Nyheter
1 april 2019 06:01

April, april, ingen Milton II till Scandinavium

KlonAtt det finns en klon av Milton, Milton II, som dessutom fått wild card till världscupfinalen är aprilskämtet som många hade önskat var sant.

April, april, ingen Milton II till Scandinavium
Klonen Milton II blev en exakt kopia av sin föregångare och John Whitaker känner igen allt i honom. Foto: Bob Langrish

Många gick på Ridsports aprilskämt, i alla fall vid första anblicken.
Ridsport blev till och med uppringd av en läsare, som direkt efter att ha läst artikeln bokade biljetter till Scandinavium för att få se den vita sagohästens klon hoppa. Enligt läsaren hade fler personer gjort samma sak innan de insåg att nyheten om att det nu finns en Milton II bara var ett aprilskämt.
– Jag missade att det var första april, säger läsaren urskuldande.
Många, många vittnar om hur gärna de hade önskat att just detta inte hade varit ett aprilskämt utan att Milton faktiskt uppstått i en exakt kopia som skulle visa upp sig i Göteborg.

Fler behagade skämta denna första dag i månaden april. På Hippsons hemsida gick det att läsa om återinförandet av lydnadshinder i dressyren och hos Stuteri Nådhammar i Sörmland fick hyresgästerna veta att deras hästar skulle vara med och alstra elektricitet till gården genom dygnet runt-schema i skrittmaskinen. Bakskygga hästar kommer hädanefter inte få stallas upp på gården, enligt den skämtsamma gårdsägaren.

Miltons klon har varit en väl förborgad hemlighet i nio år. Familjen Whitaker ville inte gå ut med att den fanns förrän John på allvar kunnat testa klonens kapacitet. Nu vet de och nu kommer den vita hingsten – för klonen är, till många uppfödares glädje, inte kastrerad – till världscupfinalen i Göteborg.

Det är ju framför allt den svenska publiken som har älskat Milton så det kändes rätt att visa upp honom första gången där. Primero Deabril.

Det var när familjen Whitaker för många år sedan skulle städa ur loftet på ett av stallen som de hittade Miltons gamla ryktlåda som alltid brukade hänga med på alla tävlingar. I den fanns borstar, men också tagel – med rötterna kvar.

– Vi tänkte inte på det då, men Miltons ryktborstar hade ett affektionsvärde och familjen ville behålla dem, säger Primero Deabril, talesman för Whitakers.

Blev eld och lågor

2006 hade Whitakers en middag med en mexikansk affärsman som gäst. Mannen, som var där för att titta på hopphästar, fick se minnena efter Milton. När han såg att det fanns hårstrån med rötterna kvar i borstarna blev han eld och lågor. Han kände nämligen ägaren till ett företag i Mexiko som tar fram kloner och hade honom snart på tråden. Och visst skulle det gå att försöka få fram en klon med DNA från hårstråna.

Det visade sig dock att hårstrånas rötter på grund av ålder var av ganska dålig kvalité. Det skulle ta nästan tre år innan företaget lyckats få fram DNA av tillräckligt god kvalité för att försöka göra en klon.
– 2010 föddes så Milton II. Det blev en hingst, han blev skimmel och är i princip en exakt kopia av Milton. Det tycker även John när han ridit och utbildat honom, säger Deabril.

Fått många kommentarer

Men hemma i stallet Storbritannien gick Milton II under pseudonymen Joker för att ingen skulle ana vad det egentligen var för häst.
– Men många har genom åren kommenterat hur otroligt lik den vita hingsten varit just Milton, inte minst över hinder, skrattar Deabril.’

John Whitaker / MiltonFoto: Roland Thunholm P: 2015-13
John Whitaker och Milton.

Whitakers ville att publikfavoriten Milton II skulle återkomma till tävlingsbanorna på ett sätt som ingen kommer att glömma. Därför kontaktades högsta ansvariga på FEI och ledamöter ur hoppkommittén flögs i vintras i största hemlighet in till Storbritannien och vidare hem till Whitakers.
– Där fick de se Milton II hoppa för att kunna bedöma om han skulle få ett wild card till världscupfinalen i Göteborg. Det är ju framför allt den svenska publiken som har älskat Milton så det kändes rätt att visa upp honom första gången där, förklarar Deabril.

Ville hålla det hemligt

Hoppkommittéledamöterna blev eld och lågor och det var ingen diskussion, Milton II platsar definitivt i en WC-final och skulle få ett wildcard.
– Men vi ville hålla på hemligheten så länge det gick, säger Nuralia Stultulo på FEI, så vi beslöt att släppa wildcardet först samma vecka som finalerna ska gå. Nu kommer Göteborgspubliken att få vara med om ett historiskt ögonblick, när Milton II kommer till finalen.

Tomas Torgersen, mångårig tävlingsledare för Göteborg Horse Show, är milt talat lyrisk.
– För mig, som fortfarande har Milton på näthinnan sen förra gången han var här, blir det här det häftigaste jag kommer att vara med om i hela mitt liv, säger han.

Får föl i år

För uppfödarnas del är det av intresse att Milton II fortfarande är hingst.
– Vi har siktat på att utveckla honom som sporthäst i första hand men vi betäckte faktiskt ett par ston med honom i fjol. Det ska verkligen bli spännande att se hur han förärver sig, säger Primero Deabril förhoppningsfullt.

För den som vill tillverka ett Miltonföl kommer det dock att kosta. Språngavgiften är satt till 10000 euro, drygt 100 000 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden