Avelsnyheter
27 oktober 2021 14:34
Ridsportplus

Yngre fadershingstar trendade på OS

OS i TokyoNästan hälften av alla hopphästar på OS i Tokyo hade pappor som var sex år eller yngre när deras avkommor blev till.

Yngre fadershingstar trendade på OS
Chacco-Blue var ingen äldre och beprövad GP-hingst i hoppning när uppfödarna till hans OS-startande avkommor tillverkade dem. Han var ung och relativt oprövad. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att välja en ung hingst kan löna sig, men det gäller att välja rätt ung hingst, säger SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten.

    Högst på världsrankningen inom hoppning år 2008, det år då många av dagens OS-hästar tillverkades, var Quidam de Revel och Darco. Men de hingstarna hade bara med varsin avkomma bland årets OS-hästar.

    Dsc_0745
    Emma Thorén Hellsten, avelsledare, SWB. Foto: Johan Hellsten

    Chacco-Blue meste fadershingst

    Meste fadershingst bland de drygt 70 hästarna som deltog i OS i hoppning var i stället Chacco-Blue, med fem avkommor, däribland Ben Mahers guldhäst Explosion W och sjätteplacerade Chanyon, tävlad av japanen Daisuke Fukushima.
    − Chacco-Blue var långt ifrån listtoppen 2008, och det är inte det enda exemplet på att yngre hingstar kan visa sig vara rätt val, säger Emma Thorén Hellsten, som har gått igenom stammen på alla hopphästarna i OS.

    Över hälften, 45 hästar, hade fäder som var max tio år när OS-hästarna blev till, och 30 av dessa hade fäder som var sex år eller yngre.
    − Det talas mycket om att använda gamla beprövade hingstar med egna meriter och säker förvärvning, men det är inte det enda som gäller, konstaterar hon och understryker att just den här statistiken bygger på ett enda mästerskap, men att den i stort sett är representativ för hopptävling på högsta nivå.

    Du tar en större risk när du betäcker med en yngre hingst.

    Knäckfrågan är förstås att kunna avgöra vilka av de yngre hingstarna som blir de framtida stjärnorna, som Chacco-Blue.
    − Betäcker du med en äldre hingst så vet du oftast vad du kan förvänta dig, och ska du sälja hästen som föl eller innan den blivit tre år så är det lättare med en meriterad pappa.
    − Men nackdelen med att välja en äldre hingst är att aveln går framåt och att du kan missa avelsframsteg. Det är inte alls säkert att den äldre hingsten räknas till de bästa om 15 år, utan kan då vara omsprungen av yngre hingstar.
    − Du tar en större risk när du betäcker med en yngre hingst, men det är en risk som kan löna sig.

    Baryard-johnsson-m-toky21sl0290
    H&M Indiana är en av tre avkommor till Kashmir van’t Schuttershof som startade vid årets OS i hoppning Foto: Hippo Foto/Stefan Lafrentz

    Näst mest avkommor efter Kashmir

    Efter Chacco-Blue var Kashmir van’t Schuttershof den hingst med flest avkommor i OS, däribland Indiana och All In. Han var elva respektive tretton år gammal när de avkommorna blev till.

    Beauville-200127144_abfa4
    Beauville Z (f-10) riden av Maikel van der Vleuten är ett exempel på en OS-häst tillverkad med en då yngre hingst, Bustique född 2006. Foto: Arnd Bronkhorst

    Riktigt unga fadershingstar hittar vi hos bronsmedaljören Maikel van der Vleutens Beauville, vars pappa Bustique var tre år när Beauville skapades, och Jefferson, riden av Scott Brash, där pappan Cooper vd Heffink var fyra år vid tillblivelsen.
    − För avelns del är det bästa om det blir en balans mellan de bästa äldre hingstarna och ungt nytt blod. Sedan gäller det att välja rätt bland de yngre, att välja dem som är lovande och som har en god stam, säger Emma.

    210728153_abfa4
    OS i dressyr vanns av TSF Dalera, född -07, riden av Jessica von Bredow-Werndl. Hennes far Easy Game är född -03 Foto: Arnd Bronkhorst

    Större djärvhet inom dressyren

    Inom dressyren finns en större djärvhet vid valet av hingstar, det märks både i den svenska betäckningsstatistiken och om man tittar på OS-hästarna.

    Bland de tio topplacerade dressyrhästarna på OS hade tre fäder som var tre år när hästarna blev till. Det gäller Jessica von Bredow-Werndls TSF Dalera, Cathrine Dufours Bohemian och Steffen Peters Suppenkasper.

    Mönstret är detsamma inom SWB, visar betäckningssiffrorna för 2021. Äldre hingstar lockar inom hoppaveln, där listan toppas av Magic Park (f-07) med Emmerton (f-98) som tvåa och Crusader Ice (f-11) som trea.

    På dressyrsidan toppar Janeiro Platinum (f-14) med Freetown (f-17) som tvåa och Zafferano (f-13) på tredje plats.
    − Inom dressyren finns inte riktigt samma tanke att avla på tävlingsprestation som inom hoppning. Där blir hingstarna snackishingstar av andra skäl. Och det kan finnas all anledning att våga chansa på en ung individ utan egna tävlingsprestationer, om den visat goda egenskaper vid bruksprov och det finns goda prestationer på mödernet. Man ska också ha i minnet att det är lättare att skaffa tävlingsmeriter i hoppning än i dressyr, eftersom många fler ryttare tävlar i hoppning och antalet starter är mångdubbelt fler, säger Emma.

    Ingen SWB-häst kom till start

    Tillbaka till OS-hästarna, där en nedslående insikt var att inte en enda SWB-häst kom till start, utom i fälttävlans hoppning där Sara Algotsson-Ostholt startade Agneta Lembkes 10-åriga uppfödning Chicuelo e Click and Cash-Empire.
    − Jag vet inte när det var så illa på SWB-fronten i ett OS sist, och jag tror inte att det är en värdemätare på svensk avel. Det handlar snarare om att vi har svårt att nå ut med våra hästar.
    − Sverige ligger illa till rent logistiskt, och vi är nästan helt utan internationella dressyrtävlingar på hemmaplan där svenska hästar och ryttare kan få rankningspoäng och ta sig in på tävlingar på kontinenten, säger Emma Thorén Hellsten, som gärna skulle se fler internationella dressyrtävlingar i Sverige.

    Jag vet inte när det var så illa på SWB-fronten i ett OS sist.

    En ljuspunkt ur SWB-synvinkel är EM i hoppning och fälttävlan. I hoppningen kom Catch Me Not (e Cardento) trea med Peder Fredricsson och Albführens Maddox (e Cohiba) var med och bidrog till det schweiziska lagets guldmedalj.

    Två SWB-hästar fanns med i bronslaget i fälttävlans-EM i Schweiz, Sara Algotsson Ostholts Chicuelo och Malin Josefssons Golden Midnight (e Goldmine xx).
    – Vi kan också se hur SWB som stambok nu börjat klättra på de internationella rankningarna igen efter coronan, och det finns flera lovande SWB-hästar hos ryttare som tävlar internationellt. Framtiden ser ljusare ut nu.

    Fakta

    Fadershingstar till topp 10 på OS-hoppningen

    1. Chacco Blue (f-98) pappa till Explosion W (f-09), riden av Ben Maher, Storbritannien, samt till Chanyon (f-08), riden av Daisuke Fukushima, Japan
    2. Kashmir van’t Schuttershof (f-94) pappa till All In (f-06), riden av Peder Fredricson, Sverige, samt till Indiana (f-08), riden av Malin Baryard-Johnsson, Sverige
    3. Bustique (f-06) pappa till Beauville Z (f-10), riden av Maikel van der Vleuten, Nederländerna
    4. Edward (f-05) pappa till King Edward (f-10), riden av Henrik von Eckermann, Sverige
    5. Kashmir van’t Schuttershof (f-94) pappa till Indiana (f-08), riden av Malin Baryard-Johnsson, Sverige
    6. Chacco Blue (f-98) pappa till Chanyon (f-08), riden av Daisuke Fukushima, Japan
    7. Cardento (f-92) pappa till Kilkenny (f-12), riden av Cian O’Connor, Irland
    8. Cooper vd Heffink (f-04) pappa till Jefferson (f-09), riden av Scott Brash, Storbritannien
    9. Calvados Z (f-01) pappa till Nevados S (f-08), riden av Gregory Whatelet, Belgien
    10. Mylord Carthago (f-00) pappa till Vertigo du Desert (f-09), riden av Luciana Diniz, Portugal

    Fakta

    Fadershingstar till topp 10 på OS-dressyren

    1. Easy Game (f-03) pappa till TSF Dalera (f-07), riden av Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland
    2. Bellissimo M (f-99) pappa till Bella Rose 2 (f-04), riden av Isabell Werth, Tyskland
    3. Apache (f-05) pappa till Gio (f-11), riden av Charlotte Dujardin, Storbritannien
    4. Bordeaux (f-06) pappa till Bohemian (f-10), riden av Cathrine Dufour, Danmark
    5. San Remo (f-01) pappa till Sanceo (f-06), riden av Sabine Schut-Kery, USA
    6. Totilas (f-00) pappa till Total US (f-12), riden av Edward Gal, Nederländerna
    7. Fürstenball (f-06) pappa till Heiline’s Danciera (f-11) riden av Carina Cassöe, Danmark
    8. Jazz (f-91) pappa till En Vogue (f-11) riden av Carl Hester, Storbritannien
    9. Osmium (f-96) pappa till Buriel K.H. (-06) riden av Juliette Ramel, Sverige
    10. Spielberg (f-04) pappa till Suppenkasper (f-08) riden av Steffen Peters, USA

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden