Hoppning
27 juni 2023 21:15
Ridsportplus

Wannius och Ankarcrona hoppas på League of Nations i Falsterbo

Nytt formatNations Cup har länge varit en av Falsterbos stora publikdragare, men nästa år kan det vara ett minne blott när nya League of Nations lanseras. Att det kommer bli stora förändringar står klart – se vad Falsterbogeneralen Jana Wannius och hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona har att säga om saken.

Wannius och Ankarcrona hoppas på League of Nations i Falsterbo
Svenska hoppstjärnor högst upp på pallen i Falsterbo 2019. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nästa år ersätts Longines FEI Jumping Nations Cup Series av det nya konceptet Longines League of Nations. Fem kvaltävlingar plus final istället för nästan dubbla antalet tävlingar är en av förändringarna. Nu är ansökningsperioden för att hålla i en av tävlingarna över och Falsterbo Horse Show är en av 18 arrangörer som har skickat in en ansökan till FEI.

    Nations Cup är sedan länge en av de stora publikdragarna i Falsterbo och Falsterbogeneralen Jan-Olof ”Jana” Wannius är nöjd med Falsterboorganisationens ansökan. Utöver det sedvanliga som ska fyllas i kring banornas storlek, underlag och ”hur långt det är till hotellet”, har man även skickat in en ”promotionfilm” och bilder med förklarande texter som ska visa på magin med hästfesten i Falsterbo.
    – Vi har gjort vad vi har kunnat och sedan får vi helt enkelt se hur det faller ut. Vi har i alla fall stort stöd från Rodrigo Pessoa i den internationella hoppryttarklubben. Han har hört av sig och sagt att han supportar Falsterbo – och att Falsterbo måste vara med i Europa, säger Jana Wannius.

    Norden har en stark ställning

    Med 18 ansökningar är det svårt att sia om utgången, menar Jana, men han har ändå några tankar.
    – Det är sagt att det ska vara tre i Europa, sedan blir det väl en i arabvärlden och en i USA. Jag tror att Dublin är mer eller mindre klart och jag har svårt att tänka mig att det inte blir St Gallen. Longines är ändå ett schweiziskt klockmärke. Sedan är det en plats kvar här i Europa och den hoppas vi på. Men det är FEI som har sista ordet.

    Jag har svårt att tänka mig att det inte blir St Gallen. Longines är ändå ett schweiziskt klockmärke.

    Jana Wannius

    Falsterbo har även fått draghjälp av Svenska Ridsportförbundet, där sportchefen Andrea Barth har skrivit ”väldigt bra” till FEI, berättar Jana Wannius.
    – Norden, inte bara Sverige, är på stark frammarsch i ridsporten. Danmark är världsmästare i lag i dressyr och Sverige är regerande världsmästare och olympiska mästare i hoppning. Vi är numera stora ridsportländer, säger han.

    Jan-olof-wannius-fj-2461
    Jana Wannius håller fanan högt i Falsterbo – med eller utan League of Nations. Foto: Fredrik Jonsving

    Han vill helst inte säga så mycket om vad han själv tycker om det nya formatet.
    – Det stärker väl inte direkt nationshoppningarna i Europa, men jag vill egentligen inte ha någon åsikt innan vi ser hur det utvecklas. Nationshoppningen är oftast den mest populära tävlingen på alla platser som har det, och ur den aspekten är det tråkigt om det inte blir fler femstjärniga nationshoppningar i den här serien i Europa. Men nu har FEI fattat ett beslut och det är bara att anpassa sig till det, säger Jana Wannius.

    Inget som är ”do or die”

    Skulle det falla på målsnöret sitter inte Falsterbo i sjön, menar han.
    – Oavsett vad som händer fortsätter vi att köra femstjärniga tävlingar med nationshoppning, derby och Grand Prix. Vi blir en ”standalone” som Rom, La Baule och Aachen.

    Rom, La Baule och Aachen står utanför dagens Nations Cup-serie, men håller egna prestigefyllda nationshoppningar. Sverige rider samtliga i år.

    Oavsett vad som händer fortsätter vi att köra femstjärniga tävlingar med nationshoppning, derby och Grand Prix.

    Jana Wannius

    – Det vore naturligtvis trevligt att få vara med i serien, men det är inget som är ”do or die”. Kommer vi inte med finns det andra möjligheter i form av olika samarbeten som vi diskuterar.

    Vad det kan innebära mer specifikt vill han inte gå in på idag.
    – Först får vi se hur det utvecklas – just nu har vi fullt upp med tävlingarna i sommar. Det är stort intresse för unghästtävlingarna i både dressyr och hoppning, det är stort intresse för amatörtävlingarna och intresset från de internationella ryttarna, där gränsen går vid 65 deltagande ryttare, är också stort. Intresset är stort för allting, säger Jana Wannius.

    Han fortsätter att prata sig varm för sommarens stora hästfest.
    – Vi har ett totalkoncept här med väldigt många olika inslag, och ett väldigt stort publikintresse där man kommer hit för att se sport på många olika nivåer. Det har inte alla arrangörer. Vi har också sponsorer som har varit med länge, som vet att Falsterbo är bra för dem, och vi är väldigt uppskattade bland ryttarna. Bland annat har vi en park på 15 000 kvadratmeter, där man kan rida och hästarna kan beta. Jag vet att bland andra Steve Guerdat har uttalat sig om hur bra det är för hästarna här, säger Jana Wannius.

    – Det här är en mötesplats för svensk ridsport som kommer att fortsätta, sedan får vi se hur det hela utvecklas. Skulle vi inte få vara med så kör vi själva som de andra.

    Ankarcrona
    Förbundskapten Henrik Ankarcrona har varit högst delaktig i omgörningen av den nya högsta ligan i hoppning. Foto: Roland Thunholm

    Format som har stötts och blötts

    Som vice ordförande i FEI:s hoppkommitté har hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona varit med och tagit fram det nya formatet. Liksom Jana Wannius hoppas han på att Falsterbo Horse Show får stå värd för en av tävlingarna.

    – Det är klart att det hade varit en otrolig fjäder i hatten för Sverige att få en sådan deltävling. Falsterbo är den givna platsen för det med den styrkan och erfarenheten som finns i hela organisationen, säger Henrik Ankarcrona.

    Han återger samma bild som Jana Wannius av Sverige som en framstående hoppnation.
    – Globalt sett är Norden världsledande i både hoppning och dressyr, om du ser till VM förra året. Norden är en stark spelare och det hade verkligen varit fint med en deltävling här uppe.

    League of Nations och det nya formatet har stötts och blötts sedan i höstas och Henrik Ankarcrona har varit med från start vid omgörningen. Några av de första utkasten har förkastats längs vägen, där förslagen att endast rida en runda med omhoppning respektive att starta från scratch i andra rundan har kritiserats hårt av bland andra den internationella hoppryttarklubben.

    Alla har varit för någon form av förändring, men det är klart att det finns olika viljor överallt.

    Henrik Ankarcrona

    – Alla har varit för någon form av förändring, men det är klart att det finns olika viljor överallt. Det har varit en öppen och bra process där alla nationer har varit delaktiga och FEI har lyssnat in. Olika alternativ har diskuterats och till slut har det kokats ner till det slutliga förslaget som presenterades, säger Henrik Ankarcrona.

    – Nu har man kommit fram till att det här är något man vill prova och då gör vi det. Jag tror att ligan är i behov av förnyelse och det här är ett sätt att göra något nytt.

    Världsrankningen avgör

    Idag rider fyra ryttare bägge rundorna i Nations Cup och summan av de tre bästa resultaten från bägge rundorna avgör ställningen. I nya League of Nations rider tre ryttare utan strykresultat i andra rundan.

    Jag tror att det kan bli spännande med ett strykresultat i första rundan och lite mer taktik inför andra rundan, för att se vilken ryttare som ska stå över.

    Henrik Ankarcrona

    Henrik Ankarcrona är positiv till det nya tävlingsformatet, som egentligen inte är någon nyhet.
    – Vi har redan massor med olika format som vi använder. Nations Cup rids traditionellt i två rundor med strykresultat medan Global Champions Tour består av två ryttare utan strykresultat och OS har sitt format, säger Henrik Ankarcrona.

    – Jag tror att det kan bli spännande med ett strykresultat i första rundan och lite mer taktik inför andra rundan, för att se vilken ryttare som ska stå över.

    Med nya League of Nations försvinner regionsindelningen och kvalificeringssystemet som finns i dagens Nations Cup. Serien blir istället global och de tio bästa hoppnationerna får rida i ligan. Urvalet inför premiären nästa år baseras på världsrankningen i november, där de fem högst rankade seniorryttarna och den högst rankade U25-ryttaren från respektive land avgör.

    – På det viset vaskar man fram de tio starkaste nationerna i världen, säger Henrik Ankarcrona.

    – Vi hoppas såklart att vi får vara med och sedan får vi se vilka tävlingsplatser det blir.

    Longines League of Nations (nya ligan) – regler

    Longines FEI Jumping Nations Cup Series (gamla ligan) – regler

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden