Ponny
10 november 2021 20:59
Ridsportplus

Zabrino inmätt ”for life” – får tävla internationellt som ponny igen

PonnymätningMed det nya mätsystemet fick den utmätta EM-ponnyn Zabrino en andra chans och nu är han återigen inmätt för internationellt tävlande som ponny med sin nya ryttare Liam Nilsson. Ridsport har pratat med Liams mamma och mätmannen Christel Wiberg, som hjälpte årets EM-ekipage att förbereda sig inför FEI-mätningarna i Polen.

Zabrino inmätt ”for life” – får tävla internationellt som ponny igen
Philip Svitzer och Zabrino är ett av Sveriges absolut mest framgångsrika ponnyekipage. De har vunnit bland annat SM och Prins Carl Philips Pris. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Zabrino (val f-04 e Perion-Whinny Jackson) gick både NM och EM med Julia Hallberg innan turbofuxen togs över av Philip Svitzer. Han hade också stora framgångar med den speciella ponnyn och 2018 skulle det hela krönts med ett ponny-EM. Philip Svitzer var uttagen tillsammans med Zabrino, men vid en FEI-mätning höll ponnyn plötsligt inte måttet.

    Zabrino var inte ensam om att bli utmätt det året, flera andra internationella mästerskapsponnyer råkade ut för samma sak och det pratades om skandal. Efter den krossade EM-drömmen tog Philip Svitzer SM-guld med Zabrino, då ponnyns nationella mätintyg fortfarande gällde, och tävlade även internationellt bland hästar.

    Nyligen tog det unga stjärnskottet Liam Nilsson över tyglarna på Zabrino. Liams mamma Lina Nilsson berättade då att Zabrino hade fått möjlighet att mätas in igen. Efter mätningarna 2018 har FEI infört ett nytt mätsystem som inte längre innebär att ponnyerna mäts från tävling till tävling, utan istället mäts in på livstid för internationellt tävlande. I och med regeländringen har utmätta ponnyer som Zabrino fått en andra chans.

    I helgen red Liam Nilsson SM för både children och ponny, dock inte med Zabrino, och direkt efter SM-helgen var det dags för FEI-mätning – i Nederländerna. Det var en speciell upplevelse, berättar Lina Nilsson för Ridsport. Eftersom de har fått hjälp med provmätning hemma av mätmännen Christel Wiberg och Anette Odder kände hon sig ändå trygg i att mätningen inte skulle vara något problem.

    – Han mättes in redan från början (vid provmätningen i Sverige) så jag var inte jättenervös. Det kändes bara som att det hade blivit politik i det, han har ju mätts in alla år utom just den gången.
    – Han blir lätt lite taggad när han kommer iväg, han tänker väl tävling direkt, men väl på plats var det inga problem. De mätte in honom direkt, säger Lina Nilsson om mätningen i Nederländerna.

    Eftersom det inte finns några FEI-mätningar i Sverige för närvarande var det närmaste alternativet Danmark som har mätning den 6 december.
    – Men då hade vi fått vänta en månad till och vi ville bara ha det gjort, säger Lina Nilsson.

    Själva mätningen gjordes på en gjuten platta som var 2,5 meter gånger 3 meter, med hjälp av två mätmän och tre till fyra stewards, berättar hon.
    – Allt var väldigt odramatiskt.

    Lina Nilsson hoppas att det snart ska bli möjligt att mäta även i Sverige.
    – Alla andra länder har mätningar detta året. Nu hoppas jag att de som är ansvariga i Sverige också sätter fart. Det är väldigt många som har hört av sig till mig om hur man ska göra och vart man ska köra.
    – Jag tycker att det borde vara av stort intresse för förbundet att ta hand om våra minsta medlemmar och lösa detta så att alla kan mäta in i Sverige. Det är inte svårt att göra den här plattan. Att säga till medlemmarna att de får köra till Danmark känns inte riktigt rätt med dagens miljötänk.
    – Sedan hoppas jag att Sverige tar efter de andra länderna i att när du mätt din ponny ”for life” som 8-åring, eller om du köper en äldre som har ”lifetime” från ett annat land, då ska den inte behöva slutmätas i Sverige också.

    Liamochzabrino
    Liam gillar pigga och heta ponnyer och det har han fått i Zabrino. Foto: Privat

    ”Inte ensamma om problemet”

    Det är Jordbruksverket som kräver att alla ponnyer som tävlar i Sverige har svenskt mätintyg, berättar mätmannen Christel Wiberg. Däremot accepterar exempelvis de skandinaviska grannländerna det svenska mätintyget på sina nationella tävlingar.

    För att vara behjälpliga har man därför mätningar för svenskt mätintyg i både Fredensborg och på Bornholm i Danmark. Man gör även mätningar i närheten av den norska gränsen och när finska ekipage passerar genom Sverige och vill ha hjälp med mätning. Några FEI-mätningar erbjuds dock inte i Sverige ännu.
    – Innan var det uttalat att det ska finnas en mätstation i Helsingborg och en på Strömsholm, men sedan kom corona. Nu tror jag att det är på gång, vi behöver bara ha lite is i magen, säger Christel Wiberg.

    – Det rimmar ju inte riktigt med att vi kan fyrklövermärka våra tävlingar och att vi ska jobba miljövänligt när vi sedan skickar iväg folk 80 mil enkel väg för att mäta in sina ponnyer. Samtidigt tror jag inte att vi är ensamma om problemet och att alla länder måste hjälpas åt. Vid FEI-mätningen i Nederländerna var det ponnyer från alla möjliga länder, bara från England var det 30 ponnyer, fortsätter Christel Wiberg.

    Det nya mätsystemet är mycket mer ”rättssäkert”, menar hon. Det som hände när flera mästerskapsponnyer mättes ut 2018 tycker hon var helt orimligt.
    – På tio minuter fattade man beslut som krossade drömmar och tog ifrån barn ett helt år av förberedelser. Det är många som har lidit längs resans gång.

    Christel Wiberg berättar att flera av de ponnyer som mättes ut samtidigt som Zabrino också är på gång för att mätas in igen.

    Måste få hästen att slappna av

    Tillsammans med Anette Odder fick hon i somras uppdraget att stötta de svenska ponnylandslagen i både hoppning och dressyr inför FEI-mätningarna i samband med ponny-EM i Polen. Hela teamet behöver vara väl förberett inför mätningen, menar hon. Både när det gäller att få hästen avslappnad och hur själva mätproceduren går till.
    – Hur sitter en häst ihop? Hur är en häst byggd? Om du inte kan få en häst att slappna av, då trillar inte skulderbladen ner och då följer inte manken med. Vad innebär det när hästen slappnar av och hur ska man få den att slappna av?

    Det är viktigt att förstå för att skapa de allra bästa förutsättningarna, oavsett om du ska göra en FEI-mätning eller en ”vanlig” mätning för svenskt mätintyg, menar Christel Wiberg. All eventuell nervositet inför en mätning riskerar att spilla över på ponnyn.
    – Det gäller att ha tålamod som mätman. Folk tror nog att man är knäpp som står där och småsjunger för att få hästen att slappna av. Ibland måste man kanske byta ut den som står och håller hästen, för den är så nervös att den gör mer skada än nytta. Det gäller att få folk att bli lugna och få dem att göra som vi säger. ”Ställ dig framför hästen, lägg tummarna i bettringarna och titta hästen i ögonen – och så slappnar vi av …”, berättar Christel Wiberg.

    – Det är väldigt kul när man har kunnat hjälpa till som vi har gjort den här sommaren. Det går att göra fantastiska grejer med sin häst bara genom att lära känna den och med gott horsemanship.

    Att jobba med hästen i vardagen, både i hanteringen i stallet och på marken i övrigt, är viktiga nycklar till en lyckad mätning, menar Christel Wiberg. Liksom att öva med mätsticka hemma. Något som förvånansvärt många missar, menar hon.

    Mäter på klinik av en anledning

    Allt handlar om att skapa en trygghet både för häst och människa, menar Christel Wiberg.
    – Det går faktiskt att få hästarna att bli ett med dig. De börjar andas lugnare, de börjar tugga lite och ”plopp” så sjunker de ner. Svårare är det inte, men folk tar sig inte den tiden.
    – Jag måste ge en eloge till dem som vi har jobbat med i sommar. De har verkligen tagit det på allvar, och de har märkt att de har fått ett helt annat band till hästarna. Det har också fungerat för ponnyerna har gått igenom.

    Sommarens ”träningsläger” har gett mersmak och det finns planer på att göra en ”roadtrip” för att skapa större trygghet kring ponnymätningar. Christel Wiberg vill gärna dela med sig av så mycket kunskap hon bara kan.
    – Kan man inte komma till oss är det bara att höra av sig så kanske vi kan hjälpa till digitalt. Funderar du på om du mäter rätt när du övar hemma, skicka en film så kan vi titta.

    Med allt tydligare regelverk och mätmetoder minskar risken för en del av de omtalade ”fula” knep som det ibland ryktas om i samband med ponnymätningar. Bland det värsta är de rykten som säger att det till och med finns ponnyer där man har ”skalat av” manken genom ett operativt ingrepp.
    – Det är faktiskt ingen skröna, men det behöver inte vara operativt. Det finns andra metoder som är för hemska att ens nämna, säger Christel Wiberg.
    – Det är bland annat därför vi har mätningarna på klinik. Finns det minsta frågetecken kring manken ska vi i samråd med veterinär kunna begära röntgenplåtar innan vi mäter. Jag har varit med om det två gånger.

    För alltid en ponny

    Liam Nilsson har tidigare berättat att han har god hjälp av Philip Svitzer i den fortsatta resan med Zabrino. Lina Nilsson menar att den lyckade mätningen åtminstone är något slags upprättelse för den krossade EM-drömmen 2018.
    – Att mäta in Zabrino på 148,0 utan skor tror jag är en omöjlighet, men nu mätte han in enligt de nya reglerna på 149,9 med skor. Han är ju stor men inte för stor. Philip kan inte få tillbaka sin tid men vi ska göra vårt bästa för att han ska få uppleva det med Liam och Zabrino.

    – Philip kommer att vara en viktigt pusselbit i resan de har framför sig och förhoppningsvis kan det slicka såren lite. Det är skönt för familjen Svitzer att få ”rätt” i att han var en ponny, han har alltid varit en ponny och kommer alltid att förbli en ponny.

    Mätsystemet enligt FEI.
    FEI-mätningar – kalender.

    Fotnot: Ridsport söker Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet gällande FEI-mätningar i Sverige.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden