vilka vildhästar som helst.
”En mästarduo”
Nytt för i år är också att Henriks guldkollega Jens Fredricson kommer att finnas på marken i Flyinges ridhus och fungera som en moderator under testridningen.
– Jag tycker det är kul att kunna plocka ut den här goda ridningen som Henrik har. Att kunna prata lite om det, och att det blir ett utbildande moment i sig. Henrik sätter ju siffrorna, men jag skulle gärna vilja diskutera det här med hästens balans och rytm, hur hästen ska kunna utvecklas för att göra ett korrekt språng långsiktigt, säger Jens Fredricson, och får medhåll av Henrik:
– Jag hoppas att man på det sättet kan ge någonting tillbaka till publiken. Testridningen är en sak men att man nu kan skicka med folk någonting hem också. Inte bara att sätta poäng på hästarna.
Henrik von Eckermann ser det som en utmaning, en rolig sådan, att sitta upp på tio olika individer.
– Alla hästar är olika. Min uppgift är att rida på ett sätt så att jag plockar fram det bästa ur varje häst. Jag försöker inte rida alla hästar på samma sätt, utan försöker kompromissa lite grann eftersom det är så pass kort tid – vad som passar den här hästen bäst för att den ska visa upp sig på bästa sätt. Nu bedömer vi hästen och den ska bedömas ur sin bästa möjliga förmåga.
Ett unikt tillfälle att få se nästa generations hästar ihop med världsmästaren.
Letar efter arbetsvilliga hästar
Om världsettan själv får välja är det en egenskap framför alla andra som han gärna ser i en häst.
– Jag tycker om när man får den där känslan att de är arbetsvilliga, att de tycker det vi håller på med är kul. Att hästen har en positiv inställning till det vi gör. Om jag tittar på mina tävlingshästar så är det en tråd som går genom alla, att de är väldigt positiva och vill till andra sidan hindret. Det är för mig nummer ett.
Han konstaterar att även en häst med lite ”udda” kropp eller en lite sämre teknik kan bli en stjärna, om den har viljan att ta sig över hindret felfritt. Det han ser på lördag är dessutom bara hästarnas dagsform.
– Bara för att jag kanske tycker att en häst inte är så bra för dagen, eller inte min typ, så betyder ju inte det att det inte kommer att bli någonting av det. Det är bara dagsformen jag kan bedöma och med 5-åringarna så kan de fortfarande utvecklas väldigt mycket, åt båda hållen.
Finalfältet tar form
Efter torsdagens andra kval kommer startfältet till finalen på lördag att ta form – de tio bästa hästarna, och eventuellt en hingst från SWB Stallion Trophy, rids då av Henrik von Eckermann som sätter två betyg, ett för ridbarhet och ett för utvecklingsbarhet och framtidsutsikter. Den 5-åring som fått högst betyg sammanlagt i torsdagens och lördagens klasser vinner Breeders Trophy.
Regler för Breeders Trophy för 5-åringar
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på