Sverige
25 november 2013 16:13

Y-system skiljer hagarna åt

Catrine Doverholt har kommit på en uppfinning som ska spara mycket tid och plats åt hästägare. Hon kallar det för Y-system, ett y-format staket som skiljer två hagar från varandra.

Catrine Doverholt från Hede har blivit nominerad till galan EU Wiin awards, där kvinnliga innovatörer från hela världen lyfts fram.
– När man har hästhagar kan man inte ha ett staket mellan två hagar, utan man har en korridor mellan hagarna för att hästarna inte ska kunna mötas över staketet och bli aggressiva mot varandra, säger Catrine Doverholt till Avesta tidning.

– I korridoren mellan hagarna blir det mycket vegetation som stör eltrådarna och på vintern måste man skyffla snö där. Jag har tagit fram ett y-format staket som kan skilja två hagar från varandra.

Y-formen gör att den vegetation som växer längst ner kan betas bort. Det viktiga är att staketen separeras där hästarna kan komma åt att sträcka sig mot varandra, och därmed sparkas.
– Korridorerna kräver yta och på det här sättet sparar man in på det. Yta är lika med pengar, säger hon till tidningen.

Innovationsgalan äger rum i Stockholm den 27-28 november.

Källa: Avesta tidning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-