Avel
7 oktober 2017 14:29

Zidney tog hem 7-årsdressyren

Segraren i Breeders Trophy för 7-åriga talanger är hästen som år för år blivit allt bättre - Zidney riden av Stefan Jansson.

Zidney tog hem 7-årsdressyren
Värdig vinnare Stefan Jansson och Zidney i ärevarv för segern i Breeders Trophy för 7-åringar. Mikael Persson/MiP Media

Finalen för 7-åriga hästar gick i enlighet med det nya program som infördes lagom till unghäst-VM 2016. Det innebär en dressyrdomare vid C och två domare vid E för fempunktsbedömning med gångarter. Vid C jobbade Annette Fransén Iacobeaus med poängsättning rörelse för rörelse. På långsidan fanns Mats Eriksson och gästdomaren Isobel Wessels, som nu gav kommentarer kring fempunktsbedömningen.

Årets Breeders Trophy vinnare för 7-åringar – Zidney och Stefan Jansson.

Klassreferat
Åtta finalister gjorde upp om Breeders Trophy-titeln. Det fanns inga utländska hingstar med i finalgänget.

Mikaela Alderin Danielsson hade ett spänt kval med Bossanova YL (SWB e Bocelli-Lobo, uppf Yvonne Sterntorp Ingvarsson, äg Hans Danielsson) och i finalen gick det så mycket bättre 
– En trevlig aktiv häst, imponerad hur du red, dina halvpiruetter är verkligt lovande. Traven är aktiv och energisk, fina skolor. Skritten var mestadels regelbunden men behöver mer avslappning. Galoppen visades hur fint hon kan samla. Halterna är inte så bra och ibland spände hon till men en verkligt kapabel häst, en häst som enkelt klarar av svårigheterna på nivån, sa Isobel Welles.
Totalt 74,123 procent och en andra plats i Breeders Trophy.

Bossanova YL Foto: Roland Thunholm

Under hela sin unghästtid har Pejling (SWB e Don Primero-Rubinrot, uppf Magnus Dyrendahl, äg Helen Persson) sett ut att vara en verkligt ärlig och bussig häst, en sådan alla vill ha. Helen Persson är lycklig ägare tilldenna herre och var verkligt glad över sin finalplats. Han har ännu en del att fylla ut i sin hals och front men ser så positiv ut även om en halvpiruett inte blev till. 
– En stor och lite ranglig häst, traven var regelbunden och reglerbar, han behöver bli kvickare bak, och bli mjukare i sin överlinje. Skritten är mycket funktionell, rytmen är bra, galoppen började bra men var inte så redo för samling än. Han behöver bli aktivare bak och mer sluten. Självbärighet och form ger lägre betyg men han behöver mer tid för att utvecklas då kommer det att fungera bra. Han är en lång häst och det gör att det blir jobbigt att få in bakbenen men ge det tid, kommenterade Welles

Ricardo VH (SWB e Skovens Rafael-Rohdiamant, uppf Birgitta och Torsten Hansson äg Mosslunda Dressyrstall och Birgitta Hansson) och Einar Kristoffersen fick en svår start när Pejlings applåder skrämde Ricardo ur skorna. Han ville fly fältet men Einar behöll lugnet och red på, om än fel väg. Spänningen förstörde allt i skrittväg men till galoppen hade de funnit tillbaka till varandra och talangen lyste trots allt igenom. Schhh sa Einar till publiken.
– Bra jobbat, grattis till din harmoniska och sympatiska ridning. Vi ser att hans utbildning är korrekt men rädslan och spänningen tar det bästa ur er idag. Traven är verkligt bra, galoppen är fantastisk med verkligt fina byten men spänningen hindrar högre betyg. Den här extra energin kommer att göra sig bra i Grand Prix, sa Wessels.

Ricardo VH

Bara en smärre jordbävning kunde hindra kompetenta ekipaget Stefan Jansson och snart färdigväxte Zidney (SWB e Zuidenwind-Laurentio, uppf Camilla och Set Andersson) att ta hem Breeders Trophy i år. De lyste klart i kvalet med både hög teknisk precision och goda gångarter. Nu gjorde Stefan det hela mer spännande genom att rida fel en gång – och Annette ännu mer spännande genom att ringa för felridning av misstag en gång. 
– Otroligt lydig häst, traven är regelbunden, han kortar och länger på din order. Skritten är riktigt bra, Galoppen visar lovande piruetter, när han bär bättre med styrak kommer bytena att bli ännu bättre. Totalt sett en väldigt fin ritt med härlig silhuett, bra gjort, sa Wessels.
Totalt 74,794 procent och seger i Breeders Trophy.

Zidney 

Louise Hegbart och Allantois (SWB e Ampere-D-Day, uppf Lena Nyström, äg Aldrie Consultants AB) hade en ritt som var lite av och på i kvalet. I dagens final var de lugnare, som om segern var att komma till final, vilket det är. Ritten idag var dessutom kanske en av deras absolut bästa.
– En vacker häst men alltför återhållen, kort i nacken och han borde fått gå fram mer. Traven var regelbunden, han avvaktar lite och rörelserna behöver hänga ihop bättre. Skritten vinner inte tillräckligt mycket mark, han ska röra sig genom hela kroppen. Han behöll inte aktiviteten i skrittpiruetterna. Galoppen har lika stor potential som traven men kommer inte ut. Han gjorde både bra och dåliga saker, om du får rätt på en del grundläggande saker har du en fin utveckling framåt, sa Welles
Totalt 69,49 procent och tredje plats i Breeders Trophy

Allantois
 
Segerintervju

Det var en verkligt rörd segrare som tog emot Breeders Trophy-priset.
– Det betyder så mycket för mig, det här är en häst som är min egen, som jag jobbat med helt enligt min egen plan. Jag blir faktiskt rörd över att stå som segrare idag, det är stort, det är viktigt, sa Stefan Jansson.
– Jag har alltid varit noga med att välja att inte tävla för mycket med mina unga hästar. Jag har personligen svårt att förstå att det finns så många unga hästar som klarar att tävla så mycket, det kanske går men det är inte min väg. Zidney har fått utvecklas i lagom takt, växt i sin kropp och har aldrig gått mer än Falsterbo och Breeders för att inte tröttna utan vara ikapp med sig själv. Målet är Grand Prix, han har talang för piaff och nästa år kanske det blir Future Stars serien. Jag ligger bra till med ett år äldre Locatelli och siktar på Friends i år med honom, sa Stefan Jansson, som fick mycket beröm för fin ridning av Isobel Welles.

Fotograf: MiP Media

Resultat 7-årsfinal Breeders Trophy
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden