Avelsnyheter
6 januari 2017 11:00

Scott Brash ny ryttare på Hickeys Super Micke

I helgen debuterade John Hickeys uppfödning i Liverpool med tidigare världsettan och OS-medaljören Scott Brash. ”Han hoppade så, så fint. Helt fantastiskt” säger en lyrisk uppfödare.

Scott Brash ny ryttare på Hickeys Super Micke
Scott Brash har startat med Super Micke, som här hoppar med Susanne Lund.

Björklinge-baserade tränaren och ryttaren John Hickey svävar som på små moln efter helgens höjdpunkt framför datorn. Då såg han sin uppfödning Super Micke (SWB*, f 2007, e Artist–Almeto Z, uppf John Hickey) hoppa 1,50 med Scott Brash i fyrstjärniga Liverpool International Horse Show. Super Micke har bara gått ett par klasser på nivån förut.
– Jag brukar vara cool, men var så nervös nu och jag var så himla glad över varje fint språng.  Han hoppade så, så fint. Helt fantastiskt, säger John som nästan bubblar över av glädje.


En glad uppfödare. Foto: Roland Thunholm

Ett nedslag blev resultatet i den första 1,50-klassen med en av världens absolut bästa ryttare på ryggen. Brash har tagit EM-brons och vunnit lagguld både i OS och EM. Dessutom har han varit rankad världsetta och var förra året den ryttare i världen som hoppade in mest prispengar.
Super Micke såldes i höstas som juniorhäst till en framgångsrik brittisk ryttare som tagit EM-medaljer på ponny och hennes far samarbetar med bland andra Whitakers. Affären förmedlades av Julia Longoni och köparna föll pladask för Super Micke och köpte honom på studs, men nu är det alltså Scott Brash som har tagit över tyglarna.
– Familjen är goda vänner med bland annat Scott Brash och att nu se honom rida Super Micke var väldigt spännande. De bara lekte sig runt, säger John Hickey som har lagt upp rundan på sin Facebook.

Han berättar vidare hur Super Micke visade sig vara intelligent redan som ung. John lärde honom en rad olika tricks med bland annat läggande på kommando som en paradgren och även inridningen gick som en dans. Super Micke gick 1,20 med John som 5-åring och slutligen var det Susanne Lund som tog hästen från 1,20 till 1,50.
– Susanne har gjort ett fantastiskt jobb med honom. Hon fick en viss procent nu, så jag hoppas att hon är också är nöjd, säger John som dock inte vill berätta vad Super Micke såldes för.
– Jag kan väl säga så mycket som att jag nästan kände mig dum som begärde så mycket för honom, men nu vet jag att jag gjorde rätt, säger John med ett skratt.

Nu har vi sett att hästen kan hoppa, men hur fick han egentligen sitt super-namn?
– ”Super” kommer från mamman Louise Lane (SWB, f 1995, e Almeto Z-Domitz II, uppf Pia Karlsson, äg Annelie Fräki) som i historien om Super Man. ”Micke” kommer från Micke Lumm som brukade hjälpa mig på tävlingar. Det finns dessutom en helbror som heter Super Olle också, säger John.
Louise Lane fick åtta avkommor hos John Hickey mellan 1999 och 2010. Samtliga utom den yngsta tävlar eller har tävlat i hoppning.

Du har väl inte missat att Eamon Hickeys Bianca har gjort succé i världscupen? Läs om det här.


Super Micke på sin svenska hemmaplan med Susanne Lund. Foto: Roland Thunholm. Nedan: Med Brash i Liverpool.

 

*Super Mickes härstamning är helt godkänd enligt SWB, men en teknikalitet kring faderns hingstlicens vid tillverkningen har gett honom gråa papper.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden