Avel
3 oktober 2015 14:54

Dragon Welt hade rätt glöd

De 3-åriga hästarnas championat fortsätter att domineras av hingstar, både godkända och sådana som ej visats än. I ledning från start var Jämtlands-födde Sir Donovan riden av Jeanna Högberg. Sedan tog Dragon Welt 1303 och Ida-Linn Lundholm täten ända in i mål.

Dragon Welt hade rätt glöd
Prisutdelning med de sex bäst placerade Kim C Lundin kim@witnet.se

Idag fortsatte bedömningen av de 3-åriga hästarna med samma besättning som under fredagen när Riksstoutställningen genomfördes för 3-åriga ston. Domateamet på podiet var Mariette  Sanders-Gansewinkel, Wiveca Schenholm och Bo Jenå.

Med i championatsresultaten ligger de ston som visades under fredagen men som så ofta kom de i skuggan av ett antal hingstar. Med 53 stycken 3-åriga hästar till start kan det vara dags att anamma Bundeschampionatmodellen, för de 3-4-åriga hästarna delas grupperna i hingstar respektive ston och valacker för sig.

Från Grupp 1 kom hingsten som höll ledningen länge  Sir Donovan(SWB)(e Sir Donnerhall II – Don Primero, uppf/äg Vikestallet AB) riden av Jeanna Högberg. Helmostern till Sir Donovan, Prima Donna, var vinnare här på Breeders 2009. Uppfödarna bakom namnet Vikestallet är familjen Holmström som har uppfödning utanför Östersund.
– Han är så okomplicerad, väldigt härlig att rida, har lätt för sig, berättar Jeanna som hoppas få fortsätta rida hingsten.

Från Grupp 2 gjorde Mr Bojangle(e Benetton Dream FRH-Wittinger, äg Lövsta Stuteri) ett starkt intryck på domarkollegiet som gav 85,6 procent till välridande Angelica Byström.

Grupp 3 innehöll Damien(e Zuidenwind-Don Schufro, uppf/äg Marie Haward) som demonstrerade god rörlighet visad av Calimma Axelsson. Det blev 84,4 procent och ännu en uppfödarframgång till Marie Haward som under fredagen tilldelades Gasparipokalen av SWBs vd Helen Uddefors.

Grupp 4 skapade mycket diskussion hos lätarexperterna då två godkända hingstar deltog Amplitud SD 1302(e Ampère-De Niro, uppf Stall Damino HB, äg Hannell/Tullstorp Dressage Stable) och Oldenburg-godkände Oban VH(e Floricello-De Niro, uppf/äg Västra Hoby Stuteri & Torsten Hansson). Båda hingstarna var förhållandevis spända, Oban VH riden av Mattias Jansson den som var mest utåtagerande och påminde lite om sin far som 3-åring här på Breeders. Oban VH kom därför inte alls till sin rätt men belönades med  poäng för kvalitéer som säkert finns men inte syntes fullt ut för dagen. Amplitud SD var spänd men har fantastisk mjukhet i kroppen och bakbensaktivitet men här var man inte lika förlåtande. Oban VH slutade på 81,8 procent och Amplitud på 80,4. 

Grupp 6 var nästa att sätta fart på diskussionerna återrigen genom två godkända hingstar. Emilie Nyreröd visade Elholms Bonito 1304(e Bögegårdens Boney-M-Don Schufro) och Emma Ahlberg var hemma på Sverige-besök och visade upp Fairway(e Floricello-Sandro Hit, uppf  Helene K och Anders Johansson, ägBjörkås  C & M AB och Hemmingsen). Elholms Bonito var samma under av uppförande som under Bruksprovet i mars och fick 83,4 procent. Fairway såg lika lätt och elegant ut som i mars, en betäckningssäsong må ha tröttat men inte förändrat silhuetten. Han fick 80 procent och det ansågs inte tillräckligt från ägarhåll och fanclub.

Grupp 8 innehöll tre hästar men bara två bedömdes då Mikaela Alderin-Danielssons Il Divo YL visade blod i munnen och inte fullföljde visningen. Annette Syréns  Floricello-avkomma Klifton med Briar som morfar reds av Camilla Lindh. Den hade mycket åsikter om hur kontakten med bettet skulle vara men fick trots det 8 på lösgjordhet och totalt sett goda vitsord och hela 86,6 procent vilket innebar en tredje placering.

I nionde gruppen kom vinnaren genom Pernilla Svenssons första dressyrhästuppfödning Dragon Welt 1303(e Dancier-Weltmeyer, äg Tullstorp Dressage Stable) som reds av Ida-Linn Lundholm. Domarna kunde inte nog berömma den fina fuxhingsten som var ett under av samarbete, goda rörelser och harmoni med sin ryttare. Så nära perfekt unghästridning det går att komma, fin form, ingen press, kraft men inte spänning, totalt 92,6 procent.
Omdöme 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden