Working Equitation
26 november 2019 12:51
Ridsportplus

WE-kommitténs ordförande: ”Kraftig expansion”

Hallå därKajsa Ekedahl, ordförande i WE-kommittén, som blickar framåt mot 2040 när det gäller grenen som är på väg att gå om fälttävlan i antal starter i Sverige.

WE-kommitténs ordförande: ”Kraftig expansion”
Kajsa Ekedahl är ordförande i WE-kommittén och själv en aktiv utövare av sporten. Foto: Helena Nilsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Working Equitation, WE, är en relativt ny gren inom Svenska Ridsportförbundet och nyligen hölls det ett konvent med 40 entusiaster från hela Sverige.

    Det fundament vi bygger nu formar hur vår gren kommer se ut i framtiden, därför är det viktigt att lyfta blicken längre än till 2025. Kajsa Ekedahl, ordförande i WO-kommittén.

    WE-kommitténs ordförande Kajsa Ekedahl var på plats och ledde konventet.

    Vad gick konventet ut på och vad stod på programmet?
    – Det hålls vartannat år och arrangeras av kommittén. I år var det 40 deltagare. Den viktigaste punkten på programmet och det som tog störst del av tiden var WE mot 2040. Kommittén har under året arbetat med nulägesanalys och en målbild. Nu fick deltagarna brainstorma fram en massa aktiviteter som ska ta oss från nuläget till målbilden, säger Kajsa Ekedahl.

    – Året 2040 behöver inte ses så exakt. Vi är en gren under kraftig expansion och tanken är att bygga en målbild av hur grenen ser ut efter den här expansionsfasen. Vi måste ju redan nu bygga ett system som kommer fungera när grenen  har ”vuxit klart”. Detta inom citationstecken för att jag hoppas och tror vi fortsätter växa senare också, men i en mer normal takt, säger Kajsa Ekedahl.

    – Det fundament vi bygger nu formar hur vår gren kommer se ut i framtiden, därför är det viktigt att lyfta blicken längre än till 2025.

     – Vi hade också punkter som kommande TR, vårt första SM som hålls 2020, internationellt tävlande – vi har redan nio ekipage kvalade till EM i Frankrike i augusti – arrangörsfrågor, TDB, hur dömer domaren? Att bygga hinder och träningsbanor, träff för distriktsgrenledare, domarträff och mycket mer.

     Vilka utövar WE?
    – På bredden ser vi ett tillflöde av alla möjliga ryttare och ekipage. Många kommer från andra grenar, men jag skulle säga att ännu fler har inte tränat eller tävlat så mycket alls innan de hittar grenen. För att vara bra i WE krävs god grundridning och momenten är så varierade att de flesta ekipage är bra på något och måste jobba med något.

    – Vi har även haft ett inflöde i högre klasser, där är det ofta ryttare som kommer från dressyren som hävdar sig väl. Medelsvår och svår klass kräver en hel del samling, stensäkra byten, galoppiruetter osv, i svår klass rids allt på en hand

    Vad väntar i framtiden?
    – WE håller på att gå om fälttävlan i antal tävlingsstarter, och inom bara något eller några år kommer vi troligen vara tredje största gren i Sverige. Internationellt växer grenen också, och alltfler länder bygger upp sina system nu.

    Mer om grenen på Svenska Ridsportförbundets webbplats.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden